20.03.2017 09:50

Talentvolle De Ligt beleeft een bewogen week

Matthijs de Ligt maakt een week van uitersten mee. De jonge verdediger speelde ijzersterk in de Europa League tegen FC Kopenhagen, kreeg een uitnodiging voor Oranje, maar ging tegen Excelsior opzichtig in de fout. De Ajacied begrijpt dat het hoort bij het leerproces.

"Donderdag moest ik alle pers te woord staan en dat was leuk. Nu hoort het er ook bij", is de volwassen reactie van De Ligt in gesprek met De Telegraaf. "Ik onderschepte de bal op links en wilde die naar Sanchez spelen. Ik heb de beelden nog niet teruggezien, dus ik weet niet wat er fout ging. Maar het ging fout." De Ligt weigert de schuld bij zijn teamgenoten te leggen. "Nee, ik voel me niet in de steek gelaten door het team, want ik liet het team ook in de steek."

"Dit is wel een flinke smet op een prachtige week. Het was een heel aparte week. Maar zo zit de voetbalwereld in elkaar. Veel jongens hebben dit al meegemaakt en nu is het mijn beurt", besluit hij in gesprek met Metro.

Twijfels

Toen Danny Blind de naam van De Ligt opnoemde bij de definitieve selectie reageerde de Nederlandse voetbalwereld met verbazing. Ook aan de tafel bij Studio Voetbal begrijpen de analisten niets van de uitverkiezing van het jonge talent.

"Is dat een goed signaal naar deze jongen toe? Na vier wedstrijden?", vraagt Pierre van Hooijdonk zich hardop af. "Tuurlijk is het een talent, dat zien we allemaal wel. Hij kan echt wel wat. Als je heel kritisch gaat kijken, tijdens Kopenhagen-uit zag hij er niet goed uit. Tegen Excelsior ook niet. Doe rustig aan met zo'n iemand."

Sjoerd Mossou, journalist bij het Algemeen Dagblad, is het eens met de oud-spits. "Het is een jongen van zeventien. Hoeveel wedstrijden heeft hij gespeeld in de Eredivisie? Een stuk of vijf? Dan denk ik: het is wel een centrale verdediger. Het moet wel een beetje een betrouwbare speler zijn. Als het nou een fladderende rechtsbuiten is. Ik vind dit toch wel een beetje gek."

De Ligt maakte dit seizoen vooral zijn minuten voor Jong Ajax. De verdediger kwam zeventien keer in actie in de Eerste Divisie. Bij Ajax stond hij dit seizoen negen keer in de basis: vier keer in de Europa League, drie keer in de beker en tweemaal in de Eredivisie.

Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner