23.11.2018 10:00

De 5: verrassingen uit de grote Europese competities

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Nu de interlandonderbreking voorbij is, kijken we naar de ploegen die tot nu toe verrassen (positief en/of negatief) in de grootste Europese competities. 

1: AFC Bournemouth – Premier League
Een kleine tien jaar geleden verdween AFC Bournemouth bijna uit het profvoebal, maar toen trainer Eddie Howe de leiding kreeg, werd de weg omhoog ingeslagen. Vanaf de League Two (het vierde niveau) klom het op naar de Premier League, waar het sinds 2015 actief is. Dit seizoen staat de ploeg na twaalf duels op plaats zes, als eerste achter de topclubs, maar nog wel voor Manchester United. De grote blikvanger bij de stuntploeg is David Brooks. 

2: AS Monaco – Ligue 1
Van een ploeg die positief verrast, naar een ploeg die ontzettend teleurstelt. AS Monaco, dat vorig seizoen nog met tachtig punten tweede werd achter Paris Saint-Germain, bevindt zich momenteel in de degradatiezone. De Champions League-deelnemer pakte nog maar zeven punten en staat op plaats negentien. Dat zijn er vijf minder dan SM Caen, de eerste ploeg boven de degradatiestreep. Met het vertrek van Thomas Lemar en Fabinho raakte het in de zomer twee sterkhouders kwijt, maar dat is een gegeven waarmee AS Monaco elk seizoen moet dealen. De huidige positie in de Ligue 1 is ver ondermaats. Leonardo Jardim werd halverwege oktober na vier jaar de laan uitgestuurd, maar onder Thierry Henry gaat het nog niet veel beter. 

3: Deportivo Alavés – Primera División
Het contrast met vorig seizoen kan haast niet groter bij Deportivo Alavés. Waar het een jaar geleden na twaalf duels met zes punten op plaats negentien stond, draait het nu bovenin mee in de Primera División. De ploeg van Abelardo staat vierde en verzamelde al 23 punten. Het sprankelt allemaal niet, maar het resultaatgerichte voetbal werpt zijn vruchten af. Hoewel de ploeg de zaakjes prima voor elkaar heeft, is doelman Pacheco één van de belangrijkste spelers dit seizoen bij Deportivo Alavés. De sluitpost kreeg nog maar twaalf tegentreffers. Dat zijn er minder dan onder meer FC Barcelona (18), Real Madrid (16) en Sevilla FC (14). 

4: Parma Calcio 1913 – Serie A
Op 22 juni 2015 was het definitief: AC Parma werd failliet verklaard. De ploeg maakte als Parma Calcio 1913 een doorstart in de Serie D, het vierde niveau van Italië. Na twee promoties draaide het vorig seizoen knap bovenin mee in de Serie B en als vicekampioen promoveerde Parma Calcio 1913 zelfs naar het hoogste niveau. Daarmee presteerde de club het om driemaal achter elkaar te promoveren. Dit seizoen staat het knap elfde, ruim boven de gevreesde degradatiestreep. Een wereldprestatie voor de club, waar voorheen onder meer Fabio Cannavaro, Gianluigi Buffon, Enrico Chiesa, Hernán Crespo, Juan Sebastián Verón, Gianfranco Zola en Lilian Thuram voor speelden.

5: Schalke 04 – Bundesliga
Vorig seizoen kon Schalke 04 als enige nog een beetje in het spoor van Bayern München blijven in de Bundesliga. De ploeg van de 33-jarige Domenico Tedesco werd knap tweede, maar de Italiaanse oefenmeester heeft momenteel grote zorgen. Met tien punten staat het op een veertiende plaats, al heeft het slechts twee punten meer dan hekkensluiter VfB Stuttgart. Zo ging de ploeg voor de interlandonderbreking nog hard onderuit tegen Eintracht Frankfurt: 3-0. Schalke 04 verloor in de zomer wel vier sterkhouders: Thilor Kehrer (Paris Saint-Germain), Leon Goretzka (Bayern München), Benedikt Höwedes (Lokomotiv Moskou) en Max Meyer (Crystal Palace) vertrokken. 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner