07.03.2019 11:30

Prachtige mijlpaal Martens: 100 interlands voor Oranje

De OranjeLeeuwinnen hebben de Algarve Cup afgesloten op de elfde plek. Die eindnotering kwam tot stand na het 1-1 gelijkspel tegen China, maar na strafschoppen trok de ploeg van Sarina Wiegman aan het langste eind in Estadio Municipal de Albufeira (Albufeira, Portugal).

Vorig jaar wisten de OranjeLeeuwinnen het prestigieuze toernooi nog te winnen, maar in de huidige editie ontbrak de vorm bij Oranje. Voor FC Barcelona-speelster Lieke Martens was het een bijzondere wedstrijd, want zij bereikte een prachtige mijlpaal. Martens speelde namelijk interland nummer honderd in het shirt van de OranjeLeeuwinnen. De vleugelaanvalster debuteerde op 22 augustus 2011 in Oranje, destijds eveneens in een 1-1 duel met China. Met honderd interlands staat ze nog net niet in de top tien van recordinternationals. 

Recordinternationals Nederlands elftal Vrouwen:

  1. Sherida Spitse – 159 interlands*
  2. Annemieke Kiesel-Griffioen – 156 interlands
  3. Dyanne Bito – 146 interlands
  4. Marleen Wissink – 141 interlands
  5. Daphne Koster – 139 interlands
  6. Manon Melis – 136 interlands
  7. Loes Geurts – 122 interlands*
  8. Sylvia Smit – 106 interlands
  9. Sarina Wiegman – 104 interlands
  10. Anouk Hoogendijk – 103 interlands
  11. Lieke Martens – 100 interlands*

Gigantische blunders
Hoewel de wedstrijd in 1-1 eindigde en dus naar strafschoppen ging, had China nog wel dé uitgelezen kans om om de penaltyreeks te omzeilen. Na een klein uur spelen kreeg het namelijk een gigantische kans, nadat keeper Sari van Veenendaal de bal zo in de voeten bij de tegenstander schoof. Yuyi Xiao kreeg vervolgens een levensgrote kans, maar de Chinese schoof de bal op onverklaarbare wijze naast het lege doel. 

* In de huidige selectie van de OranjeLeeuwinnen. 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner