02.07.2017 20:10

Teleurstellend WK wacht na Confed Cup-zege

Dirk Kuyt in duel met Thiago Silva
Dirk Kuyt in duel met Thiago Silva

De Confederations Cup geldt als voorbereiding op het WK, dat één jaar later plaatsvindt. De winnaar van het toernooi is favoriet voor de eindzege op het WK, maar er lijkt een vloek te heersen op de Confed Cup.

In 1992 werd door de FIFA de eerste Confederations Cup georganiseerd. Het toernooi tussen de kampioenen van de verschillende continenten was in de beginfase nog geen voorbereiding op het naderende WK. Sinds 2001 vindt de Confed Cup plaats in het land dat een jaar later ook het WK organiseert. Voor zowel de organisatie als de deelnemende landen is het toernooi een graadmeter om te kijken hoe het ervoor staat. Maar winst van de generale repetitie voor het WK is absoluut geen garantie voor succes, integendeel.

2001: Frankrijk - Mislukt
In Japan en Zuid-Korea werd in 2002 het WK georganiseerd, waardoor een jaar eerder de Confederations Cup in Azië neerstreek. Frankrijk, winnaar van het WK van 1998, wist ook beslag te leggen op deze prijs. In de finale werd gastland Japan nipt verslagen (1-0).

De titelverdediger ging vervolgens keihard onderuit op het WK. De groepsfase werd niet overleefd, op beschamende wijze. In een groep met Denemarken, Senegal en Uruguay eindigden de Fransen onderaan. De ploeg met onder meer Thierry Henry, Patrick Vieira en David Trezeguet kon al heel snel naar huis. Aan het goede gevoel van het winnen van de Confederations Cup had Frankrijk helemaal niets.

2005: Brazilië - Mislukt
Duitsland was gastheer van de Confederations Cup in 2005 en zou dus in 2006 het WK organiseren. Het gastland werd in de halve finales uitgeschakeld door Brazilië en de Seleção won even later op overtuigende wijze het toernooi. Argentinië werd met ruime cijfers verslagen (4-1). De ploeg met onder meer Lúcio, Kaká, Ronaldinho en Adriano leek warm te draaien voor het WK. De titel van 2002 moest worden verdedigd.

Als torenhoge favoriet verliep het WK vervolgens niet zoals verwacht. De Brazilianen kwamen nog wel de groepsfase en achtste finales door met enkel zeges, maar in de kwartfinale volgde al de uitschakeling. Frankrijk was met 1-0 te sterk, waardoor voor Brazilië het toernooi veel te vroeg voorbij was.

2009: Brazilië - Mislukt
In Zuid-Afrika won Brazilië voor de tweede keer op rij het opwarmertje voor het WK. De Zuid-Amerikaanse kampioen won in de finale van de Verenigde Staten (2-3). De Brazilianen kenden niet de beste generatie, maar behoren altijd tot de favorieten voor de eindzege op het WK. Maar de zege op de Confederations Cup werd een jaar later geen vervolg gegeven, met dank aan Wesley Sneijder.

De groepsfase werd nog zorgeloos doorgekomen. Noord-Korea en Ivoorkust werden verslagen, tegen Portugal werd gelijkgespeeld. En ook de achtste finale was overtuigend. Chili werd ruim verslagen: 3-0. In de kwartfinale was het Nederlands elftal de tegenstander. Brazilië kwam via Robinho al na 10 minuten op voorsprong, maar na rust velde Sneijder het vonnis: 2-1 nederlaag en einde toernooi.

2013: Brazilië - Mislukt
Een ware trilogie voor Brazilië: voor de derde keer op rij won het land de Confederations Cup. In eigen land nog wel, want in 2014 was Brazilië gastheer voor het WK. Het land snakte naar een WK-zege en in eigen land moest het gaan gebeuren. Op de Confederations Cup draaide Brazilië warm en werden alle wedstrijden gewonnen. Japan, Mexico, Italië, Uruguay en Spanje werden aan de zegekar gebonden. De Confederations Cup werd gewonnen en een jaar later moest het echt gaan gebeuren.

Maar opnieuw draaide het WK uit op een mislukking voor de winnaar van de Confederations Cup. De groepsfase vormde nog geen probleem voor Brazilië. In een groep met Kroatië, Kameroen en Mexico eindigde het gastland als eerste. Vervolgens ging het moeizaam in de achtste finale tegen Chili (1-1), maar werd de WK-hoop na strafschoppen in leven gehouden. In de kwartfinale werd Colombia verslagen (2-1), waardoor de hoop verder toenam. Maar in de halve finale ging het enorm mis. Duitsland, de latere winnaar, trakteerde Brazilië op de onvoorstelbare nederlaag van 7 tegen 1. En Nederland maakte de blamage in de troostfinale nog wat erger: 3-0.

2017: Chili/Duitsland - ?

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner