AFC Ajax Woensdag, 24. Mei 2017
20:45 uur
Manchester United
0:2
Dp.
0 : 1 Torinfos in de Ticker Paul Pogba 18. / Schot met links  (Marouane Fellaini)
0 : 2 Torinfos in de Ticker Henrikh Mkhitaryan 48. / Schot met rechts  (Chris Smalling)

90'
Samenvatting tweede helft
De tweede helft was niet erg spectaculair. Het baltempo was laag en kansen bleven uit. Uit het niets scoorde Mkhitaryan vanuit een kluts. Daarna konden beide ploegen niet meer gevaarlijk worden. Neres kwam nog bijna tot scoren in de slotminuut toen hij de bal over Romero stiftte, maar de bal had te weinig snelheid. United wint de Europa League.
90'
Einde wedstrijd
90'
Neres met de mogelijkheid! Hij stift de bal over de doelman, maar hij heeft te weinig snelheid.
90'
De supporters van United laten van zich horen. Ze bereiden zich voor op het feest dat straks gaat losbarsten.
90'
De wisselspelers van United gaan langs de zijlijn staan. De titel gaat naar Engeland. De laatste twee minuten.
90'
Blessuretijd (minuten): 4
90'
Wissel in bij Manchester United -> Wayne Rooney
90'
Wissel uit bij Manchester United -> Mata
89'
Ibrahimović meldt zich langs het veld. Hij heeft goede herinneringen aan dit stadion (Friends Arena). Hij maakte vier doelpunten namens Zweden bij de openingswedstrijd in dit stadion bij de met 4-2 gewonnen oefeninterland tegen Engeland. Hij is er alleen vanavond niet bij. Voor de wedstrijd zei hij nog: "Dit is mijn stadion."
87'
Donny van de Beek lost een schot op het doel van Romero vanaf de rechterkant van het strafschopgebied. Romero kan makkelijk redden. Eigenlijk was dit pas de eerste mogelijkheid in de tweede helft voor de Ajacieden.
87'
Keurig verdedigd door Sánchez
Lingard gaat alleen op doelman Onana af. Hij wordt in het strafschopgebied goed afgestopt door Sánchez. Daar had United eigenlijk de derde treffer moeten maken, maar Lingard heeft te veel tijd nodig.
86'
Het baltempo is bij beide ploegen laag.
84'
Wissel in bij Manchester United -> Anthony Martial
84'
Wissel uit bij Manchester United -> Marcus Rashford
83'
Een poging van Davinson Sánchez vanaf zo'n dertig meter. De bal gaat ruim over. De titeldroom lijkt geen werkelijkheid te worden.
81'
Wissel in bij AFC Ajax -> Frenkie de Jong
81'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Jaïro Riedewald
80'
De laatste tien minuten zijn ingegaan. Kan Ajax nog met een slotoffensief komen?
78'
Gele kaart voor Jaïro Riedewald (AFC Ajax)
Riedewald krijgt geel vanwege de duw die hij aan Herrera gaf langs de zijlijn tijdens het kleine opstootje.
78'
Gele kaart voor Mata (Manchester United)
Mata met een harde overtreding. Vervolgens komt er een klein opstootje, maar dat wordt snel gesust.
75'
Pogba wil te veel. Hij komt het strafschopgebied binnen en krijgt een schouderduw van Sánchez. De speler van United wil een strafschop en Mourinho vliegt ook van de bank. De arbiter geeft terecht geen strafschop.
74'
Wissel in bij Manchester United -> Jesse Lingard
74'
Wissel uit bij Manchester United -> Henrikh Mkhitaryan
72'
Ziyech op een kansrijke positie
Ajax krijgt een vrije trap op twintig meter van het doel. Vanaf deze mooie positie schiet Ziyech de bal alleen in de muur. Hij scoorde deze Europa League nog niet vanuit een vrije trap.
70'
Wissel in bij AFC Ajax -> Donny van de Beek
70'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Lasse Schöne
69'
Rashford maakt een actie aan de rechterkant. Op het moment dat hij het strafschopgebied binnen wil gaan, gaat hij weer liggen. Er komt geen vrije trap. Hij wordt goed gestopt door Riedewald.
65'
Fellaini gevaarlijk
Pogba met de voorzet vanaf de rechterkant. De bal wordt gekopt door Fellaini. Onana pakt de bal goed klemvast.
64'
Gele kaart voor Amin Younes (AFC Ajax)
Valencia passeert Younes ter hoogte van de middenlijn. De Duitser houdt vervolgens vast en daar krijgt hij geel voor.
62'
Wissel in bij AFC Ajax -> David Neres
62'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Kasper Dolberg
60'
Ziyech geeft de bal voor de pot. Younes kan zijn hoofd er niet tegenaan krijgen. Romero vangt makkelijk.
59'
Peter Bosz is in overleg met zijn assistenten op de bank van de Amsterdammers.
58'
Mata wordt aangespeeld aan de rechterkant van het strafschopgebied. Wederom staat De Ligt daar om hem af te stoppen voordat Mata gevaarlijk kan worden.
58'
Gele kaart voor Joël Veltman (AFC Ajax)
Veltman met de overtreding op Mata en daar krijgt hij de gele kaart voor.
57'
Goede pass van Traoré op Younes. Younes staat helemaal vrij rond de strafschopstip. Hij komt aan de bal, maar op het moment dat hij zich wil opendraaien, stopt Valencia hem af.
55'
Rashford krijgt de bal aangespeeld op de middenlijn. Hij heeft alleen De Ligt voor zich, maar de Nederlander verdedigt weer goed op de bal.
54'
Rashford probeert het strafschopgebied binnen te gaan, maar hij maakt een overtreding op De Ligt.
52'
Schöne en Fellaini komen geregeld met elkaar in duel, maar de Ajacied is voortdurend kansloos.
52'
Gele kaart voor Marouane Fellaini (Manchester United)
48'
Doelpunt voor Manchester United, 0:2 door Henrikh Mkhitaryan
Een hoekschop van Manchester United. De bal komt via Smalling het doelgebied binnen. Mkhitaryan krijgt zijn rechtervoet net tegen de bal terwijl hij met de rug naar het doel staat. Veltman kan hem niet afstoppen en de bal gaat hoog het doel in.
46'
Schöne wil vanaf ongeveer dertig meter het eerste schot van de tweede helft lossen. Hij schiet alleen tegen Klaassen op, die op het randje van het strafschopgebied staat. De Ajacieden spelen in de tweede helft naar de eigen fans toe.
46'
Achter het doel van Romero is wat vuurwerk afgestoken, maar we zijn weer begonnen. De tweede helft waar het voor Ajax anders moet.
46'
Aanvang tweede helft
45'
Samenvatting eerste helft
Ajax begon gespannen aan de wedstrijd. Gelijk in de eerste minuut kwamen Veltman en Onana met elkaar in botsing na een lange bal van United. The Red Devils zetten vroeg druk in de beginfase. In de achttiende minuut kwam de ploeg van José Mourinho op voorsprong door een doelpunt van Paul Pogba. Zijn schot werd onderweg nog aangeraakt door Sánchez. Hierdoor dwarrelde de bal binnen. Ajax werd aan het einde van de eerste helft sterker. De ploeg begon rond de middenlijn al druk te zetten. De Ajacieden hebben meer balbezit, maar het echte gevaar bleef uit.
45'
Einde eerste helft
45'
Blessuretijd (minuten): 1
44'
Ziyech wil de bal geven op de helemaal vrijstaande Younes aan de rechterkant. Smalling onderschept de bal alleen goed.
43'
Ajax heeft nu meer balbezit, maar het wordt maar niet echt gevaarlijk.
42'
Even blijven opletten Sánchez! Hij neemt veel tijd om de bal te controleren rond het eigen strafschopgebied. Opeens duikt Rashford op, maar Sánchez kan net op tijd wegwerken.
41'
Dolberg wordt nu ook beter gevonden. Hij heeft nog geen kansen gehad, maar hij komt wel meer aan de bal.
38'
Davinson Sánchez komt voor zijn man rond de middenlijn. Hij probeert een aanval op ten zetten, maar dat lukt niet. Het vroege druk zetten geeft wel aan dat Ajax van de zenuwen af lijkt te zijn.
37'
Traoré met een mooie actie aan de rechterkant. Hij passeert drie man en gaat vervolgens om Blind heen. Vanaf randje zestien probeert hij Dolbert te bereiken, die zich op de strafschopstip bevindt. Daar komt de bal net niet.
36'
Ajax wordt gevaarlijker. Er wordt vroeg druk gezet. Nu komt De Ligt op, maar hij wordt uiteindelijk rond het strafschopgebied afgestopt door Mata. Er ontstaat reuring onder de supporters. De fans van Ajax laten zich horen.
34'
Ajax met een goede aanval. Ziyech met een goede actie op het middenveld. Hij passeert Mkhitaryan. Hij krijgt de bal bij Younes die de bal vanaf de linkerkant voorgeeft. Niemand kan er alleen een voet tegenaan krijgen.
32'
De Ligt verdedigt volwassen! Rashford wil vanaf de linkerkant het strafschopgebied binnengaan en zoekt het duel met De Ligt op. De Nederlander kijkt goed naar de bal en stopt Rashford af.
31'
Gele kaart voor Henrikh Mkhitaryan (Manchester United)
Mkhitaryan maakte zijn derde overtreding op Veltman en daarvoor krijgt hij geel.
30'
Na een halfuur moeten we concluderen dat United de zaken vooralsnog goed voor elkaar heeft. Ajax is nog wat zoekende en is slordig in de passing. Ook wordt Dolberg moeilijk gevonden. De Deen is vaak belangrijk geweest dit seizoen in de Europa League. Hij maakte al zes doelpunten. Het meeste van alle Ajacieden.
26'
Dolberg komt aan de bal en draait open, maar dan komt hij Smalling tegen. Opmerkelijk: zijn eerste balcontact in deze finale was bij de aftrap na het doelpunt van Pogba. Dat was dus pas na 18 minuten!
24'
Valencia!
Fellaini geeft de bal aan Valencia. Die staat an de rechterkant van het veld. Hij heeft veel ruimte en kan richting het doel. Zijn schot belandt op de vuisten van Onana.
22'
Ajax moet de rug rechten. Er zijn nog genoeg speelminuten. Hoekschop voor de Amsterdammers, maar die wordt weggekopt door Darmian. De afvallende bal is voor Traoré, maar zijn schot wordt geblokkeerd door Blind.
18'
Doelpunt voor Manchester United, 0:1 door Paul Pogba
Een lelijk doelpunt, maar het is een doelpunt. Fellaini geeft de bal op Pogba. Vanaf randje zestien schiet hij de bal op doel. Via het been van Davinson Sánchez dwarrelt de bal rechtdoor het doel binnen. Onana ging al naar de hoek waar de bal heen zou gaan.
16'
Eerste speldenprikje Ajax! Traoré geeft de bal op Younes. Younes passeert Smalling aan de linkerkant van het veld. De Duitser geeft de bal terug op Traoré die vervolgens het strafschopgebied binnengaat en het eerste schot lost op het doel van Romero. De Argentijn kan de bal makkelijk vangen.
15'
Manchester United begon brutaal, maar Ajax krijgt grip op de wedstrijd. Zo is er nu meer ruimte om van achteruit op te bouwen.
13'
Younes met de mooie actie. Hij geeft een voorzet vanaf de linkerkant op Klaassen, die zich rond de strafschopstip bevindt. Hij wordt goed van de bal gehouden door Antonio Valencia.
11'
Een mooi technisch hoogstandje van Ziyech rond de middenlijn. Hij wil de bal op Dolberg geven, maar Blind komt al voor de derde keer voor zijn man deze wedstrijd.
10'
De ingooi van Blind lijkt over de achterlijn te gaan, maar Mata kan de bal nog net voorgeven. Fellaini kan zijn hoofd er net niet tegenaan krijgen.
8'
Rashford maakt een actie aan de rechterkant van het veld bij de hoekvlag. Hij passeert Davinson Sánchez, maar dat gaat gepaard met een overtreding.
7'
Pogba met de diepe bal op Rashford. Hij lijkt ruimte te hebben aan de linkerkant van het veld, maar hij wordt teruggefloten vanwege buitenspel.
5'
Manchester United zet vooralsnog vroeg druk. De Ajacieden lijken daar even een weg in te moeten vinden.
3'
Fellaini maakt geen hands (hij krijgt de bal op de borst) en mag doorgaan. Hij geeft de bal op Mkhitaryan die op randje zestien staat. Zijn schot wordt goed geblokkeerd door de jonge De Ligt.
2'
Blind neemt de eerste vrije trap van de wedstrijd rond de middenlijn. De bal wordt gevangen door Onana.
1'
Eerste penibele moment van Ajax. Veltman en Onana botsen op elkaar na de lange bal van United. Er komt geen gevaar uit doordat Herrera de afvallende bal naast schiet. Laten we het wedstrijdspanning noemen.
1'
Aanvang wedstrijd
Een helemaal stille minuut voor de wedstrijd. Dit is waarschijnlijk het enige stille moment op de avond. Vanaf nu is het een heksenketel.
En daar komen de spelers het uitverkochte stadion binnen. Het is tijd voor de finale. Romero doet de handschoenen aan. Manchester United verloor dit seizoen nog niet met Romero op doel. Hij heeft dit seizoen elf 'clean sheets' op zijn naam staan en hij kreeg maar zes doelpunten tegen.
De matadoren staan in de catacomben. De prachtige trofee wordt nu het stadion binnengedragen. De laatste vijf minuten voor de aftrap!
Voor de wedstrijd is er een minuut stilte in verband met de aanslag in Manchester. Ook zal United met rouwbanden spelen. Ajax kon ook met rouwbanden spelen, maar dat gaan ze niet doen. De club wil de finale zo veel mogelijk los zien van de aanslag.
Ajax staat dit seizoen bekend om de jonge selectie. Edwin van de Sar is duidelijk voor de camera: "It's not about how old you are. It's about quality."
De opstellingen
Ajax
Ajax treedt aan met het jongste team ooit in een Europese finale (gemiddeld 22 jaar en 282 dagen). De Amsterdammers spelen hun eerste Europese finale sinds 1996. Peter Bosz beschikt niet over de geschorste Nick Viergever. Daley Sinkgraven is nog niet topfit en zit niet bij de selectie. Jaïro Riedewald speelt daarom als linksback. Joël Veltman begint als rechtsback ten koste van Kenny Tete. Matthijs de Ligt begint centraal achterin en daarmee is hij de jongste speler ooit in een Europese finale. André Onana begint gewoon onder de lat, ondanks het feit dat hij wat grieperig zou zijn.

Manchester United
José Mourinho gaat met Manchester United op jacht naar de trilogie. Als Manchester United weet te winnen, voegt het zich in een illuster rijtje dat de Europa Cup 1 (of Champions League), Europa Cup 2 en de UEFA Cup (of Europa League) wist te winnen. Mourinho mist de geschorste Eric Bailly en de geblesseerden Zlatan Ibrahimović, Ashley Young, Luke Shaw en Marcos Rojo. Sergio Romero staat op doel ten koste van David de Gea. Henrikh Mkhitaryan maakte samen met Zlatan Ibrahimović de meeste doelpunten voor United tijdens deze Europa League. Beiden wisten vijf keer het net te vinden. Mkhitaryan speelt vanavond weer in de aanval. Mata staat ook in de basis. In de vermoedelijk opstelling zou Jesse Lingard in plaats van Mata spelen, maar dat is dus niet het geval.
De spelers van Manchester United betreden nu ook de prachtige grasmat. Beide ploegen zijn nu bezig met de warming-up. Nog een halfuur voor de aftrap!
De warming-up gaat beginnen. Onder luid gejuich komen de doelmannen van Ajax het veld op.
De Ajacieden betreden de grasmat. De spelers hebben koptelefoons op, maken foto's en kijken rond. Ze zien er ontspannen uit. We tellen af tot de aftrap. Nog 1 uur en 15 minuten!
Statistieken
Als Manchester United weet te winnen, voegt het zich in een illuster rijtje. Vier ploegen wisten vooralsnog de Europa Cup 1 (of Champions League), Europa Cup 2 en de UEFA Cup (of Europa League) te winnen: Ajax, Bayern München, Chelsea en Juventus. United kan vanavond de trilogie dus ook voltooien.
De finale van de Europa League is voor Manchester United de 64e officiële wedstrijd dit seizoen. Ajax speelde al 55 officiële wedstrijden. Desondanks staat er een Ajacied bovenaan het lijstje met speelminuten als we naar alle spelers van Ajax en United kijken:

1)Davy Klaassen (Ajax) 4319 minuten
2)Paul Pogba (Manchester United) 4262 minuten
3)Ander Herrera (Manchester United) 3905 minuten
4)Davinson Sánchez (Ajax) 3872 minuten
5)Zlatan Ibrahimović (Manchester United) 3852 minuten
Ajax en Manchester United troffen elkaar vier keer eerder. De ploegen zijn in balans. Twee maal ging de winst naar Ajax en tweemaal ging United met de overwinning aan de haal. De ploegen troffen elkaar voor het laatst in de tweede ronde van de Europa League in het seizoen 2011/2012. In Amsterdam won United met 2-0. In Engeland boekte Ajax een knappe 2-1 overwinning. Opmerkelijk is dat geen enkele Ajacied uit de huidige selectie daarbij was. Daarentegen waren er wel zeven spelers uit de huidige selectie van United bij de ontmoetingen uit 2011/2012.
Ajax deed het als volgt in de veertien gespeelde wedstrijden gedurende deze Europa League:

8 keer winst
3 keer gelijk
3 keer verloren
24 doelpunten voor
15 doelpunten tegen
45 keer geel
4 keer rood
Manchester United kreeg vooral minder tegendoelpunten en minder kaarten:

9 keer winst
3 keer gelijk
2 keer verloren
23 doelpunten voor
8 doelpunten tegen
21 keer geel
2 keer rood
Waar Ajax moeilijkheden kende in de knock-outfase (vier winstpartijen, één keer gelijk en drie nederlagen), verloor Manchester United helemaal niet (vijf zeges, drie keer gelijk en geen nederlagen).
In eerdere Europese finales wist Ajax zes keer de titel te pakken. Drie keer werd er een finale verloren. United won vier keer een Europese finale en zag tweemaal de zege aan zich voorbij gaan. Dit waren overigens ook de laatste twee finales voor de Engelsen. Coach José Mourinho maakte al drie Europese finales mee en won ze alle drie. Met FC Porto won hij in het seizoen 2002/2003 de UEFA Cup en in het seizoen 2003/2004 de Champions League. Met Internazionale won hij in het seizoen 2009/2010 de Champions League. Peter Bosz maakte nog geen Europese finale mee als coach.
Manchester United speelde vooralsnog in Europa zestien keer tegen Nederlandse clubs. Acht keer werd er gewonnen, drie keer gelijk gespeeld en vijf keer werd er verloren. Ajax speelde 23 keer tegen Engelse clubs. Er werden acht overwinningen geboekt, zeven keer eindigde de wedstrijd in een gelijkspel en acht keer werd er verloren.
Ajax heeft van alle ploegen in de Europa League het vaakst geprobeerd het doel te vinden. De top drie van meeste schoten ziet er als volgt uit:

1)Ajax (225)
2)Schalke 04 (178)
3)Manchester United (177)
Zlatan Ibrahimović heeft goede herinneringen aan dit stadion (Friends Arena). Hij maakte vier doelpunten namens Zweden bij de openingswedstrijd in dit stadion bij de met 4-2 gewonnen oefeninterland tegen Engeland. Hij is er alleen vanavond niet bij.
In de top 5 van beste spelers in de Europa League volgens de UEFA staan alleen namen van de finalisten:

1)Bertrand Traoré (Ajax)
2)Marouane Fellaini (Manchester United)
3)Paul Pogba (Manchester United)
4)Marcus Rashford (Manchester United)
5)Amin Younes (Ajax)
Op de all-time ranglijst van de Europa League (en de voorheen genoemde UEFA Cup ook meegeteld) is het verschil groot tussen beide ploegen. Ajax staat op de achtste plek en United bevindt zich op 142e plaats. Daarbij moet wel vermeldt worden dat United vooral in de Champions League actief was afgelopen jaren.
In de Europa League werden vooralsnog zeven finales gespeeld. Twee keer was een verlenging nodig om de tot een winnaar te komen en één keer een strafschoppenserie. In vier wedstrijden wisten beide finalisten tot scoren te komen. Er vielen negentien doelpunten in de finales. Dat is een gemiddelde van 2,71 per wedstrijd. Nog nooit werd de rode kaart getoond in een finale van de Europa League.
Matthijs de Ligt kan de boeken ingaan als hij speelminuten krijgt. Dan is hij met 17 jaar en 285 dagen de jongste speler ooit in een finale van de Champions League, Europa Cup 1, Europa Cup 2, UEFA Cup of Europa League. Als Ajax weet te winnen, is hij dus de jongste winnaar van de Europa League. De top drie ziet er nu als volgt uit (de UEFA Cup en Europa Cup 2 zijn niet meegenomen):

1)Eduardo Salvio (19 jaar en 303 dagen)
2)James Rodríguez (19 jaar en 310 dagen)
3)Thibaut Courtois (19 jaar en 364 dagen)
Het is in ieder geval zeker dat Rafael Benítez afgelost gaat worden als oudste winnende coach van de Europa League. Zowel Peter Bosz als José Mourinho hebben met hun ruim 53 en 54 jaar een hogere leeftijd toen Benítez de Europa League won (53 jaar en 21 dagen).
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner