12:30 uur
NEC Nijmegen
2:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Ricky van Wolfswinkel 51. / Kopbal  (Lewis Baker)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Ferdi Kadıoğlu 66. / Schot met rechts  (Mohamed Rayhi)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Ricky van Wolfswinkel 84. / Penalty

90'
90'
Gele kaart voor Alexander Büttner (Vitesse)
Alexander Büttner komt met een gestrekt been in en wordt met geel bestraft.
89'
Wissel uit bij Vitesse -> Kelvin Leerdam
89'
Wissel uit bij Vitesse -> Nathan
88'
Bijna de 3-1! Invaller Alexander Büttner probeert de bal van tien meter in de lange hoek te schieten, maar mikt net naast de paal.
84'
Doelpunt voor Vitesse, 2:1 door Ricky van Wolfswinkel
Ricky van Wolfswinkel blijft koel en schuift de bal vanaf elf meter in de linkerhoek. Vitesse gaat weer aan de leiding!
83'
Strafschop Vitesse! Nathan schiet de bal tegen de hand van Michael Heinloth, die eventjes denkt dat Serdar Gözübüyük het niet ziet. Na twee tellen geeft de scheidsrechter echter alsnog de penalty.
82'
Gele kaart voor Arnold Kruiswijk (Vitesse)
Op het middenveld haalt Arnold Kruiswijk NEC'er Mohamed Rayhi onderuit. Serdar Gözübüyük is onverbiddelijk en trekt de gele kaart.
81'
Nog een kleine tien minuten officiële speeltijd in Arnhem, waar de strijd nog absoluut niet is gestreden. Eerder dit seizoen eindigde de wedstrijd in 1-1, vanmiddag weer?
79'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Ali Messaoud
79'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Julian von Haacke
79'
Wissel in bij Vitesse -> Alexander Büttner
79'
Wissel uit bij Vitesse -> Navarone Foor
78'
Een moeizame redding van Joris Delle, die in twee instanties een lage vrije trap van Lewis Baker uit het doel houdt. Het is billenknijpen in Arnhem!
76'
Gele kaart voor Wojciech Golla (NEC Nijmegen)
Vaak gaat 'ie buitenlangs, ditmaal gaat hij binnendoor. Milot Rashica verrast Wojciech Golla, die een overtreding nodig heeft om de buitenspeler tegen te houden.
74'
Vaak komt Milot Rashica er aan de rechterkant langs, maar de voorzetten van de buitenspeler zijn ondermaats.
72'
Het is eindelijk spannend in Arnhem, waar beide ploegen op jacht gaan naar de driepunter. De gelijkmaker lijkt NEC veel vertrouwen te hebben gegeven.
69'
Gele kaart voor Kevin Diks (Vitesse)
De volgende speler die op de bon gaat is Kevin Diks, die op het middenveld een overtreding begaat en de tweede gele kaart van de wedstrijd krijgt.
68'
Bijna de 2-1! Vlak na de gelijkmaker staat Vitesse bijna weer op voorsprong. Nathan schiet vanaf de rand van het strafschopgebied rakelings over.
66'
Doelpunt voor NEC Nijmegen, 1:1 door Ferdi Kadıoğlu
Kadıoğlu maakt op grandioze wijze de gelijkmaker! De invaller kapt naar zijn rechterbeen, krijgt wat ruimte en krult de bal vervolgens in de lange hoek. Eloy Room is kansloos op de inzet.
66'
Langzaam maar zeker gaat het iets beter met NEC, dat nu in een 4-4-2-formatie speelt en daardoor aanvallend meer kan uitrichten.
63'
NEC komt wat meer in de buurt van het doel van Eloy Room, maar de Vitesse-doelman hoeft nog niet in actie te komen.
60'
Heerlijke pegel van Nathan! De invaller krijgt de ruimte om uit te halen en beproeft zijn geluk. Het schot is hard en gaat richting de lange hoek, maar met een mooie duik voorkomt Joris Delle de 2-0.
59'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Ferdi Kadıoğlu
59'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Gregor Breinburg
56'
Het is wachten op de reactie van NEC, dat na de 1-0 zelf ook wat moet gaan creëren om een punt (of meer) mee naar Nijmegen te nemen.
54'
Peter Hyballa was van plan Arnaut Groeneveld van het veld te halen, maar door de 1-0 zijn de plannen gewijzigd. De jonge Frank Sturing is gewisseld en kan terugkijken op een aardig debuut.
53'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Mohamed Rayhi
53'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Frank Sturing
51'
Doelpunt voor Vitesse, 1:0 door Ricky van Wolfswinkel
De ban is gebroken! Lewis Baker snijdt een vrije trap uitstekend aan en vindt Ricky van Wolfswinkel, die met een halve zweefduik de bal in de lange hoek kopt: 1-0!
50'
Een uitstekende actie van Milot Rashica, die op snelheid Lorenzo Burnet voorbij gaat. De voorzet die daarop volgt is enigszins teleurstellend en wordt eenvoudig weggewerkt door de verdediging van NEC.
48'
Een nieuwe helft, hetzelfde spelbeeld. Vitesse heeft balbezit, zoekt de oplossing, maar slaagt er niet in om de NEC-muur te slechten.
46'
Zowel Henk Fraser als Peter Hyballa heeft niet gewisseld in de rust.
46'
45'
Er is na een helft spelen nog maar weinig gebeurd in de GelreDome, waar beide ploegen nog geen doelpunt hebben gemaakt. Vitesse valt aan, maar creëert weinig. NEC verdedigt en komt zelf niet aan aanvallen toe.
45'
45'
Matt Miazga stoomt door de as van het veld op en stuurt Lewis Baker weg, die vanwege buitenspel wordt teruggefloten. Heel veel maakte dat niet uit, want Joris Delle greep op tijd in.
43'
De spelers van Vitesse vragen om een strafschop nadat Dario Dumić de bal met zijn schouder raakt in het strafschopgebied. Serdar Gözübüyük geeft terecht geen penalty.
41'
De spitsen van NEC zijn altijd in de beweging naar voren, waardoor de Nijmegenaren geen aanspeelpunt hebben in de aanval.
39'
Op een schotje van Jay-Roy Grot na is NEC nog niet in de buurt geweest van het doel van Eloy Room. De Vitesse-doelman heeft tot nu toe een heel rustige middag.
36'
Eindelijk weer wat opwinding in de GelreDome! Een voorzet van Milot Rashica vanaf de rechterflank komt bij niemand aan, waarna Navarone Foor het van de andere kant probeert. Deze voorzet is een stuk beter en moet worden weggestompt door Joris Delle. In de rebound probeert Lewis Baker vanaf een meter of achttien op doel te schieten, maar zijn inzet gaat ruim over.
34'
Goed werk van Arnold Kruiswijk! Arnaut Groeneveld wordt in de diepte gestuurd en even lijkt een gevaarlijke situatie te ontstaan, maar Kruiswijk gebruikt zijn lichaam goed en houdt Groeneveld van de bal af.
33'
Joris Delle in de problemen! De NEC-goalie wordt opgejaagd door Ricky van Wolfswinkel en komt tijd tekort om de bal naar voren te trappen. Delle schiet tegen Van Wolfswinkel op en ziet tot zijn opluchting dat de bal over de zijlijn gaat.
32'
Pijn bij zowel Ricky van Wolfswinkel als Wojciech Golla, die na een korte onderbreking het spel kunnen hervatten.
31'
Oud-NEC'er Navarone Foor probeert het eens van afstand. Het schot van 25 meter gaat ver over het doel van Joris Delle.
31'
Het eerste halfuur van deze derby zit erop. Vitesse heeft het betere van het spel, maar maakt nog geen aanspraak op de 1-0. NEC gokt op de counter en heeft nog niet veel laten zien.
28'
Gele kaart voor Gregor Breinburg (NEC Nijmegen)
Hij kreeg al een waarschuwing, nu is de maat vol voor Serdar Gözübüyük. Gregor Breinburg maakt een tweede overtreding op Kevin Diks, wat hem op geel komt te staan.
25'
Het lukt Vitesse niet om via de combinatie kansen te creëren, dus probeert de thuisploeg met voorzetten van de zijkant Ricky van Wolfswinkel te bereiken. Erg succesvol zijn de voorzetten vooralsnog niet.
23'
Vitesse dicteert het spel, maar NEC blijft vrij eenvoudig overeind. De derby moet nog een beetje loskomen.
21'
Daar is de vroege wissel bij Vitesse. Adnane Tighadouini moet de strijd na iets meer dan twintig minuten al staken. Zijn vervanger is Nathan.
21'
Wissel in bij Vitesse -> Nathan
21'
Wissel uit bij Vitesse -> Adnane Tighadouini
18'
Het lijkt erop dat de wedstrijd erop zit voor Adnane Tighadouini, die een liesblessure heeft opgelopen. Nathan maakt zich klaar voor een invalbeurt.
16'
Net voorlangs! Daar is bijna de voorsprong voor Vitesse! Guram Kashia legt de bal terug op Adnane Tighadouini, die hard uithaalt. Het schot wordt nog aangeraakt door Ricky van Wolfswinkel, die zijn voet nét niet goed tegen de bal krijgt. Als de spits de bal iets beter had geraakt, stond de 1-0 op het scorebord.
15'
Serdar Gözübüyük geeft een waarschuwing aan Gregor Breinburg, die van achteren een tikje uitdeelt aan Kevin Diks. De kaarten blijven voorlopig nog op zak.
14'
Daar is ook de eerste mogelijkheid voor Vitesse! Een indraaiende vrije trap komt op het hoofd terecht van Kevin Diks, die ruim over het doel kopt.
13'
NEC gokt deze derby op de snelheid van Arnaut Groenveld en Jay-Roy Grot. Beide aanvallers worden snel gezocht zodra de Nijmegenaren de bal veroveren.
11'
Het eerste schot van de wedstrijd komt op naam van Jay-Roy Grot. Uit de draai probeert hij het doel van Eloy Room onder vuur te nemen. Wat volgt is een ongevaarlijk schot, dat een metertje voorlangs gaat.
8'
Het tempo ligt hoog, maar dat komt het niveau van de wedstrijd niet ten goede. Met name Vitesse is af en toe erg slordig in de passing.
6'
De teams laten zich niet afbluffen in de openingsfase van de wedstrijd. Vitesse heeft het meeste balbezit, maar NEC staat goed opgesteld en komt tot nu toe niet in de problemen.
3'
Een uitstekende eerste actie van de debuterende Frank Sturing, die op een belangrijk moment in een fysiek duel Ricky van Wolfswinkel aftroeft.
2'
Er is flink wat (gele) rookontwikkeling in de GelreDome. Het dak van het stadion is gelukkig open, dus de rook zal snel wegtrekken.
1'
Ricky van Wolfswinkel heeft de aftrap verricht; de Gelderse derby is begonnen!
1'
Statistieken
NEC heeft het traditioneel lastig in Arnhem. De Nijmegenaren wonnen sinds het seizoen 1979/1980 slechts één keer in de Gelderse hoofdstad. Toch is het niet heel lang geleden dat de Nijmegenaren in de GelreDome zegevierden. In het seizoen 2011/2012 won NEC – enigszins onverwacht – met 0-1 van Vitesse door een doelpunt van Leroy George.
Ook de resultaten van de laatste weken bieden NEC weinig hoop. De club uit Nijmegen is uit vorm en verloor zeven van de laatste acht wedstrijden. Onder meer Go Ahead Eagles (1-2), PEC Zwolle (2-0) en ADO Den Haag (1-0) waren in die reeks te sterk voor NEC. De Nijmegenaren staan nog vijf punten voor op de degradatiezone, maar zijn met nog zeven wedstrijden te spelen allesbehalve veilig.
Lewis Baker kan vanmiddag zijn tiende goal van het seizoen maken. Slechts elf spelers maakten dit seizoen tien of meer doelpunten in de Eredivisie. Baker maakte in de huidige jaargang meer doelpunten dan bijvoorbeeld Luuk de Jong, Dirk Kuyt en Hakim Ziyech (allen 8 goals). Ricky van Wolfswinkel is de clubtopscorer van Vitesse. Hij staat na 26 wedstrijden op dertien doelpunten.
NEC heeft in tegenstelling tot Vitesse geen goalgetters in de selectie. De clubtopscorer van de Nijmegenaren is Jay-Roy Grot, die op vijf doelpunten staat. Het maken van goals is sowieso een probleem voor de manschappen van Peter Hyballa, die dit seizoen nog maar 26 goals in 27 wedstrijden maakten. Het probleem lijkt gaandeweg het seizoen niet te verdwijnen, want NEC kwam de afgelopen vier wedstrijden drie keer niet tot scoren.
Drie spelers van NEC misten dit seizoen nog geen minuut: Joris Delle, Dario Dumić en Gregor Breinburg. Delle is de onbetwiste nummer één onder de lat bij de Nijmegenaren, maar hield in 27 wedstrijden 'slechts' vijf keer de nul. Dumić is de rots in de branding bij NEC en heeft met vier goals ook zijn aanvallende bijdrage geleverd. Breinburg is de aanvoerder van de Gelderse club en werd eveneens nog niet gewisseld.