12.06.2016 09:00

Speler van de Dag: De krachtige Berezutskiy

Gedurende het EK in Frankrijk kiest Voetbal.com na iedere speeldag een Speler van de Dag. Vasiliy Berezutskiy speelde een ijzersterke wedstrijd met Rusland tegen Engeland en kopte in blessuretijd ook de 1-1 binnen. De Russische stopper is de Speler van de Dag van speelronde twee.

Onvervalste leider
Berezutskiy, die tijdens dit toernooi nog zijn 34e verjaardag viert, vormt samen met de 36 jaar oude Sergey Ignashevich en zeer ervaren duo in de defensie van Rusland. Beide mandekkers spelen al jaren samen bij CSKA Moskou en kunnen blind op elkaar vertrouwen. De twee verdedigers, waarvan Berezutskiy de aanvoerder is, moeten de Russische ploeg op sleeptouw nemen, daar het land langzaamaan bezig is met de ploeg te verjongen. De CSKA-spelers worden in de defensie namelijk geflankeerd door de minder ervaren Igor Smolnikov (28 jaar en slechts 15 interlands) en Georgiy Shchennikov (25 jaar en 9 interlands).

Rots in de branding
Later in de wedstrijd zou Berezutskiy voor de gelijkmaker aantekenen, maar dat was niet het enige waardoor hij opviel. De centrale verdediger vocht meermaals heerlijke kopduels uit, met name met Harry Kane, en kwam daar bovengemiddeld vaak (tachtig procent) als winnaar uit de strijd. De lijfgevechten waren om van te smullen, aangezien beide spelers het duel niet schuwden. Hoewel Engeland de betere ploeg was, zorgde de achterste linie van de Russen dat de ploeg in leven bleef tijdens de wedstrijd. Eén succesvolle doelpoging zou dan voldoende zijn voor een gelijkspel. En die kwam er ook.

De gelijkmaker
Berezutskiy, die in het verleden enkel voor één andere club speelde dan CSKA, was in extase toen hij de gelijkmaker binnen knikte. Het atletische vermogen van de oude mandekker was verbazingwekkend. Diep in blessuretijd sprong de oude Berezutskiy een stuk hoger dan Danny Rose, die echter wel een stuk kleiner is, hing een paar seconde in de lucht, zette zich iets af op de Spurs-verdediger en kopte de bal met precies genoeg vaart over een huppende Joe Hart. De enige doelpoging van de Russen in de tweede helft betekende ook een doelpunt. Het leverde Rusland een zeer kostbaar punt op, terwijl het in kamp Engeland zorgde voor een flinke deceptie. Aan het einde van de rit in deze poule, zou het puntje wel eens een zeer belangrijk kunnen zijn voor Berezutskiy en zijn mannen.

Door: Bastiaan Vrijhof

Spelers van de Dag:
Speeldag 1: Dimitri Payet
Speeldag 2: Vasiliy Berezutskiy

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner