27.06.2019 07:05

Olympisch ticket ook op het spel tegen Italianen

De OranjeLeeuwinnen strijden zaterdag tegen Italië niet alleen voor een plek in de halve finales van het WK, maar ook mogelijk voor een ticket naar de Olympische Spelen. Daarvoor is het wel afhankelijk van de Verenigde Staten.

In 2020 zijn de Spelen in Tokio, waar Nederland nog bij kan zijn. De drie beste Europese landen van het WK bemachtigen een ticket voor het prestigieuze sporttoernooi. Door de Europese dominantie op het Wereldkampioenschap - de Verenigde Staten zijn het laatste land van buiten Europa - is de strijd om de tickets gekoppeld aan de laatste fase van het toernooi. Als de Verenigde Staten van Frankrijk winnen en daardoor doorstoten tot de laatste vier, zullen de overige drie landen de drie Olympische tickets bemachtigen.

Nederland kan zich zaterdag tegen Italië plaatsen voor de laatste vier van het WK en daarmee de Olympische droom in leven houden. Bij winst van Frankrijk op de Verenigde Staten zal het resterende deelnemersveld volledig uit Europese landen bestaan, waardoor Nederland nog minimaal één wedstrijd winnend af moet sluiten om naar Tokio te mogen. Bij verlies tegen Italië is het einde oefening op het WK én de Olympische Spelen.

Anders dan het Olympische voetbal bij de mannen gaat er geen beloftenploeg naar Tokio, maar de sterkst mogelijke formatie. Het toernooi leeft daarom ook enorm bij de Leeuwinnen, zegt directeur amateur- en vrouwenvoetbal Jan Dirk van der Zee tegenover De Telegraaf. "Ze willen alles meemaken en alles eruit slepen wat er mogelijk is."

Scenario's naar Olympische Spelen:

  • Nederland wint, Frankrijk verliest -> Nederland naar Olympische Spelen
  • Nederland wint, Frankrijk wint -> Nederland moet halve finale of troostfinale winnen
  • Nederland verliest van Italië -> Einde van de Olympische droom

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner