SBV Excelsior Zondag, 16. Oktober 2016
14:30 uur
Roda JC Kerkrade
0:1
0 : 1 Torinfos in de Ticker David Boysen 56. / Schot met rechts  (Daniel De Silva)

90'
De eerste overwinning van het seizoen is een feit voor Roda JC. En daar mag het zich ontzettend gelukkig mee prijzen. Excelsior kreeg vooral in de eerste tien minuten zoveel opgelegde kansen dat het nooit als verliezer van het veld mocht stappen. Roda JC weet bovendien ook weer wat het is om te scoren en daar zullen de Limburgers graag op verder bouwen.
90'
90'
De meegereisde supporters van Roda JC beginnen voorzichtig al de drie punten te vieren.
90'
De laatste minuut van de wedstrijd tikt weg. Roda JC pakt tijd waar dat kan.
88'
Wissel in bij Roda JC Kerkrade -> Mikhail Rosheuvel
88'
Wissel uit bij Roda JC Kerkrade -> Daniel De Silva
87'
Het uitvak is opvallend stil. Zij willen niet te vroeg juichen, want Roda JC won dit seizoen nog geen enkele wedstrijd.
86'
Gele kaart voor Abdul Ajagun (Roda JC Kerkrade)
Roda JC is in deze fase vooral aan het tegenhouden. Ajagun begaat daarbij een overtreding op zijn tegenstander en gaat in het boekje van de scheidsrechter.
83'
Gele kaart voor Ard van Peppen (Roda JC Kerkrade)
De linksback voorkomt met zijn arm dat zijn tegenstander voorbij hem kan. Van Peppen houdt daarmee namelijk de bal tegen.
82'
Boysen is de eerste Deen met een goal in de Eredivisie voor Roda sinds Mads Junker in 2012 tegen RKC op 2 mei.
80'
De tijd begint aardig te dringen voor de spelers van Excelsior. Het komt niet door de verdediging van Roda JC heen.
75'
Excelsior lijkt nog niet direct alles of niets durven te spelen. Van Duinen heeft het ruim zeventig minuten volgehouden tijdens zijn debuut en had moeten scoren.
75'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Nigel Hasselbaink
75'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Mike van Duinen
72'
Gele kaart voor Ryan Koolwijk (SBV Excelsior)
Koolwijk deelt een beste tik uit op het middenveld. Hij legt Christian Kum hardhandig over het been.
69'
Wissel in bij Roda JC Kerkrade -> Nestoras Mitidis
69'
Wissel uit bij Roda JC Kerkrade -> Mitchel Paulissen
67'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Terell Ondaan
67'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Kevin Vermeulen
67'
Wissel in bij Roda JC Kerkrade -> Adil Auassar
67'
Wissel uit bij Roda JC Kerkrade -> David Boysen
66'
Zo heeft Roda JC een einde gemaakt aan de lange reeks van wedstrijden zonder doelpunt. De afgelopen zeven duels wist Roda het net niet te vinden.
59'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Anouar Hadouir
59'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Stanley Elbers
56'
Doelpunt voor Roda JC Kerkrade, 0:1 door David Boysen
Tegen de verhouding in komt Roda JC op voorsprong. De verdediging van Excelsior staat niet op te letten, waarna Boysen in vrije positie de bal in de verre hoek schuift.
53'
Excelsior blijft druk houden op de achterhoede van Roda JC. Het is een klein wonder dat de Rotterdammers nog niet gescoord hebben.
49'
Roda JC wacht al een kleine zeshonderd minuten op een doelpunt.. Het negatieve clubrecord qua minuten zonder scoren in de Eredivisie dateert van maart-april 1974 toen de club 549 minuten zonder doelpunt bleef.
49'
48'
De supporters van Roda JC zullen in de tweede helft toch op meer spektakel hopen. Aanvallend speelt de uitploeg weinig klaar.
46'
Bijna direct een kans voor Kevin Vermeulen. Op het moment dat hij wil schieten, grijpt een verdediger van Roda JC in met een tackle.
46'
45'
Excelsior schoot uit de startblokken tegen een verdedigend zwak Roda JC. Mike van Duinen kreeg tijdens zijn debuut twee opgelegde kansen. Na de openingsfase kwam Roda JC beter in de wedstrijd. Pas tegen het einde van de eerste helft kreeg Excelsior weer de ruimte om tot kansen te komen. Roda JC is aanvallend onmachtig in Rotterdam.
45'
43'
Van Duinen probeert bij de eerste paal een voorzet vanaf rechts binnen te glijden. Hij tikt de bal echter op tegen een verdediger.
40'
Bruins! Een razendsnelle en perfecte counter van Excelsior eindigt bij Luigi Bruins. De middenvelder schuift de bal vanaf vijftien meter rakelings naast het doel.
39'
Excelsior moet toestaan dat Roda JC steeds vaker in de buurt van het strafschopgebied komt. Vanuit de gegeven corners lukt het Roda niet gevaarlijk te worden.
35'
De aanvallers van Excelsior komen nu weinig in het spel voor. Mike van Duinen heeft het last als spits en over de zijkant weet Excelsior eveneens geen gevaar meer te stichten.
32'
De openingsfase was erg aantrekkelijk om naar te kijken. Daarna is het tempo omlaag gegaan en kan er eigenlijk alleen van het mooie weer genoten worden.
28'
Roda JC heeft de controle over de wedstrijd. Daar zag het in de eerste tien minuten absoluut niet naar uit. Excelsior kan zich verwijten dat het niet al minimaal twee keer scoorde.
25'
De achterhoede van Excelsior wordt achteruit gedwongen door Roda JC. Het resultaat is veelal een lange bal naar voren, waarbij Van Duinen het niet in zijn eentje kan oplossen.
22'
Fredy ontwijkt een tackle van De Silva en gaat daarna over de knie van Van Hyfte. Een pijnlijk moment voor de aanvallend ingestelde speler. Hij heeft een behandeling nodig om weer vooruit te kunnen.
19'
De Silva probeert vanaf ruim twintig meter een schot op doel voor Roda JC. De poging van de voormalig speler van AS Roma gaat ruim over.
19'
Van Hyfte legt vanaf links en bal gevaarlijk terug op de rand van het strafschopgebied. Hij heeft de pech dat zijn teamgenoten te ver zijn doorgelopen en niet kunnen profiteren.
17'
Na ruim tien minuten lijkt Roda JC het achterin wat beter op orde te hebben. Excelsior loopt er niet zomaar meer doorheen.
14'
Excelsior blijft rustig op zoek gaan naar de ruimte achter de verdediging van Roda JC. De laatste linie van de bezoekers geeft daar de gelegenheid toe.
11'
Roda JC komt na ruim tien minuten voor het eerst op de helft van de tegenstander. Excelsior-verdediger Vermeulen komt niet in de problemen en laat een pass rustig over de achterlijn rollen.
8'
Vermeulen! En alweer een kans voor Excelsior. Vermeulen krijgt een vrije schietkans in het strafschopgebied. Hij is net uit balans als hij met links uithaalt en naast schiet.
8'
Van Duinen! De spits had zijn eerste doelpunt moeten maken. Hij omspeelt de laatste verdediger en komt dan oog in oog met Van Leer. De keeper pareert de bal en weet ook de rebound van een teamgenoot te keren.
7'
De defensie van Roda JC staat nu al op kraken. Nog geen minuut na de kans van Mike van Duinen komt de bal bijna weer voor zijn voeten terecht door matig verdedigen van Roda.
6'
Mike van Duinen bijna met zijn eerste doelpunt voor Excelsior. Van Peppen verlengt ongelukkig een corner, waarna Van Duinen tot een schot komt. Zijn poging wordt van de doellijn gehaald.
5'
De aanvallende intenties zijn in de eerste minuten van Excelsior. Roda JC krijgt geen tijd om op te bouwen. De Rotterdammers weten natuurlijk dat het verdedigend dit seizoen niet sterk staat bij Roda JC.
2'
Mattheij! De verdediger van Excelsior komt tot een kansrijke kopbal vanuit een corner van Bruins. Mattheij raakt de bal verkeerd en kopt vanaf enkele meters voor het doel naast.
1'
Roda JC heeft de bal in beweging gebracht voor de eerste helft.
1'
Mike van Duinen maakt zondagmiddag zijn debuut voor Excelsior. Dat doet de spits tegen voormalig werkgever Roda JC Kerkrade. Van Duinen kwam vooralsnog niet in actie voor de Rotterdammers vanwege een enkelblessure.

Stanley Elbers heeft eveneens een basisplaats weten te bemachtigen aan de kant van de thuisploeg. Terell Ondaan moet daardoor plaatsnemen op de bank. Aan de kant van Roda zijn ook enkele wijziging. Zo heeft Nathan Rutjes zijn basisplaats af moeten staan. In plaats van hem staat Abdul Ajagun in de basis.

Adil Auassar had zijn terugkeer op Woudestein graag anders voorgesteld. De voormalig speler van Excelsior ziet de aftrap vanaf de zijkant. Roda JC zal voornamelijk op zoek gaan naar een doelpunt. De Limburgers waren halverwege augustus voor het laatst trefzeker.
Excelsior beschikt na acht speelronden over een aantal punten dat Roda JC Kerkrade ook had verwacht te hebben. De Limburgers staan echter teleurstellend onderaan in de Eredivisie en kwamen zeven duels op rij al niet meer tot scoren. Excelsior springt bij een overwinning mogelijk naar het linkerrijtje. De opstellingen zijn ongeveer een uur voor aanvang onder de knop wedstrijddetails te vinden.

Van Duinen
Mike van Duinen hoopt tegen Roda JC zijn eerste minuten van het seizoen te maken. Afgelopen zomer maakte de aanvaller de overstap naar de Rotterdammers. Vanwege een blessure wacht de aanvaller nog op zijn debuut voor de Kralingers. De kans is groot dat hij dat doet tegen Roda, zijn voormalig werkgever. Het afgelopen halve seizoen was Van Duinen namelijk op huurbasis actief in Kerkrade.

Vergoossen
Roda JC grijpt op dit moment alles aan om uit de problemen te komen. Zowel sportief als organisatorisch laat het te wensen over bij de Limburgers. De 69-jarige Sef Vergoossen besloot daarom zijn oude liefde te hulp te schieten. Tot het einde van het seizoen is de oud-trainer technisch adviseur in Limburg. Met zijn ervaring en kennis moet hij Roda richting sportieve successen gaan duwen. Tussen 1998 en 2001 was hij hoofdtrainer van Roda JC.

Recente vorm
Excelsior begon goed aan de competitie met overwinningen op FC Twente en FC Groningen, maar zit op dit moment in een negatieve spiraal. De afgelopen twee wedstrijden gingen kansloos verloor. Vooral het verlies tegen Go Ahead Eagles (3-0) zou pijn hebben gedaan, terwijl de nederlaag tegen PSV (3-1) ingecalculeerd was. Voor Roda is het een teleurstellend seizoen tot nu toe. Al zes competitieduels scoorde het niet meer en de laatste vier wedstrijden gingen allemaal verloren.