Feyenoord Zaterdag, 2. April 2016
SBV Excelsior
3:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Dirk Kuyt 21. / Kopbal  (Jens Toornstra)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Eljero Elia 33. / Schot met rechts  (Jens Toornstra)
3 : 0 Torinfos in de Ticker Dirk Kuyt 59. / Schot met links  (Jens Toornstra)

90'
Ook in de laatste 45 minuten maakte Excelsior geen indruk. Het kreeg welgeteld één kans, na een fout achterin bij Feyenoord, maar scoorde niet. Kuyt deed dit nog wel één keer, op aangeven van Toornstra. De middenvelder was daardoor bij elk doelpunt van de thuisploeg betrokken.
90'
87'
De tribunes stromen langzaam leeg, deze wedstrijd is al lang en breed gespeeld. Feyenoord loopt drie belangrijke punten uit op AZ, maar zal met de gedachten ook bij de bekerfinale zitten.
83'
Zowaar een kans voor Excelsior!
Miquel Nelom en Eric Botteghin zitten elkaar in de weg op de rand van de zestien en invaller Brandley Kuwas pikt op. Hij haalt meteen uit met links en zoekt de rechterhoek, maar de bal scheert voorlangs.
82'
Wissel in bij Feyenoord -> Anass Achahbar
82'
Wissel uit bij Feyenoord -> Dirk Kuyt
79'
Lekker schot van invaller Bilal Başaçıkoğlu!
De rechtsbuiten komt naar binnen en zoekt met links de rechterhoek. Muyters kan mooi zweven en tikt de bal naar de zijkant toe.
77'
Nee hoor, het is toch Karim El Ahmadi die naar de kant wordt gehaald door Giovanni van Bronckhorst. Vejinović als controleur in het veld, Vilhena en Toornstra blijven staan.
77'
Wissel in bij Feyenoord -> Marko Vejinović
77'
Wissel uit bij Feyenoord -> Karim El Ahmadi
74'
Bij Feyenoord staat Marko Vejinović klaar om in te vallen. De middenvelder zal waarschijnlijk Toornstra of Vilhena aflossen. In ieder geval wordt het een publiekswissel, want beiden speelden fantastisch vanavond.
71'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Brandley Kuwas
71'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Daryl van Mieghem
69'
Overigens is de wedstrijd AZ - PSV in een 2-4 overwinning voor de Eindhovenaren geëindigd, waardoor Feyenoord op vijf punten van de Alkmaarders kan komen en zodoende wat speling heeft in de strijd om de derde plek.
66'
Toch alweer de vierde kans voor Kramer, die nog steeds droog staat. Na een voorzet kopt Drost de bal weg van het doel, maar de spits van Feyenoord had hier al op gerekend. Hij blijft staan op de penaltystip, zoekt vervolgens een hoek uit, maar schiet op Fischer.
63'
Wissel in bij Feyenoord -> Bilal Başaçıkoğlu
63'
Wissel uit bij Feyenoord -> Eljero Elia
62'
Kuyt kruipt met zijn tweede doelpunt deze avond richting topscorers Luuk de Jong(PSV, negentien doelpunten) en Vincent Janssen (AZ, twintig doelpunten). Beiden hebben hun negentig minuten in speelronde 29 er al op zitten.
59'
Doelpunt voor Feyenoord, 3:0 door Dirk Kuyt
Voor als het nog niet beslist was, Kuyt met de 3-0! De ervaren rot is er als de kippen bij als Toornstra, ja, weer hij, met een mislukt schot richting doel schiet. Met zijn achttiende doelpunt van het seizoen maakt Kuyt de 3-0.
57'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Jeff Stans
57'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Luigi Bruins
56'
Vilhena en Toornstra zetten echt de lijnen uit op het middenveld van Feyenoord. Beide spelers maken op dit moment mogelijk hun beste wedstrijd van het seizoen mee.
53'
Kramer met zijn derde goede kans van de wedstrijd! Hij zet Drost op het verkeerde been met zijn loopactie, wordt bereikt door Toornstra, maar de droge knal van de spits gaat rechts langs de paal.
50'
Mooie steekbal van Vilhena zeg! De middenvelder snijdt de defensie van Excelsior uiteen met een bekeken balletje. Karami is te laat, Elia kan voorzetten, maar Kramer komt in het centrum niet tot een poging op doel.
47'
Een wissel aan het begin van de tweede helft, waar Rick Kruys naar de kant wordt gehaald. Henrico Drost in het veld, Mattheij schuift door als controleur.
46'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Henrico Drost
46'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Rick Kruys
46'
45'
Excelsior komt niet in het spel voor. De ploeg is minder scherp dan Feyenoord en heeft de aanvallende linie nauwelijks gebruikt. De thuisploeg staat dan ook terecht op een 2-0 voorsprong. Kuyt kopte een corner in, Elia schoot knap raak na dom balverlies bij Excelsior achterin. Feyenoord raakte in de openingsfase ook nog eens de paal en zag Kramer een aardige kans missen. Het staat 2-0, maar 4-0 was ook niet onlogisch geweest.
45'
45'
Weer een prima kans voor Feyenoord, na een mooie rush van Vilhena. De middenvelder wordt niet aangepakt, maar als hij schiet vanaf de zestien, keert Muyters met zijn been.
45'
Kramer moet daar toch meer mee doen! Elia legt een voorzet perfect op het hoofd van de spits, die vrij staat in de zestien. Met een snoekduik zoekt hij het doel, maar Kramer kopt hoog over. Aannemen en schieten was ook een optie geweest voor de aanvalsleider.
43'
Van Weert loopt al enkele minuten rond met een wond aan zijn hoofd. Scheidsrechter Liesveld heeft dit laat door, Van Weert wist volgens mij heel goed dat hij eigenlijk van het veld moest. De spits wilde het spel uiteraard niet verlaten, maar moet dat nu alsnog.
40'
Kenneth Vermeer is ondertussen al veertig minuten aan het pauzeren. Excelsior heeft nog geen schot richting doel gelost, het komt nauwelijks op de helft van Feyenoord.
36'
En bijna 3-0!
Mattheij zit mis in de dekking bij Michiel Kramer, die wegdraait en vanuit de draai de korte hoek zoekt. De inzet mist echter kracht om Muyters voor de derde keer te passeren.
33'
Doelpunt voor Feyenoord, 2:0 door Eljero Elia
En daar is alweer de 2-0, toch weer Toornstra met de assist! Kuyt zet goed druk op Jurgen Mattheij, die balverlies lijdt. Toornstra pikt op, die speelt breed op Elia en de linksbuiten schiet met rechts raak van buiten de zestien: 2-0!
32'
Toornstra krijgt deze wedstrijd flink wat ruimte op het middenveld, maar hij twijfelt nog wat te veel om echt van waarde te zijn uit open spel.
29'
De derde plek geeft overigens recht op directe plaatsing voor de voorrondes van de Europa League. De nummers vier tot en met zeven strijden voor één ticket voor die voorronde. Feyenoord kan echter ook rechtstreekse plaatsing voor de Europa League afdwingen, via de KNVB beker.
27'
Feyenoord kan overigens een belangrijke slag slaan voor de strijd om plek drie. AZ gaat met dikke cijfers onderuit tegen PSV, Feyenoord kan dus drie punten uitlopen op de directe concurrent uit Alkmaar.
24'
Zo lijkt de wedstrijd toch al vlug gespeeld. Niet dat een 1-0 achterstand onoverbrugbaar is voor Excelsior, maar de ploeg heeft tot nu toe bijzonder weinig laten zien.
21'
Doelpunt voor Feyenoord, 1:0 door Dirk Kuyt
Hij is weer terug! Dirk Kuyt kopt de 1-0 tegen de touwen na een corner van Jens Toornstra. De veteraan komt naar de eerste paal en mikt de bal over Muyters heen. Dit is al doelpunt nummer zeventien voor Kuyt in dit Eredivisie-seizoen.
16'
Tom Muyters bokst de bal zijn zestien uit, kans verkeken. Feyenoord blijft aandringen, maar Excelsior loert op de counter.
15'
WOESJHHH! Tonny Vilhena met een keiharde pegel. De middenvelder neemt een afvallende bal op zijn pantoffel, maar voor de doellijn wordt het speeltuig geblokt. Corner voor Feyenoord.
13'
Pech voor Tom van Weert, die vanaf rechts een goede voorzet krijgt, maar op de hakken van Sven van Beek gaat staan en valt.
10'
Na een fel begin van Feyenoord pakt de ploeg nu wat meer rust. De bal gaat rustig rond achterin, op zoek naar een gaatje richting de aanvallende linie.
7'
Excelsior begint heel onrustig aan dit duel. Khalid Karami wordt dusdanig onder druk gezet dat hij met bal en al over de achterlijn loopt.
5'
Eljero Elia raakt de paal!
De linksbuiten van Feyenoord reageert goed als Luigi Bruins een bal veel te kort terug speelt. Na een fysiek duel met Sander Fischer kan Elia verder, hij zoekt met een schuiver de lange hoek, maar raakt dus de paal.
4'
Feyenoord met het balbezit in de eerste minuten van dit duel. Na een mooie minuut stilte voor Johan Cruyff, ontsierd door een paar idioten, proberen de Rotterdammers uit te lopen op AZ, dat momenteel op achterstand staat tegen PSV.
1'
De opstellingen
Feyenoord heeft Dirk Kuyt terug na zijn schorsing en de veteraan, aanvoerder, keert natuurlijk terug in de basisopstelling. Hij vormt met Michiel Kramer en Eljero Elia de vertrouwde aanvallende linie van Feyenoord.

Bij Excelsior krijgt Stanley Elbers opnieuw een kans vanaf het begin, hij houdt Brandley Kuwas op de bank.
Voorbeschouwing:
Goedendag beste voetbalfans,
Ik heet u van harte welkom bij de Rotterdamse derby tussen Feyenoord en Excelsior. Voor beide ploegen is de burenstrijd er eentje met veel belangen. Zo kan Feyenoord goede zaken doen in de strijd om de derde plek, terwijl Excelsior nog alle zeilen bij moet zetten in de strijd tegen degradatie. In welk gedeelte van Rotterdam is het vanavond feest? We gaan het zien vanaf 20.45 uur als er in De Kuip wordt afgetrapt.

Feyenoord begon dramatisch aan het jaar 2016, maar is inmiddels al vijf duels op rij ongeslagen en vanavond kan er voor het eerst vijfmaal op rij gewonnen worden sinds november 2014. De ploeg is tevens al jarenlang oppermachtig in thuisduels tegen haar buurman. Van de laatste achttien wedstrijden eindigden er immers zestien in een zege voor de roodwitten (G1 – V1). Een speler om in de gaten te houden is, als hij speelt, Jens Toornstra. De middenvelder was betrokken bij vijf doelpunten in zijn laatste zes wedstrijden tegen Excelsior.

Op haar beurt hebben de Kralingers met Tom van Weert een goudhaantje tegen Feyenoord. De spits scoorde driemaal in de 180 minuten die hij tegen Feyenoord speelde in de Eredivisie. De aanvaller, dit seizoen al negenmaal trefzeker, heeft het lastig met zijn ploeg in uitwedstrijden. In de laatste zeven duels buitenshuis werden slechts twee van de 21 mogelijke punten behaald. Excelsior kreeg dit seizoen al 449 doelpogingen tegen, terwijl Feyenoord de minste doelpogingen te verwerken kreeg: 290.

Nummer drie Feyenoord, dat concurrent AZ ziet spelen tegen PSV, mist zaterdag Warner Hahn (knie) en Terence Kongolo (hamstring). Excelsior, dat op de zestiende plek staat, moet het doen zonder Filip Kurto (enkel), Alessandro Damen (knie) en Danilho Doekhi (niet wedstrijdfit).

De wedstrijd begint zaterdag om 20.45 uur. Zodra de opstellingen bekend zijn, vindt u deze onder het kopje ‘Wedstrijddetails’.