29.02.2016 09:17

Melis: "Drie keer vlammen en dan naar Rio"

De onderlinge verschillen zijn zó klein, dat voetbalster Manon Melis geen favoriet kan aanwijzen voor het Olympisch kwalificatietoernooi. Oranje strijdt in eigen land met Zwitserland, Zweden en Noorwegen om één ticket naar Rio de Janeiro. De vorm van de dag wordt bepalend, denkt de topschutter aller tijden van de Nederlandse ploeg.

"De selectie die komende week het beste presteert, gaat naar Brazilië", zegt Melis. "Je moet in acht dagen tijd drie keer volle bak gaan. Geen land kan dat met slechts elf speelsters doen, het draait om wie de beste selectie heeft. Verliezen mag niet, dan is het wel klaar. Natuurlijk is het leuk als we resultaat kunnen koppelen aan goed voetbal, maar alles draait om winnen."

Na het WK-debuut vorig jaar in Canada lonkt nu een primeur op de Spelen voor de voetbalsters, die langzaam richting de wereldtop kruipen. Bondscoach Arjan van der Laan beschikt over een sterke groep speelsters, waarvan ruim de helft in het buitenland als prof werkt en leeft. Op het WK strandde Oranje in de achtste finale, net als Zwitserland, Zweden en Noorwegen. Die vier landen maken op een minitoernooi in Rotterdam en Den Haag uit wie in augustus naar Brazilië mag.

Sfeer

"We spelen tegen toplanden, kwalificatie voor de Spelen is bijna net zo zwaar als een EK spelen", benadrukt Melis, goed voor 57 doelpunten in 133 interlands. "Het zou fantastisch zijn als we naar Rio gaan, alleen al om eens de sfeer te proeven bij het grootste sportevenement ter wereld. En zoveel landen doen niet mee aan het olympische voetbaltoernooi, dus medaillekansen zijn er zeker. Persoonlijk vind ik het WK wel groter, daar doen veel meer sterke landen aan mee. Nieuw-Zeeland heeft zich nu ook geplaatst voor Rio omdat ze op hun continentale toernooi een keer met 20-0 of zo hebben gewonnen."

Na het OKT vliegt Melis gelijk naar de Verenigde Staten, waar een nieuw avontuur wacht. Na bijna tien jaar in Zweden was Oranjes topschutter toe aan iets anders. Melis (29) dacht zelfs aan stoppen, maar het aanbod van de Amerikaanse topclub Seattle Reign kwam precies op het juiste moment. "Het was altijd mijn droom om nog eens naar de VS te gaan."

Bij de B1 van Sparta Rotterdam hield Melis de laatste maanden haar conditie op peil. Wie de snelle Ridderkerkse afgelopen week tekeer zag gaan op het trainingsveld, weet dat ze klaar is om te vlammen. "Eerst met Oranje, daarna met Seattle. En misschien in augustus in Rio. Dat zou heel mooi zijn."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner