02.07.2014 13:15

Foto van de Week: De held van Brazilië

Júlio César (r.) pakt de strafschop van Alexis Sánchez (l.) tijdens Brazilië - Chili. Voetbal.com Foto van de Week. (28-6-2014)
Júlio César (r.) pakt de strafschop van Alexis Sánchez (l.) tijdens Brazilië - Chili. Voetbal.com Foto van de Week. (28-6-2014)

Nee, we hebben het niet over Neymar. We bedoelen ook niet cultheld Fred of de verdediger van wereldklasse Thiago Silva. Na afloop van Brazilië – Chili was Júlio César de held van Brazilië.

Topkeeper

Júlio César Soares de Espíndola, zoals de 34-jarige doelman voluit heet, is natuurlijk geen onbekende. Jarenlang stond hij onder de lat bij het Italiaanse Internazionale. Samen met Wesley Sneijder won hij in 2010 de Champions League en rond die periode werd hij gezien als één van de, misschien wel dé, beste doelman ter wereld. Vijf keer was hij met Internazionale de beste van Italië. Júlio César was simpelweg niet te verschalken.

Afbraak

Tijdens het WK in Zuid-Afrika begon de Braziliaanse goalie echter steekjes te laten vallen. De ‘blunder’ tegen Nederland kwam hem duur te staan. Hij werd dan ook niet meer opgeroepen voor het Braziliaanse elftal. Ook bij Internazionale ging het niet meer van een leien dakje. In 2012 verruilde Júlio César Italië voor Engeland. Internazionale had in Samir Handanović een nieuwe doelman aangetrokken, waardoor de Braziliaan mocht vertrekken. Hij ging spelen voor Queens Park Rangers. Zijn beginperiode in Engeland was sterk. Luiz Felipe Scolari riep hem dan ook weer op voor het Braziliaanse nationale elftal. Ondanks het sterke spel van de doelman degradeerde QPR dat seizoen uit de Premier League, waardoor Júlio César leek te vertrekken. Robert Green kreeg zodoende de voorkeur in de voorbereiding, maar Júlio César kon niet tot een akkoord komen met een nieuwe club. Na een half seizoen op de bank verruilde hij QPR voor de MLS. Júlio César kwam het afgelopen halfjaar tot zeven duels in de Amerikaanse competitie voor Toronto FC en mocht van de bondscoach mee naar het WK.

Herboren held

Júlio César stond tot dusver alle duels van Brazilië tijdens het WK onder de lat. In de achtste finale nam het thuisland het op tegen Chili. Het werd een knokpartij. Chili speelde fel en bracht de Brazilianen in de problemen. Na 120 minuten stond er 1-1 op het scorebord. Strafschoppen moesten uitsluitsel brengen. En dat ligt Júlio César wel. De 34-jarige doelman heeft een reputatie van penaltykiller en maakte het tijdens deze strafschoppenserie meer dan waar. De sluitpost stopte de strafschoppen van Mauricio Pinilla en Alexis Sánchez. Daarnaast keek Júlio César de strafschop van Gonzalo Jara op de paal. Júlio César hield Brazilië eigenhandig in het toernooi en neemt het met Brazilië in de kwartfinale op tegen Colombia. Het WK van vier jaar geleden is vergeten, want Júlio César is weer de held van Brazilië.

Door: Jurre Hermans

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner