28.05.2014 08:00

Toparbiter Kuipers durft fouten te maken

Als scheidsrechter ben je zo goed als je laatste wedstrijd, beseft Björn Kuipers maar al te goed. Eén cruciale fout kan een carrière verwoesten. Vraag maar aan Martin Hansson, de Zweedse arbiter die in 2009 een handsbal van Thierry Henry over het hoofd zag waardoor niet Ierland, maar Frankrijk naar het WK ging. "Vroeger was ik bang om die ene misser te hebben in een wedstrijd. Nu ga ik er veel meer onbevangen in, ik weet dat het 'part of the job' is'', zegt Kuipers, die zich heeft opgewerkt tot een van de beste scheidsrechters ter wereld.

Kuipers stond zaterdag nog in het Estádio da Luz van Lissabon, waar hij de Champions Leaguefinale tussen Real en Atlético Madrid in goede banen leidde. Vanaf volgende week verblijft hij samen met zijn assistenten Erwin Zeinstra en Sander van Roekel in Brazilië voor het volgende hoogtepunt in zijn loopbaan, het WK. Kuipers is 'hot', zo blijkt ook op een druilerige middag in Oldenzaal. De regen komt met bakken uit de hemel, maar toch staan tientallen mensen langs de lijn bij het hoofdveld van Quick'20 om het WK-trio wat loopoefeningen te zien doen.

"Ik zit nu aan de top, maar realiseer me heel goed dat het zo voorbij kan zijn. Door één cruciale fout kan je weer aan de grond staan'', zegt Kuipers in de kantine van de amateurclub waar het voor hem allemaal begon. "Maar angst om een fout te maken, heb ik niet. We weten hoe kwetsbaar het vak van scheidsrechter is; daarom blijven we met beide benen op de grond. Er kan altijd een moment tussen zitten dat we het niet goed doen, maar het mag nooit liggen aan concentratie, fitheid of basiskennis. Ik weet dat we volledig gefocust en van A tot Z geprepareerd zijn. We doen er alles aan om een wedstrijd op een goede manier te leiden. Ik stap er nu op die onbevangen manier in en dat komt onze kwaliteit ten goede.''

Champions League

In een jaar tijd kreeg Kuipers de finales van de Europa League, Confederations Cup en Champions League toegewezen. Maar het WK moet hét hoogtepunt worden. De weg naar Brazilië leidde 'Team-Kuipers' langs onder meer Zürich, Gran Canaria en Belek, waar het Nederlandse trio samen met de andere WK-arbiters werd klaargestoomd voor het grootste voetbaltoernooi ter wereld.

Het moet allemaal leiden tot een vlekkeloos optreden in Brazilië. Als Kuipers foutloos blijft, geldt hij als een voorname kandidaat om de WK-finale te fluiten, al heeft hij daarbij ook wel wat 'hulp' nodig van Oranje. "Het zou fantastisch zijn als één van ons in de finale staat. Voor mij is het WK geslaagd als we onbesproken blijven. Dan hebben we het goed gedaan.''

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner