Borussia Dortmund Woensdag, 8. Maart 2017
SL Benfica
4:0
(Heenwedstrijd 0:1)
1 : 0 Torinfos in de Ticker Pierre-Emerick Aubameyang 4. / Kopbal  (Christian Pulišić)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Christian Pulišić 59. / Schot met rechts  (Łukasz Piszczek)
3 : 0 Torinfos in de Ticker Pierre-Emerick Aubameyang 61. / Schot met rechts  (Marcel Schmelzer)
4 : 0 Torinfos in de Ticker Pierre-Emerick Aubameyang 85. / Schot met rechts  (Erik Durm)

90'
Dortmund gaat naar de kwartfinales! In de tweede helft bleek de thuisploeg toch de betere. Franco Cervi kreeg namens Benfica echter een levensgrote kans op de 1-1, maar had teveel tijd nodig. Binnen drie minuten gooide Dortmund het duel vervolgens op slot. Pulisic maakte de 2-0 en niet veel later zorgde Aubameyang voor de derde treffer. Nadat Bartra tegen de paal had gekopt, maakte Aubameyang ook nog zijn derde treffer van de avond.
90'
88'
En ook Matthias Ginter mag nog even meedoen. Hij vervangt Sokratis Papastathopoulos.
88'
Wissel in bij Borussia Dortmund -> Matthias Ginter
88'
Wissel uit bij Borussia Dortmund -> Sokratis Papastathopoulos
86'
Daar komt publiekswissel nummer twee. Uitblinker Pierre-Emerick Aubameyang gaat naar de kant en maakt plaats voor André Schürrle.
86'
Wissel in bij Borussia Dortmund -> André Schürrle
86'
Wissel uit bij Borussia Dortmund -> Pierre-Emerick Aubameyang
85'
Doelpunt voor Borussia Dortmund, 4:0 door Pierre-Emerick Aubameyang
En daar is alsnog de 4-0. Pierre-Emerick Aubameyang is alert en loopt bij de tweede paal zijn derde van de avond binnen. Daarmee is hij de eerste Afrikaan met een hattrick in de knock-out fase.
84'
Op de paal! Bartra is nog dicht bij de 4-0, maar zijn kopbal dreunt tegen de buitenkant van de paal. Het blijft vooralsnog 3-0 in het voordeel van Dortmund.
82'
De bezoekers geven niet op. Franco Cervi wordt vervangen door aanvaller Raúl Jiménez. De Portugezen hebben twee doelpunten nodig om door te gaan.
82'
Wissel in bij SL Benfica -> Raúl Jiménez
82'
Wissel uit bij SL Benfica -> Franco Cervi
81'
Daar is de eerste publiekswissel bij Dortmund. Ousmane Dembélé heeft zijn plicht gedaan en gaat onder applaus naar de kant. Hij wordt vervangen door Shinji Kagawa.
81'
Wissel in bij Borussia Dortmund -> Shinji Kagawa
81'
Wissel uit bij Borussia Dortmund -> Ousmane Dembélé
78'
Borussia Dortmund heeft de volledige controle en voetbalt de wedstrijd lekker uit. Benfica heeft zich kranig geweerd, maar gaat stranden in de achtste finales.
74'
De tweede wissel aan de kant van Benfica. Andreas Samaris verlaat het veld en wordt vervangen door Andrija Živković. Hij maakt zijn debuut in de Champions League.
74'
Wissel in bij SL Benfica -> Andrija Živković
74'
Wissel uit bij SL Benfica -> Andreas Samaris
72'
Samaris ontsnapt aan zijn tweede gele kaart. De middenvelder kreeg voor de rust al een gele prent en gaat nu hard door op Dembélé. Scheidsrechter Atkinson spaart de Griek.
69'
Het lijkt beslist te zijn in Dortmund. Na de twee snelle treffers komt Benfica er eigenlijk niet meer uit. Borussia lijkt zich te gaan plaatsen voor de kwartfinales.
65'
Gele kaart voor Łukasz Piszczek (Borussia Dortmund)
Dortmund zit op rozen en wil niets meer weggeven. Piszczek neemt dat iets te letterlijk en krijgt een gele kaart van scheidsrechter Atkinson.
64'
Benfica-trainer Rui Vitória grijpt in. Eduardo Salvio gaat naar de kant. Hij wordt vervangen door Jonas. Benfica moet twee doelpunten maken om alsnog door te gaan.
64'
Wissel in bij SL Benfica -> Jonas
64'
Wissel uit bij SL Benfica -> Eduardo Salvio
61'
Doelpunt voor Borussia Dortmund, 3:0 door Pierre-Emerick Aubameyang
Over en sluiten voor Benfica! Schmelzer zet fantastisch voor en Pierre-Emerick Aubameyang loopt de 3-0 binnen. Zijn tweede van de avond!
59'
Doelpunt voor Borussia Dortmund, 2:0 door Christian Pulisic
Pulisic doet het! De jongeling staat plots alleen voor doelman Ederson na een fraaie pass van Piszczek en de Amerikaan wipt de bal tegen de touwen.
57'
Verdediger Luisão brengt de Duitse defensie opnieuw in de problemen. De boomlange Braziliaan is wederom gevaarlijk met een kopbal en verdient een hoekschop.
54'
De spanning is voelbaar bij de supporters in het Signal Iduna Park. Dortmund heeft een licht overwicht, maar Benfica komt er gevaarlijk uit en een Portugees doelpunt zou de thuisploeg in de problemen brengen.
49'
Pierre-Emerick Aubameyang probeert het met een fraaie omhaal en lijkt de verre hoek te vinden. Doelman Ederson kan de bal echter naast laten gaan.
47'
Wat een kans voor Benfica! Franco Cervi verschijnt ineens in kansrijke positie en haalt maar eens uit. Verdediger Schmelzer gooit zich er voor en voorkomt dat Benfica op gelijke hoogte komt.
46'
De tweede helft is begonnen in Dortmund. Borussia leidt met 1-0 en dat betekent na de 1-0 in Lissabon dat beide ploegen elkaar nog nauwelijks ontlopen.
46'
45'
We gaan rusten met een 1-0 tussenstand in Dortmund. De thuisploeg begon ijzersterk en kwam snel op voorsprong. Aubameyang knikte bij de tweede paal binnen na een hoekschop van Dembélé. Dortmund zette die lijn vervolgens door, maar grote kansen kwamen er niet meer. Aan de overkant kwam Benfica er steeds beter uit. Verder dan een kopbal van Luisão en een schuiver van Cervi kwamen de bezoekers niet.
45'
45'
De extra speeltijd van de eerste helft bedraagt tenminste een minuut.
45'
Aubameyang wil een strafschop na een vermeende overtreding. Atkinson heeft echter niets gezien en geeft de thuisploeg een hoekschop. Die levert niets op.
42'
Weer eens een kansje voor de thuisploeg. Christian Pulisic probeert het met een kopbal van ver, maar ziet dat doelman Ederon daar geen moeite mee heeft.
40'
En direct ontsnapt Ousmane Dembélé aan zijn tweede gele kaart. De aanvaller gaat hard door op Eliseu, maar arbiter Atkinson ziet deze overtreding door de vingers.
38'
Gele kaart voor Ousmane Dembélé (Borussia Dortmund)
Dembélé klaagt bij scheidsrechter Atkinson en de Engelse scheidsrechter laat meteen blijken daar niet van gediend te zijn. Gele kaart voor de aanvaller van Dortmund.
36'
Dortmund laat Benfica steeds dichter bij hun doel komen. Sokratis Papastathopoulos is echter alert en voorkomt dat Kostas Mitroglou gevaar kan stichten.
33'
Gele kaart voor Andreas Samaris (SL Benfica)
En daar is de tweede gele kaart. Samaris maakt zijn derde overtreding en nu is Atkinson het beu. De Griekse middenvelder krijgt de gele kaart.
32'
Zowaar een gevaarlijk moment van Benfica. De vrije trap draait gevaarlijk in en verdediger Luisão krijgt zijn hoofd hard tegen de bal. Doelman Bürki weet klemvast te pakken.
31'
Gele kaart voor Gonzalo Castro (Borussia Dortmund)
Castro gaat als eerste speler op de bon vanavond. De middenvelder gaat hard door ten opzichte van André Almeida en krijgt de gele kaart van arbiter Atkinson.
28'
De Duitse storm is even gaan liggen. Het eerste deel van de wedstrijd heeft de ploeg van Tuchel veel energie gekost en Benfica komt iets beter in de wedstrijd.
24'
Daar is Benfica voor het eerst op de helft van Dortmund. Een voorzet van Eliseu wordt nog weggewerkt, maar even later kan Franco Cervi alsnog op doel schieten. Doelman Bürki pakt in twee instanties.
20'
Vooral Andreas Samaris heeft het lastig in Dortmund. De Griekse middenvelder maakt zijn zoveelste overtreding en ontsnapt aan een gele kaart.
15'
Benfica moet snel met een antwoord komen op het fanatieke spel van Borussia Dortmund. Vooralsnog zijn de Portugezen enkel nog aan het verdedigen.
11'
Daar is opnieuw jongeling Dembele. De Fransman snelt er vandoor over de linkerkant en kapt fraai naar binnen. Zijn schot met rechts vliegt over het doel van Ederson.
8'
Een ijzersterke beginfase van de thuisploeg! Na de voorsprong drukt de ploeg van trainer Tuchel meteen door op jacht naar een tweede treffer. Bartra kopt nu over na een corner van Dembele.
4'
Doelpunt voor Borussia Dortmund, 1:0 door Pierre-Emerick Aubameyang
Raak! De eerste kans zit er direct in. Pulisic knikt een hoekschop van Dembele richting de tweede paal en daar staat Pierre-Emerick Aubameyang om de 1-0 binnen te knikken.
1'
Borussia Dortmund en Benfica zijn begonnen aan hun tweede wedstrijd. De Portugezen verdedigen een 1-0 voorsprong in Duitsland. Borussia kan dus aan de bak in eigen stadion.
1'
Bij Borussia Dortmund is er een basisplaats voor Pierre-Emerick Aubameyang. Hij was in de heenwedstrijd nog de schlemiel nadat hij een strafschop had gemist. Gonzalo Castro vervangt de geblesseerde Reus. Daarnaast is er geen basisplaats voor Raphaël Guerreiro. Hij moet zijn basisplaats afstaan aan Christian Pulisic.

Ook Benfica voert een wijziging door. André Carrillo verliest zijn basisplek aan Andreas Samaris. Er is wel plek voor de twee hoofdrolspelers van de heenwedstrijd. Doelpuntenmaker Kostas Mitroglou staat in de aanval en onder de lat staat uitblinker Ederson.
Veel confrontaties in de achtste finales van de Champions League lijken na de heenwedstrijd al beslist. Dat is zeker niet het geval bij het duel tussen Borussia Dortmund en SL Benfica. De Portugezen wonnen in eigen huis met 1-0 en reizen met vertrouwen af naar Duitsland. De huidige nummer drie van de Bundesliga kan dus aan de bak in eigen stadion. De wedstrijd zal woensdagavond vanaf 20:45 uur onder leiding staan van de Engelse scheidsrechter Martin Atkinson. Welke spelers zullen aantreden in het Signal Iduna Park, verschijnt kort voor aanvang van het duel onder het kopje wedstrijddetails.

Benfica won heenwedstrijd in Lissabon
De heenwedstrijd tussen SL Benfica en Borussia Dortmund eindigde in een verrassende zege voor de thuisploeg. De bezoekers uit Dortmund waren de gehele wedstrijd bezig, maar stuitte keer op keer op de stugge defensie van Benfica. Ook doelman Ederson keepte een zeer goede wedstrijd. Kort na de pauze kwam Benfica tegen de verhouding in op voorsprong. Op aangeven van Luisão schoot Kostas Mitroglou met links raak. Via Pierre-Emerick Aubameyang kreeg Borussia Dortmund nog de uitgelezen mogelijkheid op de gelijkmaker, maar hij faalde vanaf de strafschopstip. Ook in de slotfase wisten de bezoekers hun overwicht niet om te zetten in de 1-1. Toch kunnen zij voor de return vertrouwen putten uit het verre verleden. In seizoen 1963/1964 werd de heenwedstrijd ook verloren, maar zegevierde Dortmund in eigen huis met liefst 5-0.

Tuchel heeft vertrouwen in goede afloop
Ondanks de nederlaag in Lissabon denkt trainer Thomas Tuchel dat zijn ploeg woensdagavond een plaats in de kwartfinales gaat bemachtigen. De 1-0 achterstand moet worden weggepoetst, weet de Duitse coach. "De lichtmasten staan aan, alle mensen zijn klaar om ons te ondersteunen. Het is aan ons om aan te vallen en doelpunten te maken", klinkt het strijdbaar op de clubwebsite van de geelzwarten. "We hebben het gevoel dat het ons lukt, dat het moment juist is. We voelen de teamspirit, weten dat we veel kunnen scoren. Daarom doen we er alles aan om ervoor te zorgen dat dit een avond wordt die men zich met plezier al herinneren", aldus Tuchel. De oefenmeester moet het in eigen huis wel stellen zonder een van zijn smaakmakers. Marco Reus zal vanwege een blessure niet mee kan spelen tegen Benfica.

Rui Vitória verwacht andere wedstrijd
SL Benfica is dit seizoen goed bezig. De club uit Lissabon strijdt in Portugal met rivaal FC Porto om het kampioenschap. Momenteel heeft Benfica een punt meer. Ook in de Champions League gaat het prima. Toch wordt de uitwedstrijd bij Borussia Dortmund andere koek, weet ook trainer Rui Vitória. "We weten dat we tegen een sterk team spelen, maar moeten van onze eigen kracht uitgaan", vertelt hij op de clubwebsite. "Als we een doelpunt maken, heeft dat een grote impact. Zij spelen thuis en zullen het ons dan ook extra lastig aan maken. Wij zullen dan ook geconcentreerd moeten zijn en het beste uit onszelf moeten halen." Toch heeft ook Rui Vitória vertrouwen in een goede afloop. "Onze groep is al lang bij elkaar en heeft goede spelers, die gewend zijn om op dit niveau te spelen", besluit de coach.