23.06.2013 00:00

Brazilië wint ook derde duel in Confederations Cup

Gastland Brazilië was al geplaatst voor de halve finale van de Confederations Cup, maar heeft zichzelf zaterdagavond een goede dienst bewezen door Italië te verslaan. Doordat de Brazilianen ook hun derde groepsduel wonnen, eindigen zij op een eerste plaats in Groep A, waardoor het hoogstwaarschijnlijk Spanje ontloopt en Uruguay in de volgende ronde zal treffen. De wedstrijd tegen Italië, dat in Salvador werd gespeeld, werd met 4-2 gewonnen.

Een wervelende start van Brazilië beloofde een spectaculaire avond in het Arena Fonte Nova. In de eerste minuut van de wedstrijd kregen de Brazilianen al drie mogelijkheden om de openingstreffer te maken, maar een doelpunt bleef uit. Pas in de extra tijd viel de eerste goal van de wedstrijd. Een vrije trap van Neymar kwam op het hoofd van Fred terecht, die zijn kopbal door Buffon gekeerd zag worden. Uit de rebound was het echter wel raak voor de ploeg van Scolari: invaller Dante stond bij de tweede paal goed op te letten en schoot zijn team op voorsprong.

Met een 1-0 voorsprong ging Brazilië de theepauze in. In de tweede helft leek het gastland op weg naar een verdubbeling van de score, maar geheel tegen het spelbeeld in kwam Italië op gelijke hoogte. Met een ingenieus hakballetje stuurde Balotelli Giaccherini diep, die vervolgens met een hard schot in de lange hoek César passeerde. Lang konden de Italianen niet van hun voorsprong genieten, want een paar minuten later keken zij alweer tegen een achterstand. Smaakmaker Neymar eiste op de rand van het strafschopgebied een vrije trap op en beschaamde het vertrouwen van zijn teamgenoot niet: met een geplaatste vrije trap in de rechterkruising liet hij Buffon kansloos en zette zijn ploeg op een 2-1 voorsprong.

De doelpuntenproductie was in deze wedstrijd na zestig minuten spelen nog lang niet ten einde. Eerst leek Fred de wedstrijd in de 65ste te beslissen, nadat hij Chiellini aan de kant zette en de bal verwoestend achter Buffon schoot. Vijf minuten later kwam Italië echter voor een tweede keer terug in de wedstrijd. Uit een corner schoot Chiellini de bal in het doel, maar scheidsrechter Irmatov had al gefloten voordat de bal de lijn had gepasseerd. Ondanks Braziliaanse protesten keurde de leidsman het doelpunt echter goed, waardoor een 2-3 stand op het scorebord prijkte.

Het was alles of niets voor Italië in de slotfase, want een gelijkspel zou ook niet genoeg zijn voor de eerste plaats in poule A. Maggio was er nog erg dicht bij, maar hij kopte de bal uit een corner op de lat. Fred, die ook de 3-1 maakte, besliste twee minuten voor tijd definitie de wedstrijd door, in buitenspelpositie, de 4-2 binnen te schieten. In de halve finale zal Brazilië hoogstwaarschijnlijk Uruguay treffen. Italië krijgt een herhaling van de EK-finale: Spanje zal in de halve finale de tegenstander zijn.