17.06.2014 11:54

Gouden generatie Spanje uit op eerherstel

Komt woensdag een einde aan een tijdperk of weet de gouden generatie voetballers van Spanje zich nog één keer op te richten? De regerend wereldkampioen kreeg er na de ontluisterende 5-1 nederlaag tegen Nederland flink van langs in de wereldpers. De wedstrijd tegen Chili moet duidelijk maken of die afstraffing een incident was of dat het beste er bij Spanje na drie achtereenvolgende titels (twee Europese en één wereldtitel) echt vanaf is.

Spanje hoopt op een herhaling van 2010. In Zuid-Afrika was Zwitserland in de openingswedstrijd verrassend met 1-0 te sterk. Toen kwam het dankzij zeges op Honduras (2-0) en Chili (2-1) nog goed, en won Spanje zelfs het toernooi. De nederlaag tegen de Zwitsers laat zich echter maar moeilijk vergelijken met die tegen Oranje.

Van de tien eerdere ontmoetingen met Chili verloor Spanje er geen een. Met liefst acht zeges en twee gelijke spelen zijn de cijfers in het voordeel van de Zuid-Europeanen. De laatste confrontatie, in september 2013, eindigde in 2-2.

De laatste keer dat Spanje de groepsfase van het WK niet overleefde was in 1998. Toen kwalificeerden Paraguay en Nigeria zich voor de achtste finales.

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner