29.06.2017 21:52

Wereldkampioen beleeft een primeur in Sochi

Duitsland gaat voor het eerst in de historie van het land naar de finale van de Confederations Cup. In de halve finale werd Mexico verslagen met 4-1, een bliksemstart vormde de basis van de winstpartij. Leon Goretzka was de grote man met twee goals.

Wereldkampioen Duitsland nam twee keer eerder deel aan de Confederations Cup. In 1999 was de poulefase het eindstation, toen het toernooi werd gehouden in Mexico. In eigen land, zes jaar later, ging het de Duitsers beter af. Een jaar voor het WK 2006 behaalde Die Mannschaft een derde plaats door Mexico na verlenging te verslaan (4-3). De finale werd echter nog nooit bereikt.

Na een mislukte poulefase in Mexico (1999) en een derde plaats in 2005 (tegen Mexico) trof Duitsland in Sochi een bekende tegenstander. Zonder de geschorste Andrés Guardado en PSV-nieuweling Hirving Lozano (bank) begon Mexico zwak tegen de Duitsers. Goretzka was de man van de eerste 8 minuten. De middenvelder van Schalke 04 zette de wereldkampioen binnen twee minuten op een 2-0 voorsprong met twee uitstekende doelpunten.

Vlak voor rust werd Mexico drie keer gevaarlijk. Doelman Marc-André ter Stegen van FC Barcelona stond echter uitstekend op zijn post. Direct na de rust was het tijd voor Lozano. De nieuweling van PSV mocht zich laten zien in plaats van Javier Aquino. Duitsland bleef echter de klok slaan en kwam op 3-0 via Timo Werner. De RB Leipzig-spits kwam met zijn derde toernooigoal op gelijke hoogte met ploeggenoot en topscorer Goretzka.

Amin Younes mocht nog tien minuten meedoen en verving aanvoerder Julian Draxler. Duitsland kwam, behoudens een kopbal op de lat van Raúl Jiménez, nauwelijks meer in problemen, maar moest nog wel een doelpunt toestaan. Marco Fabián ramde op geweldige wijze een snel genomen vrije trap binnen: 3-1. Het mooie doelpunt werd echter snel weggewerkt door Younes, die op links de bal kreeg en simpel binnen werkte.

Na twee mislukte pogingen blijkt drie keer scheepsrecht voor Duitsland. Zondagavond wacht Chili, een ploeg waartegen Duitsland in de poulefase niet verder kwam dan 1-1. Mexico gaat met Portugal uitvechten wie derde wordt.

Door: Koen Larmit