05.07.2014 09:45

Sleutelwedstrijd: Nederland – Costa Rica

Nog maar acht landen strijden om de titel in Brazilië. De kwartfinales zijn het gesprek van de dag en met een aantal mooie affiches gaan we de eindfase in. Vandaag bespreken we de wedstrijd Nederland – Costa Rica.

De Nederlandse trein had even wat vertraging in Brazilië. Tegen Mexico werd er erg moeizaam gewonnen, met twee doelpunten in de laatste zes minuten. Daarvoor was de stemming vooral positief, omdat de voetbalfans nooit het gevoel hadden dat de zege echt in gevaar kwam. Tegen Mexico was dat voor het eerst wel het geval, maar uiteindelijk knokten de leeuwen zich terug.

Costa Rica verrassend noemen op dit Wereldkampioenschap is als vertellen dat gras groen is. Iedereen weet het eigenlijk al. Net als bij Oranje roestte de machine van het elftal vast in de achtste finales. Waar in de groepsfase makkelijk stand werd gehouden tegen Uruguay, Engeland en Italië had het erg veel moeite met Griekenland. Penalty’s moesten uitsluitsel brengen, die de Costa Ricanen uiteindelijk vlekkeloos namen.

Achtste finales

Nederland speelde dus tegen Mexico in de achtste finales en Oranje had moeite met de Amerikanen.  We creëerden negen kansen, waarvan vier uit lange ballen en twee corners. De passing van het Nederlands elftal was prima met een ruime 85 procent en vooral Wesley Sneijder kreeg heel veel ruimte. Dit resulteerde echter in een nummer tien die zich te graag liet terugzakken, waardoor veel van zijn passing vanaf het middenveld kwam, in plaats van twintig tot dertig meter van het doel.

Costa Rica speelde tegen Griekenland voor de tweede keer achter elkaar gelijk. Na Engeland (0-0) werd het 1-1 tegen de Grieken. Het betekende een verlenging, waarin niet werd gescoord. De penaltyreeks die daarna werd genomen was bewonderingswaardig. Alle penalty’s gingen raak en ook op een manier waar je u tegen zegt. Mocht Oranje dus strafschoppen nodig hebben tegen Costa Rica, gaat dat nog hele linke soep worden.

Schorsingen

Oranje kan, met uitzonder van de geblesseerde Nigel de Jong en Leroy Fer, gebruik maken van een volledige selectie. Er zijn geen schorsingen, alhoewel Jonathan de Guzmán, Daley Blind en Stefan de Vrij op scherp staan. Komen zij deze kwartfinale ongeschonden door, dan worden de gele kaarten van daarvoor kwijtgescholden. Iedereen begint namelijk met een schone lei aan de halve finales.

Costa Rica heeft wel te maken met een schorsing. Verdediger Óscar Duarte pakte twee gele kaarten in de wedstrijd tegen Griekenland en is daarom automatisch geschorst voor de wedstrijd tegen Oranje. Een klein gelukje, want Duarte is de vaste rechtsback van Costa Rica. Naast deze schorsing staan er maar liefst zes spelers op scherp bij Costa Rica. Dit kan belangrijk zijn voor het verloop van de wedstrijd, want in het achterhoofd weten José Cubero, Bryan Ruiz, Esteban Granador, doelman Keylor Navas en Yeltsin Tejeda donders goed dat zij op scherp staan.

Blikvangers

Louis van Gaal houdt de opstelling weer goed geheim, maar de verwachtingen zijn dat er gespeeld gaat worden met een 5-3-2 formatie. Hierin is uiteraard weer een grote rol weggelegd voor Arjen Robben, die tegen Mexico ook schitterde, maar zichzelf niet kon bekronen met doelpunten. Hij staat sinds de twintigste minuut van de tweede groepswedstrijd droog en het wordt tijd dat de superster, vaak genoeg de beste speler op dit Wereldkampioenschap genoemd, weer van de drie doelpunten af komt.

Hoe makkelijk is het om Bryan Ruiz de blikvanger van Costa Rica te noemen? Dat is ongeveer hetzelfde als zeggen dat Neymar behendig is en dat Cristiano Ronaldo een echte atleet is. Mij gaat het juist om de manier waarop Ruiz, of die andere gevaarlijke speler Joel Campbell, bereikt gaat worden. Celso Borges is daar als verdedigende middenvelder de man voor. Hij verzorgt meer dan geregeld de passing naar voren en met een zuiverheid van gemiddeld negentig procent doet hij dit meer dan uitstekend. De nummer vijf van Costa Rica zal tegen Oranje iets meer naar voren stappen, zodat hij minder te maken heeft met Wesley Sneijder.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner