10.06.2014 09:00

Poule H: België adel verplicht tot bereiken knock-outfase

Het WK staat op het punt van beginnen en daarom biedt Voetbal.com een overzicht van alle poules. We besluiten deze WK-special met poule H, de groep met België, Zuid-Korea, Algerije en Rusland. Hierin belichten wij van elk land de sterspelers, de kwalificatiereeks en de kansen.

Poule H
België
Zuid-Korea
Algerije
Rusland

 

België
Bondscoach: Marc Wilmots

Sterspelers
De spelers die ervoor gezorgd hebben dat België sinds 2002 eindelijk weer op een WK staat, wordt ook wel de ‘gouden generatie’ genoemd. De Belgische ploeg stikt namelijk van de kwaliteit. Neem doelman Thibaut Courtois, die met Atlético Madrid kampioen werd en de finale van de Champions League speelde. Of aanvoerder en verdediger Vincent Kompany (Manchester City) en spits Romelu Lukaku (door Chelsea verhuurd aan Everton). De meest in het oog springende speler is toch wel Eden Hazard. Bij Chelsea is de technisch vaardige Hazard uitgegroeid tot een vaste waarde op het middenveld en bewees ook in staat te zijn een doelpunt te maken. Hij scoorde dit seizoen zeventien keer voor de Londenaren.

Kwalificatiereeks
De equipe van bondscoach Marc Wilmots was heer en meester in de kwalificatiecampagne. De Rode Duivels werden eerste in de groep en eindigden met een straatlengte voorsprong op nummer twee Kroatië. De Kroaten moesten negen punten toegeven op België. In de hele kwalificatiereeks speelden onze zuiderburen slechts twee keer gelijk en werd er geen enkele keer verloren.

Kansen
België is met de poule waarin het zit en de selectie die bestaat uit een mix van talent en ervaren spelers verplicht om in ieder geval de knock-outfase te halen. Favoriet voor de titel zijn de Belgen niet, maar de ploeg mag met deze spelersgroep gerust gerekend worden tot de outsiders voor de wereldtitel.

Zuid-Korea
Bondscoach: Myung-bo Hong

Sterspelers
De 23-koppige selectie van Zuid-Korea op dit WK telt negen spelers die actief zijn in een Europese competitie. Heung-min Son is daar één van en is ook gelijk de ster van de Aziaten. De multi-inzetbare speler verkaste begin dit seizoen van Hamburger SV naar Bayer Leverkusen en mede door hem eindigde Leverkusen als vierde in de Duitse Bundesliga.

Kwalificatiereeks
Zuid-Korea moest op weg naar Brazilië twee poulefases overleven. Een groep met Libanon, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten sloten de Zuid-Koreanen als groepswinnaar af. De beslissende groepsfase liep met een sisser af voor de Tigers of Asia. Zuid-Korea moest Iran voor laten gaan, maar plaatste zich tegen koste van Oezbekistan rechtstreeks voor het WK op basis van het doelsaldo. Dat was met slechts een doelpunt meer in het voordeel van Zuid-Korea.

Kansen
De negen Zuid-Koreanen die in Europa spelen maken de ploeg nog niet compleet. Verder bestaat de selectie voornamelijk uit spelers die uitkomen in de Koreaanse en Japanse competitie. Dat zorgt voor een kwaliteitskloof in de Zuid-Koreaanse ploeg. Als de ‘Europeanen’ erin slagen om de anderen bij de hand te nemen moet de ploeg van bondscoach Myung-bo Hong in staat zijn om in ieder geval Algerije te verslaan en hopen op bonuspunten tegen België of Rusland. Alles wat daarna bereikt wordt, is mooi meegenomen voor het land.

Algerije
Bondscoach: Vahid Halihodzic

Sterspelers
Op jonge leeftijd werd de nu 24-jarige Sofiane Féghouli (Valencia) al vergeleken met Zinedine Zidane. Dat gebeurt niet zomaar, dan kun je zeker wat. De aanvallende middenvelder komt nog lang niet in de buurt van Zidane, maar heeft zich bij Valencia ontpopt tot spelverdeler van de ploeg. In Brazilië moet de regisseur Algerije op sleeptouw nemen en wie weet ziet er voor Féghouli dan ook nog wel een stapje hogerop in.

Kwalificatiereeks
Tot aan de play-offs van de kwalificaties in Afrika liep alles op rolletjes voor Algerije. De ploeg van bondscoach Vahid Halihodzic kroonde zich eenvoudig tot groepswinnaar en moest in een tweeluik met Burkina Faso gaan uitmaken wie zich voor het WK ging plaatsen. Burkina Faso won het heenduel met 3-2 en liet de Algerijnen wankelen. Omdat Algerije in de return met 1-0 won, gaf het aantal uitdoelpunten de doorslag en dat was in het voordeel van de woestijnvossen.

Kansen
Algerije wil voor het eerst in de historie de achtste finales halen. Die doelstelling stoppen de Afrikanen niet onder stoelen of banken. Hoewel de ploeg niet overloopt van kwaliteit, heeft Algerije het getroffen met de poule-indeling. Althans, de Fennecs hadden het zeker slechter kunnen treffen. Om de knock-outfase te bereiken moet het waarschijnlijk de strijd aangaan met Zuid-Korea en Rusland.

Rusland
Bondscoach: Fabio Capello

Sterspelers
Door het geblesseerd afhaken van sterspeler Roman Shirokov (FK Krasnodar) rust een groot deel van de Russische hoop op de schouders van de 23-jarige aanvallende middenvelder Alan Dzagoev (CSKA Moskou). Twee jaar geleden op het EK in Polen en Oekraïne toonde de spelmaker van Rusland al aan met die druk om te kunnen gaan. In de drie groepsduels die Dzagoev met Rusland speelde, scoorde hij evenzoveel doelpunten. Dat maakte hem samen met Mario Balotelli, Cristiano Ronaldo, Fernando Torres, Mario Gómez en Mario Mandžukić topscorer van het toernooi. Het is aan Dzagoev om dit in Brazilië te herhalen.

Kwalificatiereeks
Rusland kwalificeerde zich rechtstreeks voor het WK. En dat is knap als je bij Portugal in een groep zit. De ploeg van bondscoach Fabio Capello hield de Portugezen een punt achter zich. Onnodig waren wel de nederlaag bij Noord-Ierland (1-0) en de remise (1-1) tegen Azerbeidzjan, al werd dat duel gespeeld om des keizers baard.

Kansen
Rusland gebruikt dit WK om ervaring op te doen voor de mondiale titelstrijd die over vier jaar plaatsvindt in eigen land. Dan pas moeten de Russen écht presteren. Van die druk is in Brazilië een stuk minder sprake en moet de ploeg zien hoe ver het komt. De knock-outfase is met deze groep in ieder geval haalbaar voor Rusland.

Door: Steven Koelma

 


 

 



 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner