25.06.2015 14:38

Voetbalsters met lesmateriaal terug van WK

Met kleine ogen en een tikkeltje beduusd door de grote aandacht stapten de Nederlandse voetbalsters donderdagochtend de aankomsthal van Schiphol binnen. Amper 30 uur na de uitschakeling door Japan in de achtste finale van het WK werden ze met bloemen, spandoeken en ballonnen onthaald door familie, vrienden en een perslegertje.

"We wisten niet zo goed wat we konden verwachten. Supermooi dat zoveel mensen gekomen zijn", zei Anouk Hoogendijk na een vliegreis van ruim negen uur vanuit Vancouver.

Veel aandacht ging op Schiphol uit naar Vivianne Miedema, de spits die de torenhoge verwachtingen niet kon waarmaken, en Lieke Martens. De linksbuiten van Oranje staat voor altijd in de geschiedenisboeken als maakster van het eerste doelpunt van de voetbalsters op een WK. Martens ging op de foto met jongens die voor het toernooi waarschijnlijk nooit van haar hadden gehoord. Nu wilden de tieners ineens maar wat graag vastgelegd worden met de Limburgse brunette.

"Voor mezelf heb ik een redelijk WK gespeeld, maar ik kijk liever naar het hele team'', zei Martens. "Ik ben trots op de ploeg, omdat we in elke wedstrijd tot de laatste seconde hebben gevochten. Natuurlijk waren we graag verder gekomen, maar verliezen van Japan is geen schande. Wel is duidelijk dat we nog stappen moeten maken. Zoals Japan speelt, dat willen wij ook. Nauwkeurigheid, rust aan de bal, dat kan aangescherpt worden. Maar we zitten in de lift en worden steeds beter. Nederland komt eraan, dat voelen we allemaal. We hebben ons goed staande gehouden op ons eerste WK."

Laten bezinken
Terwijl Martens voor de zoveelste keer op de foto ging, schuifelde Hoogendijk stilletjes richting de uitgang. Jarenlang was de blondine hét gezicht van Oranje; niet alleen op het veld, maar ook daar buiten. In de aanloop naar het WK raakte Hoogendijk echter haar basisplaats kwijt en in Canada kwam ze geen minuut in actie. "Natuurlijk hoopte ik op speeltijd, maar ik had me er mentaal op ingesteld dat het wel eens niet zo zou kunnen zijn. Of ik door ga bij Oranje? Ik bekijk het per seizoen. Bij Ajax in ieder geval wel. Maar eerst even op vakantie."

Dat geldt niet voor Martens, die zich volgende week al weer in Zweden moet melden voor de hervatting van de competitie, en ook niet voor bondscoach Roger Reijners. Die gaat thuis in Limburg alles rustig laten bezinken. "De groei van het Nederlandse vrouwenvoetbal is duidelijk. Vier jaar geleden hadden we geen schijn van kans tegen Duitsland, nu bieden we Japan meer dan partij. Maar we moeten doorpakken om beter te worden. Er zit nog heel veel rek in."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner