18.06.2014 13:15

Foto van de Week: Arme Casillas

Iker Casillas kan na de 5-1 nederlaag tegen Oranje zijn tranen niet bedwingen. Voetbal.com Foto van de Week. (13-6-2014)
Iker Casillas kan na de 5-1 nederlaag tegen Oranje zijn tranen niet bedwingen. Voetbal.com Foto van de Week. (13-6-2014)

Vier jaar geleden was Iker Casillas de held van Spanje, maar afgelopen vrijdag kon de doelman zijn tranen niet bedwingen. De 33-jarige doelman begint langzamerhand het lachertje van Spanje te worden.

De grote teen van Casillas

Nederland zal het nooit vergeten. Casillas was tijdens de WK-finale van 2010 de grote plaaggeest van Oranje en Arjen Robben. Nadat Wesley Sneijder met een prachtige steekpass Robben had gelanceerd, bracht de Spaanse goalie redding met zijn grote teen. Nederland kon het niet geloven, maar het gebeurde toch. Het Nederlands elftal vergat te scoren, waardoor in de verlening het wereldkampioenschap naar Spanje ging. Casillas had zodoende een groot aandeel in de overwinning van Spanje, maar vier jaar later is er weinig overgebleven van de reputatie van levende legende Casillas.

Afgelopen seizoen

Ook het afgelopen seizoen moest Casillas het bij Real Madrid namelijk doen met een reserveplaats. Diego López kreeg de voorkeur van trainer Carlo Ancelotti. Casillas is echter een kind van de club en heeft in het verleden zeker bewezen een bekwame sluitpost te zijn, daardoor liet Ancelotti hem in de Copa del Rey en in de Champions League opdraven. Aangezien Real Madrid de Champions League én Copa del Rey won, kwam Casillas toch nog tot 24 officiële duels voor Real Madrid. Dat hadden er echter ook zestig kunnen zijn. Maar Casillas liet af en toe een steekje vallen, zo ook in de Champions League finale. Ondanks het feit dat Casillas ‘weinig’ speeltijd kreeg en niet altijd een goede indruk achterliet, besloot bondscoach Vicente del Bosque hem toch mee te nemen naar het WK in Brazilië.

5pa1n

Tijdens Spanje – Nederland kreeg Casillas de voorkeur boven David De Gea en Pepe Reina. De Spanjaarden begonnen alleraardigst aan de wedstrijd. Casillas moest al binnen vijf minuten in actie komen op een schot van Sneijder, maar verder kreeg de doelman weinig te doen in de eerste helft. Totdat vlak voor de theepauze Daley Blind door middel van een schitterende pass Robin van Persie in stelling bracht. Casillas twijfelde om uit zijn doel te komen, waardoor Van Persie de bal op schitterende wijze over Casillas en tegen de touwen kon koppen. De Spaanse goalie moest daarna nog vier (!) keer vissen, waaronder twee treffers van Robben. Het moment dat Robben de 1-5 binnenschoot zegt eigenlijk alles. Casillas lag plat op zijn buik en zag hoe de aanvaller van Bayern München de bal in de kruising joeg. Robben is alleen maar sterker geworden door het voorval in Johannesburg, terwijl Casillas steeds verder is weggegleden. We krijgen bijna medelijden met de routinier, maar dan flitst het beeld van 2010 weer door ons hoofd en is die mededogen weer verdwenen.

Door: Jurre Hermans

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner