25.03.2017 19:59

Zweden wint en legt de druk weer bij Oranje

Zweden heeft zaterdag in groep A van de WK-kwalificatie een ruime overwinning geboekt op Wit-Rusland (4-0). De ploeg van bondscoach Janne Andersson passeerde daardoor het Nederlands elftal op de ranglijst en stootte zelfs door naar de eerste plaats, met tien punten uit vijf wedstrijden. Frankrijk heeft evenveel punten en kan de koppositie later op zaterdag weer overnemen met winst op Luxemburg.

Emil Forsberg maakte in Solna de eerste twee Zweedse doelpunten. De spelmaker van RB Leipzig benutte in de negentiende minuut een strafschop, nadat spits Marcus Berg onderuit was getrokken. Forsberg verdubbelde de voorsprong kort na rust, met dank aan de Wit-Russische keeper Andrei Gorboenov die het slappe schot van de Zweed knullig door zijn vingers én benen liet rollen. Berg kopte in de 57e minuut de 3-0 binnen en invaller Isaac Thelin maakte de vierde treffer.

Zweden heeft nu drie punten meer dan Oranje, dat vanaf 20.45 uur in Sofia tegen Bulgarije speelt. De Bulgaren staan op de vierde plaats met zes punten.