Borussia Dortmund
1:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Kostas Mitroglou 48. / Schot met links  (Luisão)

90'
Net als in de eerste helft begon de tweede helft stormachtig. Het was Benfica wat verrassend genoeg op voorsprong kwam door een intikkertje van dichtbij van Mitroglou. Verder creëerde Benfica amper wat. Aubameyang was degene die namens Dortmund de doelpunten moest maken, maar waar hij in de eerste helft de kansen steeds om zeep hield, daar ging hij in de tweede helft vrolijk mee door. Tot overmaat van ramp miste Aubameyang ook een strafschop dat Dortmund kreeg na een handsbal van Fejsa in de zestien. Benfica wint dus tegen de verhouding in met 1-0 van Borussia Dortmund.
90'
90'
Castro met een goede voorzet vanaf rechts. De bal gaat over doelman Ederson heen, maar er is niemand in de zestien van Dortmund die een lichaamsdeel tegen tegen de bal kan zetten.
90'
Er komen vier minuten aan blessuretijd bij.
90'
Gele kaart voor Bartra (Borussia Dortmund)
Ook Marc Bartra krijgt geel van Rizzoli. De verdediger is net iets te laat bij de bal en raakt dan invaller Raúl Jiménez. Laatstgenoemde stelt zich enorm aan en rolt meters door over de grond.
89'
Weer een lekkere uithaal vanuit de tweede lijn. Het is opnieuw Christian Pulisic die rekent op de afvallende bal. De invaller controleert de bal op zijn borst, waarna hij de bal net over het doel trapt.
87'
Het Estádio da Luz klapt bijna uit zijn voegen. Een overwinning is een prima resultaat en dat weten ze hier.
84'
Gele kaart voor Christian Pulisic (Borussia Dortmund)
Invaller Christian Pulisic krijgt geel. Pure frustratie. De middenvelder schopt zijn tegenstander op kniehoogte en dat komt hem op geel te staan.
84'
Wat een WEER-GA-LO-ZE redding van Ederson
Een afgeslagen bal wordt op de pantoffel genomen door Christian Pulisic, wordt onderweg aangeraakt door een verdediger waardoor Ederson op het verkeerde been komt te staan, maar hij weet de bal toch te keren. Tuchel wordt gek.
82'
Dubbele wissel bij Borussia Dortmund. Marco Reus en Raphaël Guerreiro worden naar de kant gehaald. Het tweetal wordt vervangen door Christian Pulisic en Gonzalo Castro.
82'
Wissel in bij Borussia Dortmund -> Christian Pulisic
82'
Wissel uit bij Borussia Dortmund -> Marco Reus
82'
Wissel in bij Borussia Dortmund -> Gonzalo Castro
82'
Wissel uit bij Borussia Dortmund -> Raphaël Guerreiro
80'
De tijd begint te dringen voor Dortmund, maar tegelijkertijd neemt het vertrouwen ook af bij de Duitsers.
76'
Doelpuntenmaker Kostas Mitroglou wordt naar de kant gehaald. Hij wordt vervangen door de ervaren aanvaller Raúl Jiménez.
75'
Wissel in bij SL Benfica -> Raúl Jiménez
75'
Wissel uit bij SL Benfica -> Kostas Mitroglou
74'
Gele kaart voor Marcel Schmelzer (Borussia Dortmund)
Marcel Schmeltzer is de eerste speler van Dortmund die op de bon gaat. De verdediger zet een blok wanneer zijn tegenstander Salvio hem voorbij lijkt te snellen.
73'
Durm wordt neergehaald door Fejsa. De middenvelder van Benfica moet nu wel op zijn tellen gaan passen, want hij heeft al geel op zak. Durm lijkt dat ook te weten en geeft dat nog eens aan bij scheidsrechter Rizzoli.
70'
De kansen blijven zich opstapelen voor Borussia Dortmund. Een corner, getrapt door Dembélé, wordt goed voor geslingerd en kan worden ingekopt door aanvoerder Marcel Schmeltzer. De bal verdwijnt twee meter naast het doel.
67'
Voor de onzichtbare Rafa Silva is het einde wedstrijd. Franco Cervi is zijn vervanger voor de resterende minuten.
67'
Wissel in bij SL Benfica -> Franco Cervi
67'
Wissel uit bij SL Benfica -> Rafa Silva
67'
Snelle tegenaanval van Dortmund. Het leidt tot een halve kans. Dembélé geeft de bal mee aan Raphaël Guerreiro, die op zijn beurt de bal voorgeeft. Reus neemt de bal op zijn linker, maar schiet de bal meters naast.
63'
Gele kaart voor Ljubomir Fejsa (SL Benfica)
Ljubomir Fejsa komt hard ingezet op zijn tegenstander. Het gestrekte been van de middenvelder land op het scheenbeen van Durm en dat komt Fejsa op het eerste geel van de wedstrijd te staan.
62'
Pierre-Emerick Aubameyang wordt uit zijn lijden verlost. De aanvaller moet naar de kant en wordt vervangen door André Schürrle.
62'
Wissel in bij Borussia Dortmund -> André Schürrle
62'
Wissel uit bij Borussia Dortmund -> Pierre-Emerick Aubameyang
58'
Penalty gemist door Pierre-Emerick Aubameyang, Borussia Dortmund
NEE! Hij weet weer niet te scoren. Hoeveel kansen heeft de aanvaller nodig? Aubameyang schiet de bal recht door het midden heen, terwijl doelman Ederson blijft staan. Hij kan de bal gemakkelijk keren.
57'
STRAFSCHOP VOOR DORTMUND!
55'
Weer twee grote kansen. Eerst kan Reus uithalen na een goede voorzet vanaf rechts en daarna is het Durm die het van afstand probeert. Tot twee keer is het doelman Ederson die goed redding brengt.
52'
Aubameyang doet het weer niet!
Wat heeft de topaanvaller toch? Marc Batra speelt de spits in de zestien aan. De aanvaller draait, wipt de bal dan over de uitkomende Ederson heen, maar lopt de bal ook over het doel heen. Als je zo slordig omgaat met de kansen, dan wordt het een lastig verhaal.
48'
Doelpunt voor SL Benfica, 1:0 door Kostas Mitroglou
Daar is, volledig tegen de verhouding in, de goal van Kostas Mitroglou. Een corner vanaf links kan worden ingekopt door verdediger Luisão, waarna de bal voor de voeten van de spits komt. Hij schiet van heel dichtbij gemakkelijk raak. Dortmund moet nu iets terug doen.
46'
Benfica heeft afgetrapt. Bij Borussia Dortmund zijn dezelfde elf namen ook aan de tweede helft begonnen. Bij Benfica niet, daar is de van Rio Ave overgekomen middenvelder Filipe Augusto in de ploeg gekomen. André Carrillo is in de kleedkamer achtergebleven.
46'
46'
Wissel in bij SL Benfica -> Filipe Augusto
46'
Wissel uit bij SL Benfica -> André Carrillo
45'
45'
Na een explosief eerste kwartier, waarin het spel op en neer ging en zowel Benfica als Dortmund enkele kleine kansen creëerde, waren het de Duitsers die het spel naar zich toe trokken. Het is dat Pierre-Emerick Aubameyang het vizier nog niet op scherp had, want de aanvaller uit Gabon kreeg drie enorme kansen. De eerste schoot hij over, bij de tweede lag doelman Ederson in de weg en bij de laatste kans lette de aanvaller niet goed op. Benfica heeft er maar weinig tegen in te brengen.
45'
Zowaar Benfica nog met een poging voor een aanval op te zetten. Salvio wordt aan de rechterkant in stelling gebracht door Semedo, maar kan dan geen goede voorzet afleveren.
45'
Er komen nog drie minuten aan blessuretijd bij.
43'
En dan is er een spaarzaam momentje voor Benfica dat ze er snel uit kunnen komen na een fout op het Dortmund middenveld, maar Ljubomir Fejsa loopt zich vast op een tegenstander. Zonde, want daar kan veel meer mee gedaan worden.
40'
Zo! Daar gaat doelman Ederson hard door op Ousmane Dembélé. Ederson mist de bal compleet en haalt hard door op de aanvallende middenvelder van Dortmund. Rizzoli houdt de kaarten op zak.
38'
Aubameyang let niet op!
Raphaël Guerreiro zet zijn aanvallende actie goed door, maar wordt in de zestien afgeschermd door Lindelöf. De verdediger wil de bal over de achterlijn laten rollen, maar Guerreiro kan met een uiterste inspanning de bal via een tackle nog voorgeven. Niemand rekent daar op, want Aubameyang staat er naar te kijken.
35'
Benfica heeft moeite met de hoge druk van Dortmund. De Portugezen zijn al een poosje veroordeelt tot het verdedigende spel. Een kans, of in ieder geval balbezit bij het vijandelijke doel is alweer een poos geleden.
32'
Ederson staat weer goed op te letten. De jonge doelman reageert opnieuw attent op een lange bal op Aubameyang. De doelman heeft overigens nog steeds een zwachtel bij zijn mond. Dat komt door de botsing van een paar minuten geleden met Victor Lindelöf.
30'
Het eerste half uur van de wedstrijd is voor Dortmund. De ploeg van Tuchel heeft twee goede kansen gecreëerd en daar staat geen echte, grote kans voor Benfica tegenover.
28'
Rafa Silva wordt hard van de bal gezet vlak voor de zestien van de tegenstander. Dat leek een overtreding, maar Rizzoli laat het spel doorgaan en geeft aan dat het geen overtreding was.
25'
Uit een corner van Dortmund wordt d ebal door de Benfica verdediging weggekopt. Op de rand van de zestien komt Schmeltzer ingelopen die de bal op zijn pantoffel wil nemen, maar raakt de bal niet goed. Het schot gaat meters naast.
25'
Bij die kans van zojuist zijn doelman Ederson en verdediger Victor Lindelöf met elkaar in botsing gekomen. Beide moeten worden verzorgd.
23'
Weer een open kans voor Dortmund!
Het is Dortmund wat weer goed druk zet. Raphaël Guerreiro ontwricht de bal en legt de bal dan terug op Reus. Via een been van een Benfica-verdediger komt de bal voor de voeten van Aubameyang, maar ditmaal vindt hij doelman Ederson op zijn weg.
21'
Heerlijke dieptepass van Łukasz Piszczek. De bal wordt in de loop van Durm meegegeven in de zestien, maar de aanname van de Duitser is niet goed en de bal rolt over de achterlijn. Daar had Dortmund meer mee moeten doen. Trainer Tuchel ziet het met lede ogen aan.
17'
Het is een hele leuke openingsfase hier in Estádio da Luz. Het tempo ligt gigantisch hoog en het spel gaat op en neer.
15'
Dortmund weet dat het gevaar bij Benfica van de flanken moet komen. Salvio komt in balbezit, wil weer een actie maken, maar wordt door twee spelers gestopt. Overtreding zegt Rizzoli.
14'
Heerlijke pass van Raphaël Guerreiro over de verdediging heen van Benfica en in de loop van Pierre-Emerick Aubameyang. De bal wordt onderschept door doelman Ederson die goed meedoet. Tevens was het buitenspel.
12'
Dortmund loert telkens op de counter. Dembélé komt in de omschakeling wederom in balbezit op het middenveld en zoekt meteen de snelheid van de aanvallers. In dit geval wordt de dieptepass op Reus onderschept.
10'
Aubameyang moet scoren!
Met een gelukje krijgt Dembélé de bal en geeft de bal met een heerlijke pass in de loop mee voor Pierre-Emerick Aubameyang. De aanvaller kan één op één inschieten, maar verzuimd te scoren. Hij schiet over.
7'
Ai Weigl komt hard in aanraking met Eliseu, die met hoog been in komt zetten op de borst van de Duitser. Geen kaart en de schade bij Weigl valt mee.
5'
En weer gaan we de andere kant op. Opnieuw is het de Argentijn Salvio die gemakkelijk buitenom bij zijn tegenstander gaat. Ook hij komt in een lastige positie terecht, maar probeert het toch. Zijn schot gaat meters over. Collega-aanvaller Kostas Mitroglou applaudisseert voor de goede actie.
4'
Dortmund countert en Ousmane Dembélé komt in de zestien in balbezit. De aanvaller probeert het vanuit een lastige hoek, maar de doelman zit er tussen.
4'
Benfica krijgt een corner van rechts. De bal wordt weggekopt, maar komt voor de voeten van Rafa Silva. De aanvaller haalt uit, maar schiet tegen een tegenstander aan.
2'
Gelijk is daar dreiging van Benfica. Salvio komt aan de rechterkant door en passeert tegenstander Durm wel vrij gemakkelijk. Ter hoogte van de achterlijn wil hij terugleggen, maar die bal komt niet bij een tegenstander.
1'
Rizzoli heeft gefloten voor het startsignaal. Dortmund heeft het eerste bedrijf afgetrapt. Veel plezier met het volgen van deze wedstrijd.
1'
De spelers betreden het veld van het Estádio da Luz. Een prachtig spandoek hangt er op de lange zijde met de tekst 'Win voor ons'. De hymne heeft ook geklonken. Het duel tussen Benfica en Dortmund gaat zo van start.
Jonas is op het allerlaatste moment afgehaakt bij Benfica. De spelmaker onderging vlak voor het treffen met Borussia Dortmund een medische test, maar kwam die niet door. Daarom speelt Rafa Silva voor hem in de plaats. Andrija Živković en Lisandro López ontbreken vanavond. Bij Borussia Dortmund drie wijzigingen ten opzichte van de met 2-1 verloren competitiewedstrijd tegen Darmstadt. Ousmane Dembélé, Marc Batra en Marcel Schmelzer krijgen een basisplaats. Dat gaat dan weer ten koste van Dženis Burnić, Matthias Ginter en Emre Mor.
Vanavond beginnen de eerste ontmoetingen in de achtste finales van de Champions League. SL Benfica en Borussia Dortmund nemen het tegen elkaar op in het Estádio da Luz. Scheidsrechter bij dit duel is de Italiaanse toparbiter Nicola Rizzoli. Hij zal om 20.45 uur het startsein geven voor het begin van de wedstrijd. Een uur voor aanvang van het duel zullen de opstellingen bekend zijn. Mijn naam is Thomas Mulder en ik doe verslag van deze eerste ontmoeting.

Benfica lastig te verslaan
SL Benfica maakt een prima seizoen door tot dusver. In de Portugese competitie staat de ploeg van Rui Vitória op de eerste plaats. Van de 21 competitieduels werden er maar twee verloren en slechts drie gelijk gespeeld. Toch is een groot gat met de concurrentie nog niet geslagen. FC Porto volgt op één puntje. Benfica werd in een groep met SSC Napoli, Beşiktaş en Dinamo Kiev tweede in de groepsronde van de Champions League. Twee keer werd er gewonnen en even vaak werd er verloren en gelijk gespeeld.

Zijn er dan helemaal geen smetjes op het seizoen tot dusver? In het bekertoernooi de Taça da Liga 2016/2017 werd Benfica vroegtijdig uitgeschakeld door Moreirense FC. In het andere toernooi: de Taça is Benfica wel doorgedrongen tot de halve finales. Daar zit een dubbele ontmoeting met Estoril nog tussen plaatsing voor de finale.

Dortmund in Bundesliga op achterstand
Voor Borussia Dortmund gaat het in de competitie minder voor de wind. De ploeg van Thomas Tuchel staat na twintig wedstrijden op een vierde plaats. Dortmund won zes wedstrijden minder dan koploper Bayern München en de achterstand op de Rekordmeister bedraagt inmiddels al vijftien punten. Tussen Dortmund en Bayern staan Red Bull Leipzig en Eintracht Frankfurt nog op de plaatsen twee en drie.

In de DFB-Pokal is Dortmund nog in de race voor een titel, maar dat ging met vallen en opstaan. Tegen laagvliegers FC Union Berlin en Hertha BSC moesten er strafschoppen aan te pas komen. In de kwartfinale staat een duel met Sportfreunde Lotte op het programma, een ploeg uit de derde liga. Alleen in de Champions League ging het voortvarend. Zo werd Legia Warschau met 6-0 en 8-4 verslagen en werd de confrontatie met Real Madrid tot twee keer toe met een gelijkspel afgesloten.

Slechts twee keer eerder namen deze twee ploegen het tegen elkaar op. In het seizoen 1963/1964 stonden de ploegen ook tegenover elkaar voor een duel in de Champions League. Ook toen betrof het een wedstrijd in de achtste finales. In de heenwedstrijd wist Borrusia Dortmund met 5-0 te winnen, waarna Benfica in het tweede duel met 2-1 wist te winnen. Later in het toernooi werd Dortmund uitgeschakeld door Inter.