11.10.2013 22:45

Oranje speelt met Hongarije

Het Nederlands elftal heeft uitgehaald in de laatste thuiswedstrijd van de kwalificatiewedstrijden. Tegen Hongarije won Oranje met maar liefst 8-1. Met schitterende aanvallen, prachtig combinatiespel en een stabiele verdediging kon Nederland eenvoudig uitlopen naar deze ruime overwinning.

Al in de derde minuut kreeg Jeffrey Bruma een levensgrote kans op de openingstreffer. Uit een hoekschop kopte hij de bal snoeihard op het doel van Ádäm Bogdán. De doelman wist zijn kopbal echter nog net te pakken. Ruim tien minuten later was het wel raak. Robin van Persie, toch fit bevonden na een teenblessure, kon raakkoppen uit een voorzet op maat van Daryl Janmaat.

Hierna ging het hard. Via doelpunten van Kevin Strootman, Jeremain Lens en nogmaals Van Persie liep Nederland uit naar een 4-0 ruststand. Als de spelers van Oranje echter scherper waren voor rust had de tussenstand na 45 minuten ook nog groter kunnen zijn. Zo schoot Lens één op één met de keeper zijn bal hoog over het doel en raakten Strootman en Janmaat binnen één minuut twee keer de paal.

Na de rust gingen de mannen van Louis van Gaal gewoon verder waar ze gebleven waren. Balazs Dzsudzsak maakte weliswaar binnen een minuut vanaf elf meter nog een tegentreffer, nadat Bruma hands had gemaakt binnen het strafschopgebied. Maar Oranje liet zich hier niet door van de wijs brengen. Met zijn derde doelpunt zette Van Persie Nederland op 5-1 en nadat hij het veld had verlaten voor Dirk Kuyt, liep Oranje uit naar 8-1, door doelpunten van Rafael van der Vaart, Arjen Robben en een eigen doelpunt van Szilard Devecseri.

Uitblinkers aan de kant van Nederland waren er in overvloed. Robben schitterende aan de zijkant van het veld, Janmaat stoomde als een sneltrein af en aan op, op de helft van de Hongaren. Nigel de Jong bewees waarom hij weer was opgeroepen voor het nationale team, hij pakte bal na bal af van de voeten van de Hongaren.

De echte uitblinker was echter de man van de drie doelpunten. Eerder deze week was het nog maar de vraag of Van Persie vanwege een teenblessure kon spelen. Maar de aanvoerder van het Nederlands elftal bekroonde zijn basisplaats met drie doelpunten. Bovendien verdreef hij met zijn derde doelpunt Patrick Kluivert, de huidige assistent van Van Gaal, als topscorer aller tijden van Oranje. Nadat hij met zijn tweede doelpunt de voormalige spits van Oranje evenaarde, maakte hij na rust definitief een einde aan het record van Kluivert.