12.07.2014 23:45

Nederland pakt brons in troostfinale

Nederland heeft dankzij een knappe 3-0 zege beslag gelegd op de derde plaats op het wereldkampioenschap 2014. Dankzij doelpunten van Robin van Persie en Daley Blind in de eerste helft kwamen de Nederlanders op voorsprong. Georginio Wijnaldum maakte de derde treffer en een ijzersterke verdediging zorgde ervoor dat het Nederlands elftal geen treffer incasseerde en daarmee besluit Nederland dit toernooi als derde.

Nederland kwam flitsend uit de startblokken. Arjen Robben brak al na twee minuten door, maar Thiago Silva trok de Bedummer buiten het zestienmetergebied naar de grond. De Algerijnse arbiter Djemel  Haimoudi maakte daarna twee fouten. Hij gaf geen rood aan Silva, maar wel een penalty aan Nederland. Robin van Persie maakt dankbaar gebruik van dit cadeautje en schoot de bal overtuigend in de rechterbovenhoek.

Na een goed kwartier spelen verdubbelde Oranje de voorsprong. Een voorzet van Jonathan de Guzman werd slecht verwerkt door David Luiz en de centrale verdediger kopte de bal recht in de voeten van Daley Blind. De Ajacied haalde met rechts uit en trof het dak van het duel.  Het betekende de eerste goal van Blind in het shirt van Oranje.                          

Brazilië toonde zich de hele wedstrijd al niet erg gemotiveerd, maar dat was na de tweede goal van Nederland helemaal weg. Nederland zat er bovenop en Brazilië kwam er maar mondjesmaat uit. De keren dat de Goddelijke Kanaries gevaarlijk werden, was uit standaardsituaties. Maar de Brazilianen hadden het vizier niet op scherp, of de Nederlandse verdediging had er goed het oog in.

In het tweede bedrijf hield Nederland de druk er goed op, waardoor Brazilië nauwelijks gevaarlijk kon worden. Ook Oranje werd amper gevaarlijk al had Robben nog een aardige mogelijkheid, maar hij schoot op de benen van David Luiz. Brazilië had alleen nietszeggende schoten daar tegenover te  stellen, maar die konden Cillessen nauwelijks verontrusten.  Ook het sterk spelende verdedigende blok van Oranje, zorgde ervoor dat de Braziliaanse primadonna’s er niet doorheen kwamen.  Georginio Wijnaldum zorgde in de blessuretijd voor extra zout in de wonden, door de 3-0 binnen te schieten. Van Gaal liet vlak voor tijd ook nog doelman Michel Vorm invallen. Die wissel betekende dat elke van de 23 spelers in de selectie minuten gemaakt heeft.

Nederland hield door de 3-0 zege voor de derde keer op rij de nul en legt zo beslag op de derde plek van het wereldkampioenschap 2014.  Het is de eerste keer dat het Nederlands elftal brons wint op een WK. De enige kleur die nog ontbreekt in de Nederlandse prijzenkast is goud. De volgende kans daarvoor is over vier jaar. Dan zal in Rusland het WK worden gehouden en hopelijk kunnen ‘we’ dan wel de cup pakken.

Door: Jesper Davelaar

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner