22.06.2018 11:40

Succescoach Cocu zwaait af na vijf prijzen in vijf jaar

Phillip Cocu vertrekt na vijf jaar als hoofdtrainer van PSV naar de Turkse topclub Fenerbahçe SK. In die periode won hij onder meer drie keer de landstitel. Dat maakt hem een van de meest succesvolle PSV-coaches ooit.

In de seizoenen 2014/2015, 2015/2016 en 2017/2018 mocht hij de schaal de lucht in tillen. Alleen Ajax en Feyenoord wisten beiden één keer een landstitel van Cocu af te snoepen. Daarnaast won hij in 2015 en in 2016 twee keer de Johan Cruijff Schaal.


 Lees ook: De vijf: laatste Gouden Bal-winnaars van het WK 


Guus Hiddink blijft voorlopig de meest succesvolle PSV-trainer ooit. Hij haalde liefst zes keer de titel binnen. Cocu kwam door het kampioenschap dit seizoen wel op dezelfde hoogte als Kees Rijvers, die ook drie keer landskampioen werd met de Eindhovenaren.

Meest succesvolle PSV-coaches

  1. Guus Hiddink (zes titels)
  2. Phillip Cocu (drie titels)
  3. Kees Rijvers (drie titels)

De 47-jarige oefenmeester won naast die hoofdprijzen ook nog wat persoonlijke onderscheidingen. In de seizoenen 2014/2015 en 2017/2018 ontving hij de Rinus Michels Award als beste trainer van Nederland. De trofee wordt al vijftien seizoenen uitgereikt. Drie coaches slaagden erin om de prijs, net als Cocu, tweemaal binnen te slepen: Louis van Gaal, Frank de Boer en Guus Hiddink.

Cocu stond 174 wedstrijden langs de kant bij PSV, waarvan hij 126 duels won. Dat betekent dat hij een winstpercentage heeft van 72,4 procent. Alleen Guus Hiddink won in de Eredivisie vaker: 72,8 procent van de wedstrijden. Rinus Michels won 72,0 procent van zijn duels. Hierbij gaat het om trainers met minstens honderd Eredivisiewedstrijden achter hun naam.

Van Bommel
Cocu wordt opgevolgd door Mark van Bommel. De 41-jarige oud-international, die 79 keer in actie kwam voor het Nederlands elftal, heeft al wat ervaring in het trainersvak. Zo is hij assistent-bondscoach geweest bij Oranje onder 17 en Saoedi-Arabië.

Momenteel is Van Bommel actief als assistent van Bert van Marwijk bij Australië. De Socceroos spelen op dit moment het Wereldkampioenschap in Rusland. De verwachting is dat Van Marwijk als assistent bij de Eindhovenaren zal gaan fungeren. Afgelopen seizoen was Van Bommel ook trainer van PSV onder 19, waarmee hij de eerste landstitel sinds 1991 naar Eindhoven bracht.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner