01.06.2014 17:30

De twaalf WK-stadions - Deel 2

Vertraagde werkzaamheden, fatale ongelukken en wereldwijde kritieken. De bouw van de WK-stadions in Brazilië kende veel problemen. Hoewel een aantal stadions nog niet helemaal gereed is, begint over iets meer dan een week het WK in Brazilië. Ondanks alle narigheid, ademen de WK-stadions stuk voor stuk voetbal. We behandelen in deel twee van deze serie de vier stadions met een middelgrote capaciteit.

Itaipava Arena Pernambuco

Het Itaipava Arena Pernambuco is één van de stadions die je mogelijk al een keer hebt gezien. Een jaar geleden werden drie wedstrijden van de Confederations Cup in dit stadion gespeeld, waaronder het spektakelstuk tussen Italië en Japan (4-3). Het onderkomen staat in de kustplaats Recife, een stad met ongeveer 1,5 miljoen inwoners.


Itaipava Arena Pernambuco - Capaciteit: 44.248

De naam van het stadion is afgeleid van een biermerk (Itaipava) en de naam van de deelstaat (Pernambuco). Twee grote oud-voetballers werden in Recife geboren: Juninho Pernambucano en de legendarische Rivaldo. Laatstgenoemde stopte overigens slechts twee maanden geleden met voetbal. In het Itaipava Arena Pernambuco worden vier groepswedstrijden en één achtste finale gespeeld.

Estádio Beira-Rio

We zijn aangekomen bij één van de stadions waar het Nederlands elftal zal schitteren: Estádio Beira-Rio. Het rondvormige stadion staat in Porto Alegre, in het zuiden van Brazilië. Toen de FIFA Porto Alegre als één van de twaalf speelsteden benoemde, hoefde men niet een heel stadion uit de grond te stampen. Een flinke verbouwing was genoeg om het onderkomen aan alle WK-eisen te laten voldoen.


Estádio Beira-Rio - Capaciteit: 48.849

Het Estadio Beira-Rio is de thuishaven voor de grote Braziliaanse club Internacional. Onder andere Diego Forlan, Jô, Juan en Oscar speelden de afgelopen jaren in het rood-witte shirt van Internacional. Op 18 juni zal Nederland in Porto Alegre de groepswedstrijd tegen Australië spelen. Er worden  daarnaast nog drie andere groepsduels en één achtste finale in het stadion gespeeld.

Itaipava Arena Fonte Nova

De Itaipava Arena Fonte Nova, ook wel bekend als de Bahia Arena, is het eerste stadion in deze reeks met een capaciteit van meer dan 50.000 toeschouwers. Het onderkomen heeft één open zijde, dat uitkijkt op een meer. Een prachtig gezicht. Het stadion werd eveneens gebruikt tijdens de Confederations Cup en was dus ruim voor het WK klaar voor gebruik.


Bahia Arena - Capaciteit: 56.500

Het wordt smullen voor de voetballiefhebbers in Salvador. Twee grote Europese krakers vinden plaats in de Bahia Arena, te beginnen met de openingswedstrijd van Oranje: Nederland – Spanje. Daarnaast spelen Duitsland en Portugal ook tegen elkaar in het onderkomen in Salvador.

Mineirão

We gaan door met één van de meest indrukwekkende stadions tijdens dit WK: het Mineirão. Het stadion is de thuisbasis voor twee grote voetbalclubs: Cruzeiro en Atlético Mineiro (de club van Ronaldinho). Het indrukwekkende onderkomen biedt plaats aan iets meer dan 60.000 voetbalsupporters.

60
Mineirão - Capaciteit: 62.160

Er zullen in totaal zes wedstrijden in het Mineirão (officieel het Estádio Governador Magalhães Pinto) worden gespeeld. Vier groepswedstrijden, waaronder Colombia – Argentinië, één achtste finale en één halve finale.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner