NEC Nijmegen Woensdag, 12. Augustus 2015
SBV Excelsior
1:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Navarone Foor 88. / Schot met links  (Gregor Breinburg)

90'
Dit was een typische 0-0 wedstrijd. De eerste helft was niet best, maar de tweede helft leverde eigenlijk helemaal geen kansen meer op. Waar beide ploegen al genoegen leken te gaan nemen met allebei één punt, besloot Navarone Foor met links eens uit te halen. Hij deed dit fantastisch met zijn linkerbeen en liet doelman Kurto kansloos. Hiermee bezorgde hij NEC direct de eerste overwinning van het seizoen.
90'
90'
Er komen nog drie minuten blessuretijd bij.
90'
Het stadion heeft het ineens fantastisch naar zijn zin en viert de treffer alsof de zege al binnen is.
88'
Doelpunt voor NEC Nijmegen, 1:0 door Navarone Foor
Waar de vorige poging van Foor het doel nog mistte, zit hij er nu wel fantastisch in! Foor haalt vanaf ruim twintig meter met links heerlijk uit en laat Kurto kansloos.
86'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Jay-Roy Grot
86'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Christian Santos
82'
Eindelijk weer een goede mogelijkheid. Foor probeert het vanaf de rand van de zestien met een bekeken boogbal. Kurto, die niet heel ver voor zijn doel staat, kan niet bij de bal. Tot zijn opluchting gaat de bal voor zijn doel langs.
81'
De invallers van Excelsior ogen fris op de vleugels, maar krijgen de beslissende voorzet er ook nog niet uitgeperst. Bij het laatste station lopen alle mogelijkheden stuk in de tweede helft.
77'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Daryl van Mieghem
77'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Nigel Hasselbaink
75'
Het oog van Van Eijden is na zijn botsing helemaal dik geworden, waardoor de aanvoerder van de thuisploeg niet verder kan spelen. Dit betekend het debuut van Chelsea huurling Kane.
74'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Todd Kane
74'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Rens van Eijden
74'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Kristján Emilsson
74'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Sjoerd Ars
70'
Uit een hoekschop van NEC ontstaat de nodige commotie. Van Eijden loopt tegen Ars aan en stort daarna tegen de grond. Het thuispubliek denkt aan een strafschop, maar de scheidsrechter heeft het goed gezien en laat doorspelen.
66'
De eerste wissel van de wedstrijd is voor de bezoekers. Botaka komt erin voor Kuwas, wat verder niet voor een verandering in de speelwijze zal gaan zorgen.
66'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Jordan Botaka
66'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Brandley Kuwas
62'
Er lopen de nodige spelers zich warm. Kunnen de wisselspelers deze wedstrijd het nodige zetje gaan geven?
58'
Het eerste kwartier na rust trekt de lijn van de eerste helft door. Beide ploegen blijven slordig en komen maar moeizaam tot een echte kans.
55'
Karami wil vanaf de rechterkant in één keer een voorzet geven. De back raakt de bal helemaal verkeerd, waardoor het meer op een schot op doel lijkt. Hannes Halldórsson heeft het goed in de gaten en laat de bal rustig achter gaan.
51'
Gele kaart voor Rick Kruys (SBV Excelsior)
De tweede gele kaart is ook voor Excelsior. Kruys breekt een snelle counter van de thuisploeg op en accepteert zijn kaart gelaten.
49'
Die corner levert vervolgens geen gevaar op.
48'
De eerste mogelijkheid na de rust is voor Excelsior. Stans stuurt Van Weert weg met een steekbal over de verdediging heen. De bal komt in een net te moeilijke hoek voor de spits, waardoor hij er slechts een corner uit weet te slepen.
46'
Met twee ongewijzigde ploegen is de tweede helft in gang gezet.
46'
45'
De eerste helft begon leuk, maar eindigde zonder echt spektakel. Waar beide ploegen aanvallend leuk begonnen en enkele mogelijkheden konden creëren, was het laatste kwart vooral zeer slordig. Excelsior kreeg via Kuwas de beste mogelijkheid via een afstandsschot terwijl Santos voor NEC twee aardige kop mogelijkheden kreeg. Dat er nog niet gescoord is, pas helaas goed bij het spel van deze eerste helft.
45'
45'
Er komt nog minimaal één minuut extra bij aan het einde van de eerste helft.
41'
Limbombe komt met een uitermate zwakke vrije trap, terwijl alle kopsterke mannen voor het doel staan. Zijn bal komt niet voorbij de eerste tegenstander, wat typerend is voor deze fase in de wedstrijd.
37'
Met nog een kleine tien minuten te spelen heeft deze wedstrijd een doelpunt nodig om echt los te komen. Waar beide ploegen aanvallend begonnen is het spel daarna langzaam steeds verder weg gezakt.
34'
Limbombe probeert het met een vrije trap vanaf dertig meter ineens, maar mikt net over het doel van Kurto heen.
31'
Excelsior probeert terug in de wedstrijd te komen, maar blijft slordig. Aangezien dit ook niet de sterkste fase van NEC is, gebeurd er weinig goeds momenteel in Nijmegen.
28'
De aanvallers van Excelsior zijn ijverig, maar lopen zichzelf steeds vast tijdens het maken van een actie. Echte kansen hebben de bezoekers daardoor nog niet gecreëerd.
25'
Gevaarlijk spel van Golla, die tijdens het verdedigen met zijn voet bijna boven het hoofd van zijn tegenstander komt. De speler van NEC krijgt een vermaning, maar geen kaart.
21'
NEC trekt steeds meet de wedstrijd naar zich toe. De thuisploeg rukt stukje bij beetje verder op naar voren en is vooralsnog voornamelijk uit hoekschoppen de gevaarlijkere ploeg.
17'
Santos is weer dichtbij een doelpunt! Uit een hoekschop krijgt de aanvallende middenvelder de bal weer op zijn hoofd. Ditmaal mikt hij wel goed, maar strand zijn poging in een druk bezet doelgebied tegen het been van een ploeggenoot.
13'
Gele kaart voor Khalid Karami (SBV Excelsior)
Buysse denkt snel uit te kunnen breken na een ongelukkige aanvallende actie van Auassar. De speler van NEC wordt abrupt gestopt door Karami, die daarmee als eerste in het boekje van de scheidsrechter terecht komt vanavond.
11'
De eerste kans van het nieuwe seizoen voor Santos! Een voorzet van Limbombe vanaf links draait in richting het doel. Santos vliegt naar de bal toe, maar raakt de bal veel te vol. In plaats van de bal schampend te verlengen, kopt hij deze vol en ziet de bal tegendraads naast het doel van Kurto verdwijnen.
10'
Het is een aardige openingsfase in Nijmegen. Beide ploegen hebben aanvallende intenties en zijn niet aan de aftrap verschenen om alleen maar te verdedigen vanavond..
6'
Een goede redding van Halldórsson! Met zijn linkerhand haalt de keeper van NEC nog maar net het krullende schot van Kuwas uit zijn doel.
4'
De eerste kans van de wedstrijd is voor Foor. De buitenspeler is naar binnen getrokken en steekt zichzelf makkelijk voorbij aan Van Diermen. De hoek voor Foor wordt hierna wel wat lastig, waardoor zijn schot voor het doel van Kurto langs gaat.
3'
Beide ploegen hebben afgelopen zomer weinig basiskrachten verloren. De belangrijkste wijzigingen vonden bij allebei de teams plaats op de bank, aangezien zowel NEC als Excelsior dit seizoen met een nieuwe hoofdcoach het seizoen in is gegaan.
1'
Excelsior heeft afgetrapt, waardoor NEC en Excelsior als laatste twee ploegen ook aan dit seizoen zijn begonnen.
1'
Opstellingen:
De nieuwelingen Filip Kurto en Nigel Hasselbaink starten op dinsdagavond in de basis bij Excelsior. Op bezoek bij NEC Nijmegen maken beide nieuwelingen hun debuut voor de Rotterdammers. Ook Bradley Kuwas, die afgelopen zomer overkwam van FC Volendam, maakt zijn basisdebuut. Tom Overtoom, die eveneens werd overgenomen van Volendam, begint op de bank bij Excelsior.

Bij NEC Nijmegen maakt Janio Bikel zijn debuut. De nieuweling, die vorig seizoen bij sc Heerenveen zijn debuut in de Eredivisie mocht maken, wordt bijgestaan door Gregor Breinburg en Christian Santos op het Nijmeegse middenveld. De Chelsea-huurling Todd Kane begint bij de thuisploeg op de bank.
De laatste wedstrijd van deze eerste speelronde is voor de kampioen van de Jupiler League en één van de verrassingen van het vorige Eredivisieseizoen. Beide ploegen hopen de goede lijn van dit jaar door te trekken en daarmee (ver) weg te blijven van de strijd tegen degradatie. Wie zet daarvoor vanavond de eerste belangrijke stap? Mijn naam is Dennis Korpel en ik zal live verslag doen van deze wedstrijd.

NEC Nijmegen
De degradatie van twee seizoenen geleden werd het afgelopen seizoen omgezet in een seizoen vol records. Met 101 punten en honderd doelpunten was het voor de ploeg uit Nijmegen een ware zegetocht door de Jupiler League. Dit seizoen zal vanzelfsprekend minder goed worden, maar de ambities zijn niet minder groot. Een nipte handhaving zou voor NEC al een teleurstellend seizoen betekenen, aangezien de ploeg op een plek aan de bovenkant van het rechterrijtje mikt. De eerste stap naar het behalen van die doelstelling moet vanavond worden gezet zonder Mohamed Rayhi en Joshua Smits. De rechtsbuiten en de doelman zijn geblesseerd en zullen vanaf de tribune moeten toekijken naar de verrichtingen van hun ploeggenoten.

Excelsior
Excelsior beleefde het afgelopen seizoen het beste seizoen sinds jaren. De rechtstreekse handhaving in de Eredivisie was de eerste in bijna twintig jaar. De Kralingers hopen die positieve trend dit jaar door te trekken, want de vorige twee keren dat de ploeg zich wist te handhaven in de Eredivisie, eindigde de ploeg het seizoen daarna als nummer achttien. De statistieken voor vanavond zijn in ieder geval niet in het voordeel van de uitploeg, die slechts één van haar achttien openingswedstrijden op het hoogste niveau in Nederland wist te winnen. De strijd tegen die negatieve statistieken zal Excelsior moeten aangaan zonder Alessandro Damen en Luigi Bruins, die beiden nog geblesseerd zijn.

De wedstrijd staat vanavond onder leiding van scheidsrechter Jeroen Manschot. De opstellingen van beide teams zijn vanaf ongeveer een uur voor aanvang van de aftrap hier te vinden.