27.06.2013 00:00

Zwakke Neymar helpt Brazilië langs Uruguay

Ook bij slecht spel doorslaggevend zijn; het kenmerkt van een absolute topspeler. Woensdagavond mislukte vrijwel alle acties van Neymar tijdens het duel tussen Brazilië en Uruguay in de halve finale van de Confederations Cup. Met twee assists was de kersverse aanwinst van FC Barcelona echter wel van grote waarde. Daarmee hielp de aanvaller zijn ploeg aan een krappe zege op Uruguay: 2-1.

In een saaie eerste helft waren beide landen in het Estádio Governador Magalhães Pinto te Belo Horizonte aan elkaar gewaagd. De verdediging won het vaak van de aanval, waardoor kansen schaars waren. De beste mogelijkheid was in het eerste halfuur voor Diego Forlan. De topschutter mocht vanaf de strafschopstip aanleggen nadat David Luiz zijn tegenstander in het strafschopgebied had vastgehouden. Julio Cesar bleek de redder in nood en keerde de penalty van de Uruguayaan.

Dat de enige treffer van de eerste helft met enig fortuin tot stand kwam, verbaasde niemand. Neymar werd kort voor rust met een fraaie trap de diepte ingestuurd, controleerde de bal bijzonder knap en trachtte de bal over doelman Muslera te stiften. De sluitpost van Galatasaray raakte het leder aan, waardoor de bal precies voor de voeten viel voor Fred. De aanvalsleider van Brazilië raakte de bal helemaal verkeerd, maar zag het speeltuig toch tegen de touwen rollen: 1-0.

Na de theepauze trok Uruguay de stand vlot gelijk. De verdediging van Brazilië schutterende en kreeg de bal niet weg. Aanvoerder Thiago Silva schoof de bal pardoes in de voeten van Cavani, die wel raad wist met het buitenkansje. Met een geplaatste bal in de verre hoek schoot de spits van het Italiaanse Napoli de 1-1 op het scorebord.

Brazilië leek aangeslagen door de tegentreffer, maar rechtte de rug en ging op zoek naar een nieuwe voorsprong. Ondanks een paar kleine kansjes, kwam die er pas vijf minuten voor tijd. Neymar draaide een corner bij de tweede paal op het hoofd van middenvelder Paulinho, die hoger sprong dan de tegenstander en zijn tweede treffer van het toernooi liet aantekenen.

In een hete slotfase probeerde Uruguay een gelijkmaker te forceren, maar zover kwam het niet. Door de overwinning plaatst Brazilië zich voor de finale van het toernooi. Wie zondag de tegenstander is, wordt donderdag bekend. Dan nemen de twee andere halve finalisten, Spanje en Italië het tegen elkaar op.