18.06.2014 19:50

Nederland ontsnapt tegen Australië dankzij invaller Depay

Het Nederlands Elftal heeft een grote stap gezet richting de tweede ronde van het WK 2014. Nadat afgelopen Spanje al was verslagen, bond de equipe van trainer Louis van Gaal in Porto Alegre Australië aan de zegekar: 3-2.

Oranje begon in een 5-3-2-formatie en met dezelfde elf namen tegen Australië als in het duel met Spanje. Waar de ploeg tegen de Zuid-Europeanen wist te verrassen, stelde ditmaal vooral voor rust ontzettend teleur. De ploeg grossierde in balbezit en kreeg geen grip op de wedstrijd. Bij de eerste echte kans van het duel kon de ploeg wel direct juichen. Arjen Robben dribbelde zich een weg langs een paar tegenstanders en bekroonde zijn actie met een diagonaal schot: 1-0.

Het antwoord van Australië volgde binnen een minuut via de sterspeler van de ploeg. Tim Cahill nam een lange pass van achteruit in een keer op de slof en zag de bal via de onderkant van de lat achter Jasper Cillessen verdwijnen. Ook na de gelijkmaker bleven de ‘socceroos’ het beste van het spel hebben, maar het ontbrak de ploeg aan precisie voor het doel.

In de tweede helft was het spelbeeld hetzelfde. Wederom had de formatie van Van Gaal moeite om kansen te creëren. Na tien minuten in het tweede bedrijf kwam het zelfs op achterstand, toen Mile Jedinak uit een strafschop scoorde nadat Daryl Janmaat hands had gemaakt.

Een invaller deed de wedstrijd doen kantelen. Memphis Depay, die kort voor rust de geblesseerde Bruno Martins Indi verving, leverde na een klein uur spelen de assist bij de gelijkmaker van Robin van Persie. De PSV’er bekroonde zijn prima invalbeurt met de winnende treffer. Zijn uithaal vanaf ruim twintig meter was doelman Mathew Ryan te machtig: 3-2.

In een bloedstollende slotfase wankelde Oranje, maar Australië kwam niet meer langszij. Door de zege heeft het Nederlands Elftal na twee wedstrijd zes punten. Vanavond om 21.00 nemen achtervolgers Spanje en Chili het tegen elkaar op. De rol van Australië lijkt na twee nederlagen uitgespeeld.

Door: Joep van Run