01.07.2014 11:15

Sleutelwedstrijd: Argentinië - Zwitserland

De groepsfase is klaar en met enkele verrassingen gaan we de achtste finales in. Zestien landen nemen het tegen elkaar op en hopen op een plek in de kwartfinales. In dit artikel behandelen we het duel Argentinië – Zwitserland.

Argentinië is samen met Nederland, Colombia en België de enige ploeg zonder verliespunten op dit Wereldkampioenschap. Oranje en de Colombianen speelden al een wedstrijd meer, maar Argentinië pakte al drie keer de volle buit. Zonder slag of stoot ging dat niet, want tegen zowel Bosnië-Herzegovina, Iran en Nigeria werd met slechts één doelpunt verschil gewonnen.

Zwitserland kende één grote zeperd tegen Frankrijk, maar de resterende groepswedstrijden tegen Ecuador en Honduras gingen gewonnen. Tegen de Zuid-Amerikanen werd weliswaar in de laatste minuut gewonnen, maar ook dit is genoeg voor drie punten op het WK.

Behendige Argentijnen

Het land van Lionel Messi heeft hoogstwaarschijnlijk de sterkste aanval op dit eindtoernooi. Met de sterspeler van FC Barcelona zelf doet Argentinië hier al een gooi naar, maar met Kun Agüero, Gonzalo Higuaín en Ezequiel Lavezzi erbij zal menig verdediger schrikken. Het is dan ook niet zo vreemd dat de Argentijnen qua statistieken bovenin meedoen als het gaat om het uitspelen van een directe tegenstander. Maar liefst 42 voetballers werden met een dribbel of een individuele actie voorbij gespeeld door de spelers van Argentinië. Dit aantal werd behaald in 66 pogingen, wat betekent dat ruim zestig procent van de Argentijnse dribbels succesvol is. Een ongekend hoog aantal, wat door de individuele klasse van Argentinië alleen nog maar zal stijgen.

Doelpuntenmakers:
- Lionel Messi (4)
- Marcos Rojo (1)

Kaarten:
Geel: Marcos Rojo (1)

De Zwitserse Garde

Met zo’n geweldige aanval tegenover Zwitserland is de verdediging het eerste speerpunt. Natuurlijk hebben de Europeanen met Xherdan Shaqiri een geweldige aanvaller, het is echter de vraag of hij zijn hattrick tegen Honduras kan herhalen. Doelpunten voorkomen is dus de eerste taak voor de verdediging van Zwitserland. Met elf intercepties rond het strafschopgebied in de eerste helft doen de Zwitsers het aardig, maar niet bovengemiddeld. Ook het percentage geblokte schoten is matig. 7 keer wierp een verdediger zich in een baan van het schot, maar dit is slechts een heel klein percentage van de geïncasseerde schoten. De Zwitserse doelman zag namelijk maar liefst 44 keer de bal op hem af komen. Zwitserland weet dus ongeveer vijftien procent van de schoten te blokken. Met de dodelijke precisie van Messi, Agüero of Lavezzi kan dit een groot probleem vormen.

Doelpuntenmakers:
- Xherdan Shaqiri (3)
- Blerim Dzemaili (1)
- Admir Mehmedi (1)
- Haris Seferović (1)
- Granit Xhaka (1)

Kaarten:
Geel: Johan Djourou (1)

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner