26.03.2016 22:45

Wondergoal Vardy voorkomt Engelse nederlaag

Een schitterende treffer van Jamie Vardy bracht Engeland zaterdagavond naast Duitsland, maar de Engelsen stopten niet met hun comeback. Een late goal in de blessuretijd bracht Engeland uiteindelijk zelfs een 2-3 zege in Berlijn.

In het Olympiastadion was Engeland de ploeg die in de eerste helft de meeste kansen wist te creëren. De bezoekers wisten geregeld de verdediging van Duitsland vroeg onder druk te zetten en daarmee de bal te veroveren op de helft van de tegenstander. Hierdoor ontstond de nodige dreiging, maar de laatste bal was aan Engelse kan bijna elke keer niet zuiver genoeg. Hierdoor hoefde doelman Manuel Neuer amper in actie te komen.

Aan de andere kant gaf Duitsland aanvallend gezien ook niet thuis. De thuisploeg zag een treffer onterecht worden afgekeurd, Mario Gomez stond geen buitenspel voordat hij de bal diagonaal achter Jack Butland schoot, maar kwam daarnaast niet echt tot kansen. De treffer die de Duitsers vlak voor de rust wel maakten, was dan ook geen uitgespeelde aanval.

Doelman Butland, die de plek van de geblesseerde Joe Hart onder de lat innam, verstapte zich bij een ongevaarlijke diepe bal. Twee minuten later had de keeper nog zoveel last van zijn rechterenkel, dat hij niet goed af kon zetten nadat Toni Kroos van ruime afstand uithaalde. De doelman was hierdoor te laat in de korte hoek en zag de bal vlak langs de paal zijn doel in vliegen voor de 1-0.

Na de rust leek Duitsland direct door te willen pakken en creëerde het een paar kleine kansen. Engeland was echter tien minuten na de thee dichtbij de gelijkmaker. Danny Welbeck wist de bal knap binnen te houden, toen Emre Can deze achter wilde laten lopen. Het terugleggen op de inlopende Jordan Henderson was goed, maar de aanvoerder van Liverpool zag zijn schot worden gestopt.

Twee minuten later lag de bal er aan de andere kant wel in. Aanvoerder Sami Khedira kreeg net buiten de zestien de tijd om de bal voor te geven op Gomez. Tussen Nathaniel Clyne en Gary Cahill in stond de spits helemaal vrij, waarna hij de bal eenvoudig diagonaal achter de ingevallen Fraser Forster kon koppen.

De reactie van Engeland na de 2-0 liet niet lang op zich wachten. Uit een hoekschop kreeg Harry Kane de bal. De spits liep met het speeltuig van het doel af, maar zette zichzelf met een zeer knappe, Cruyff-achtige kapbeweging weer richting het doel van Duitsland. Met een droog schot in de verre hoek verschalkte hij Neuer en bracht hij zodoende de spanning terug in de wedstrijd.

Het hoogtepunt van de avond volgde kort na de invalbeurt van Jamie Vardy. De spits kreeg vanaf rechts een lage voorzet van Clyne. Achter zijn standbeen langs tikte de invaller de bal hard achter doelman Neuer en bracht daarmee de landen weer op gelijke hoogte.

Na de gelijkmaker was het Engeland dat het meest nadrukkelijk op zoek was naar de overwinning. In de blessuretijd werden de Engelsen voor deze dadendrang beloond. Eric Dier kopte een corner keihard in bij de eerste paal: 2-3. Door deze late treffer kan Engeland zich met een overwinning op zak voorbereiden op de wedstrijd tegen het Nederlands elftal. De twee landen treffen elkaar dinsdag op Wembley.

Door: Dennis Korpel