01.05.2017 09:45

Van Hanegem begrijpt niets van keuze KNVB

De verwachting is dat de KNVB dinsdag bekend maakt dat Dick Advocaat de nieuwe bondscoach wordt van het Nederlands elftal. Dat is volgens Willem van Hanegem een onbegrijpelijke keuze. In zijn wekelijkse column spreekt de oud-Feyenoorder van een 'grote blunder'.

"Dat de KNVB uiteindelijk weer bij Advocaat terecht is gekomen, en dus niet bij Henk ten Cate, vind ik een grote blunder. Hoe kun je iemand terughalen die Oranje kort geleden nog in de steek heeft gelaten?", vraagt de columnist zich hardop af in het Algemeen Dagblad. In eerste instantie leek Ten Cate zich op te maken voor de rol als bondscoach, maar Hans van Breukelen ging ook in gesprek met Dick Advocaat.

Enkele maanden geleden verliet Advocaat, destijds als assistent van Danny Blind, het Nederlands elftal om als trainer van Fenerbahçe aan de slag te gaan. "Misschien is Hans wel te goed van vertrouwen voor deze functie. In de voetballerij barst het van de huichelaars, die hun zin weten te krijgen. Dat zijn dus de mensen die het de vorige bondscoach Danny Blind moeilijk maakten. Dat zijn de mensen die dan weer hun ene vriendje naar voren willen schuiven en even later hun andere maat."

"Danny Blind had een sterke staf met Marco van Basten en Advocaat. Voor de laatste had hij zich zelfs heel sterk gemaakt, want de KNVB zag het destijds niet in hem zitten", gaat Van Hanegem verder met zijn analyse van de situatie rondom het Nederlands elftal. "Maar wat gebeurde er? Van Basten liep weg voor een baantje bij de FIFA en Advocaat liet zich weglokken voor een paar duizendjes van Fenerbahçe. Diezelfde Advocaat wordt nu de nieuwe bondscoach. Waarom eigenlijk? Hij staat nu in de Turkse competitie derde met Fenerbahçe, terwijl dat toch aardige spelers heeft. En alleen zijn ervaring lijkt me ook niet een goede reden om hem te nemen. Wie het als jonge coach niet ziet, zal het als oudere trainer echt niet opeens wel zien, hoor. Al wordt-ie 120 jaar", besluit Van Hanegem zijn kritische column.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner