15.06.2016 09:00

Speler van de Dag: Cultheld Király

Gábor Király luistert naar het volkslied voorafgaand aan het duel met Oostenrijk op het EK in Frankrijk. De Hongaarse doelman wordt met het optreden de oudste speler op het Europees Kampioenschap ooit. Király is 40 jaar en 74 oud. (14-06-2016)
Gábor Király luistert naar het volkslied voorafgaand aan het duel met Oostenrijk op het EK in Frankrijk. De Hongaarse doelman wordt met het optreden de oudste speler op het Europees Kampioenschap ooit. Király is 40 jaar en 74 oud. (14-06-2016)

Gedurende het EK in Frankrijk kiest Voetbal.com na iedere speeldag een Speler van de Dag. Cultheld Gábor Király pakte in de wedstrijd tegen Oostenrijk (2-0 winst) een leeftijdsrecord en hield zijn doel schoon. Daarmee is de Hongaarse doelman de Speler van de Dag van speelronde vijf.

"Heb je zaterdag al wat te doen? Anders kan je bij ons vierde keepen." Het zou zomaar gevraagd kunnen worden aan iemand met een iets te zwaar postuur en gekleed in een joggingbroek die het doel verdedigt. Aan iemand met het uiterlijk van Király. Echter keept de Hongaar niet bij een dorpsclub in het vierde, maar is de doelman de eerste keuze van de Hongaarse nationale ploeg en heeft hij sinds dinsdag een Europees kampioenschap-record in handen.

Oudste speler ooit
Het record betreft een historische leeftijdsprestatie, daar Király de oudste speler ooit is die een EK-wedstrijd speelde. De doelverdediger stootte met zijn 40 jaar en 74 dagen de oude recordhouder Lothar Matthäus van de eerste plek. De Duitser speelde op het EK in Nederland en België in 2000 op ruim 39-jarige leeftijd namens Die Mansschaft. De recordwedstrijd tegen Oostenrijk was voor Király, die in 1998 al debuteerde voor de nationale ploeg, ook tegen Oostenrijk, alweer zijn 71e interland.

Cleansheet
Dinsdagavond tegen Oostenrijk werd Király binnen een minuut geklopt door Bayern München-speler David Alaba, maar de doelman prees zich gelukkig dat de paal redding bood. De Oostenrijkse ploeg nam vervolgens de goal van de Hongaren nog dertien keer onder vuur, maar telkenmale trof de bal geen doel. Oostenrijk bleef niet zozeer vanwege uitstekend keeperswerk van Király doelpuntloos, maar de ervaren keeper had de zaakjes met zijn defensie prima op orde. Zo werd het een prachtige dag voor heel Hongarije, aangezien alle spelers debuteerden op het EK, ze wonnen en de nul hielden, de eerste plek pakten in Groep F én hun doelman vanaf heden in de geschiedenisboeken staat.

Cultheld
Zijn er grotere culthelden te vinden op de voetbalvelden dan Király? Bijna niet. Een Tom Beugelsdijk komt misschien in de buurt van de Hongaar. Het is de vraag hoe lang de voetballerij nog mag genieten van de kunsten van de voormalig speler van onder meer Hertha BSC en Crystal Palace. Hopelijk nog een flinke tijd, want welke keeper gooit de bal no-look uit? Juist, Király! Dat we de joggingbroek, het iets te stevige postuur en de prima prestaties van de Hongaar nog maar lang mogen aanschouwen. Momenteel staat Király nog tot de zomer onder contract bij Szombathelyi Haladás, de ploeg waar hij in 1994 voor debuteerde. En daarna? Misschien dan wél bij een lokale club in het vierde elftal. 

Door: Bastiaan Vrijhof

Spelers van de Dag:
Speeldag 1: Dimitri Payet
Speeldag 2: Vasiliy Berezutskiy
Speeldag 3: Luka Modrić
Speeldag 4: Leonardo Bonucci
Speeldag 5: Gábor Király

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner