03.06.2014 09:53

Poule A: Brazilië dé topfavoriet

Het WK staat op het punt van beginnen en daarom biedt Voetbal.com een overzicht van alle poules. In deze WK-special belichten wij van elk land de sterspelers, de kwalificatiereeks en de kansen. Vandaag beginnen we met Poule A, de groep van gastland Brazilië.

Poule A

Brazilië
Kroatië
Kameroen
Mexico

Brazilië
Bondscoach: Luiz Felipe Scolari

Sterspelers
Als je het over dé sterspeler van Brazilië hebt, is dat ongetwijfeld Neymar Jr. De aanvaller, die dit jaar van Santos naar FC Barcelona verhuisde, was vorig jaar tijdens de Confederations Cup al de man van het toernooi. De vleugelspits leidde met een belangrijk doelpunt in de finale tegen Spanje de Brazilianen naar de overwinning (3-0). Het elftal zal dus ook tijdens het WK in dienst spelen van Neymar. De sterspeler krijgt daarbij assistentie van onder meer David Luiz, Thiago Silva, Dani Alves, Ramires, Oscar en Willian.  

Kwalificatiereeks
Brazilië hoefde als gastland geen kwalificatieduels te spelen. Het land speelde daardoor alleen een aantal oefenwedstrijden en tussendoor de Confederations Cup in 2013. Daar werden alle wedstrijden gewonnen met als hoogtepunt de 3-0 in de finale tegen Spanje. De laatste oefenwedstrijd die Brazilië speelde was tegen Zuid-Afrika. In Johannesburg werd het toen 5-0 voor het Zuid-Amerikaanse team.

Kansen
We kunnen er niet onderuit. Brazilië is titelfavoriet. Voor het Zuid-Amerikaanse land is een tweede plek al een deceptie. Maar voordat Brazilië in de finale staat, moeten er eerst nog wat wedstrijden gewonnen worden. Brazilië heeft met Kroatië, Kameroen en Mexico geduchte tegenstanders in de poule. Wanneer het land de poulefase overleeft, kan het in de volgende ronde Spanje, Nederland, Australië of Chili treffen. Vanaf dan zal het toernooi pas echt gaan beginnen voor de Seleção.

Kroatië
Bondscoach: Niko Kovač

Sterspelers
De Kroatische bondscoach Niko Kovač heeft de beschikking over sterspelers Luka Modrić en Mario Mandžukić. De spelers van respectievelijk Real Madrid en Bayern München zijn de smaakmakers van het Oost-Europese land. Andere vedettes zijn Ivica Olić (VfL Wolfsburg), Darijo Srna (Shakthar Donetsk) en Ivan Rakitić, die onlangs met Sevilla de Europa League won. De Kroaten missen wel een paar belangrijke schakels. Middenvelder Niko Kranjčar en linksback Ivan Strinic zijn er wegens blessures niet bij.

Kwalificatiereeks
Kroatië begon de kwalificatiereeks voortreffelijk. De ploeg behaalde zestien punten uit zes wedstrijden. Na een mindere reeks (vier duels zonder zege) eindigde het Europese land als tweede in de groep achter België en was het veroordeeld tot het spelen van de play-offs. Kroatië trof IJsland en versloeg het na twee duels behoorlijk moeizaam.

Kansen
Of Kroatië de volgende ronde van het mondiale toernooi kan bereiken, hangt volledig van de vorm af. Normaal gesproken strijden Kroatië, Mexico en Kameroen om de tweede plek achter titelfavoriet Brazilië. Kijkend naar het programma heeft Kroatië het niet heel gunstig getroffen. De ploeg van trainer Kovac neemt het in de eerste speelronde al op tegen Brazilië. De Brazilianen zullen er alles aan doen om die openingswedstrijd in eigen land te winnen.

Mexico
Bondscoach: Miguel Herrera

Sterspelers
Mexico heeft met Javier Hernández (Manchester United), Giovani Dos Santos (Vilarreal) en Andres Guardado (Bayer Leverkusen) drie spelers die het verschil kunnen maken. Toch heeft het land niet één iemand die er bovenuit springt, zoals de andere landen uit deze poule dat wel hebben. Mexico heeft echter wel een sterk team, met veel spelers die veel ervaring hebben op eindtoernooien. De tegenstanders zijn dus gewaarschuwd.

Kwalificatiereeks
Met elf punten uit tien wedstrijden kan Mexico niet echt met een goed gevoel terugkijken op de kwalificatiecampagne. De Mexicanen wisten maar twee (!) keer een duel te winnen. Doordat het land als vierde eindigde in de CONCACAF-zone (Noord-Amerika), mocht het alsnog de play-offs gaan spelen. Daar werd na twee duels gemakkelijk gewonnen van Nieuw-Zeeland (5-1 en 4-2).

Kansen
Of Mexico de knock-outfase haalt, is lastig te voorspellen. De ploeg moet in ieder geval Brazilië voor zich dulden en ook Kroatië en Kameroen zijn geduchte tegenstanders. Toch weet ook Herrera dat er wat te halen valt in Brazilië, dus kansen zijn er zeker. De ploeg moet vertrouwen tanken uit de play-offwedstrijden tegen Nieuw-Zeeland.

Kameroen
Bondscoach: Volker Finke

Sterspelers
De grote ster bij Kameroen is Samuel Eto’o. De spits van Chelsea gaat alweer op voor zijn vierde WK. Eto’o was er in 1998 al bij als zeventienjarig jongetje. De aanvaller, die onder meer uitkwam voor FC Barcelona en Internazionale, is naast de aanvoerder tevens de topscorer aller tijden van het land. Hij scoorde in 120 interlands al 55 keer. Kameroen kan verder ook rekenen op Alexandre Song (FC Barcelona), Joël Matip (Schalke 04) en Aurélien Chedjou (Olympique Marseille).

Kwalificatiereeks
Kameroen moest zich in een groep met Libië, Congo en Togo kwalificeren voor een plaats in de derde ronde. De ploeg van Finke eindigde gemakkelijk eerste met dertien punten uit zes wedstrijden. In de volgende ronde moest het elftal het opnemen tegen Tunesië van toenmalig trainer Ruud Krol, maar ook Tunesië was na twee duels niet opgewassen tegen het sterke Kameroen. Zo wisten De Ontembare Leeuwen zich vrij eenvoudig te plaatsen voor het WK.

Kansen
Kameroen heeft net zo veel kans als Kroatië en Mexico om de tweede plaats in de groep veilig te stellen. Dat Brazilië eerste zal worden, daar twijfelt niemand over, maar de tweede plek is zeker nog niet beslist. Wanneer Eto’o in vorm is en wedstrijden kan beslissen, kan Kameroen zomaar doordringen tot de volgende ronde. Daarin kan het wellicht Spanje of Nederland treffen.

 

Door: Rijcko Treep

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner