Sporting CP
1:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Adrián Ramos 12. / Kopbal  (Matthias Ginter)

90'

Waar voor rust beide teams veel kansen kregen, daar werden Borussia Dortmund en Sporting CP in de tweede helft nauwelijks echt gevaarlijk. Bryan Ruiz was nog het dichtst bij een goal, maar hij kopte over. Daardoor is het doelpunt van Adrián Ramos genoeg voor de Duitse overwinning.
90'
90'
Terwijl het publiek in Dortmund het feestje al viert, levert Sporting nog een laatste krachtinspanning. De Portugezen krijgen drie minuten blessuretijd om de gelijkmaker te forceren.
87'
Bij de andere groepswedstrijd in Groep F staat het inmiddels 3-3. Blijft dat zo, dan gaat Borussia Dortmund alleen aan kop.
85'
Het is alles of niets voor Sporting, dat met een punt goede zaken doet in de strijd om de derde plaats in Groep F.
82'
Er is nog een kleine tien minuten te spelen in het Signal Iduna Park. De krachten lijken op bij beide teams.
80'
In Warschau is de stand nog altijd 2-2, waardoor Borussia Dortmund mogelijk na vanavond de enige koploper in Groep F is. Een gelijkspel tegen Legia Warschau en een gelijkspel tegen de Madrilenen volstaat dan om groepswinnaar te worden.
78'
Wissel in bij Sporting CP -> Lazar Marković
78'
Wissel uit bij Sporting CP -> Bryan Ruiz
77'
Bijna Bryan Ruiz! Een prachtige voorzet van Ezequiel Schelotto gaat richting de tweede paal, waar Ruiz voor zijn man komt. De oud-speler van FC Twente en PSV krijgt zijn hoofd tegen de bal, maar mikt over.
76'
Rui Patricio houdt zijn team op de been! De doelman duikt uitstekend naar de grond na een vrije trap van André Schürrle, die richting de korte hoek ging.
75'
Gele kaart voor Marvin Zeegelaar (Sporting CP)
Na Luc Castaignos is Marvin Zeegelaar de volgende Nederlander die geel krijgt. De linksback krijgt de kaart voor het vasthouden van invaller Łukasz Piszczek.
75'
Naarmate de wedstrijd vordert, neemt de amusementswaarde af. Sporting móét nu komen, maar Borussia Dortmund weet de Portugezen vakkundig af te stoppen.
73'
Thomas Tuchel maakt zich ongelooflijk druk aan de zijlijn. De coach van de thuisploeg is duidelijk niet tevreden met wat hij ziet.
71'
Als het combineren niet werkt, dan moet er maar van afstand worden geschoten. Adrien Silva krijgt een goede mogelijkheid om van ver uit te halen en twijfelt niet. Het schot is hard, maar gaat wel over het doel van Roman Bürki.
69'
Wissel in bij Borussia Dortmund -> Sebastian Rode
69'
De wedstrijd zit in een iets mindere fase, waarin het spel vaak stil ligt en beide teams weinig weten te creëren.
69'
Wissel uit bij Borussia Dortmund -> Mario Götze
69'
Wissel in bij Borussia Dortmund -> Łukasz Piszczek
69'
Wissel uit bij Borussia Dortmund -> Gonzalo Castro
65'
Gele kaart voor Raphaël Guerreiro (Borussia Dortmund)
Adrien Silva krijgt na een combinatie met Bas Dost bijna een vrije doortocht, maar wordt vastgehouden door Raphaël Guerreiro. De linksback van Borussia Dortmund wordt met geel bestraft.
64'
De openingsfase van Sporting na rust was veelbelovend, maar de Portugezen slagen er inmiddels al een tijd niet in om echt gevaarlijk te worden.
61'
Attent gereageerd door Rui Patricio! Borussia Dortmund krijgt op de rand van het strafschopgebied een kans, die wordt genomen door Raphaël Guerreiro. De linksback probeert de bal in de hoek van de Portugese doelman te plaatsen, die goed op zijn plek blijft staan.
58'
Wissel in bij Sporting CP -> Adrien Silva
58'
Wissel uit bij Sporting CP -> Bruno César
58'
Goed nieuws voor Borussia Dortmund, slechts nieuws voor Sporting CP. In Warschau is Legia op 2-2 gekomen tegen Real Madrid.
56'
Marvin Zeegelaar speelt weer een prima pot op de linksbackpositie vanavond. De Nederlander zal zich met zijn goede spel van de laatste maanden ongetwijfeld op de radar van bondscoach Danny Blind hebben gespeeld.
54'
Sporting is na de theepauze goed uit de startblokken gekomen. Borussia Dortmund wordt op de eigen helft vastgezet en weet zich daar niet goed onderuit te voetballen, tot grote ergernis van trainer Thomas Tuchel.
52'
Goed schot van Bruno César! De middenvelder krijgt op een meter of 25 van het Duitse doel de ruimte om te schieten en doet dat ook. De lage inzet van César gaat ruim naast.
49'
Roman Bürki wordt verrast door een schot van Gelson Martins en verwerkt het schot niet goed. Bas Dost hoopt in de rebound te kunnen scoren, maar Matthias Ginter is eerder bij de bal. Via de Nederlander gaat het leder alsnog over de achterlijn, waardoor de Portugezen er niet eens een hoekschop aan overhouden.
48'
Bas Dost is een spits die vanavond waarschijnlijk wat bruikbaarder is dan Luc Castaignos. De Portugezen kwamen voor rust vaak tot voorzetten, maar slaagden er niet in om iemand in het strafschopgebied te bereiken. Dost is een spits die juist altijd op dit soort voorzetten aast.
46'
Het aantal Nederlandse spelers op het veld is niet gewijzigd, maar wel de samenstelling van dat aantal. Het basisdebuut van Luc Castaignos is na een helft spelen beëindigd. Hij is vervangen voor de eerste spits van Sporting: Bas Dost.
46'
46'
Wissel in bij Sporting CP -> Bas Dost
46'
Wissel uit bij Sporting CP -> Luc Castaignos
46'
Wissel in bij Borussia Dortmund -> André Schürrle
46'
Wissel uit bij Borussia Dortmund -> Ousmane Dembélé
45'

Het publiek in het Signal Iduna Park is de eerste 45 minuten van de wedstrijd vermaakt door zowel Borussia Dortmund als Sporting CP. Met name de thuisploeg kreeg een aantal goede mogelijkheden en één daarvan werd benut. Adrián Ramos maakte tot nu toe het enige doelpunt van de wedstrijd, waardoor de Duitsers met een 1-0 voorsprong gaan rusten.
45'
45'
Dé kans op de 2-0! Na een combinatie met Adrián Ramos komt Raphaël Guerreiro één op één met Rui Patricio. De linksback probeert de bal in de korte hoek te schuiven, maar schiet in het zijnet.
43'
Niet veel later volgt weer een kans voor Borussia Dortmund. Raphaël Guerreiro meldt zich ver op de helft van Sporting en geeft zodra hij bijna de achterlijn bereikt een lage voorzet richting Ousmane Dembélé, die al vallend over schiet.
42'
Ook Matthias Ginter ziet zijn kans schoon om eens uit te halen. De rechtsback neemt een hoge pass aan op de borst, laat de bal een keer stuiteren en haalt daarna uit. Weer doet Rui Patricio zijn werk en stopt hij de inzet.
41'
Marvin Zeegelaar heeft een leuke rol bij Sporting. Hij moet niet alleen verdedigend werk verrichten, maar mag zich bij nagenoeg met iedere aanval van de Portugezen bemoeien.
39'
Mario Götze staat op een meter of twintig en ziet een mooi gaatje in de Portugese defensie. De Duitser beproeft zijn geluk en probeert de bal in de kruising te schieten, maar doelman Rui Patricio rekent op het schot en vangt de bal.
38'
Daar meldt Sporting zich weer in het strafschopgebied van Borussia Dortmund. De Portugezen wagen vele pogingen om tot een goede kans te komen, maar slagen daar niet in.
37'
Zo is het een mooie, open wedstrijd waarin geen van de teams zich verstopt. Als het zo doorgaat, dan zal het doelpunt van Adrián Ramos niet de laatste van de wedstrijd zijn.
34'
De lat! Een geweldige aanval van Borussia Dortmund verdient een beter lot, maar Christian Pulisic weet de bal van dichtbij niet tegen de touwen te schieten. De Duitsers combineren erop los op de Portugeze helft en het is Martio Götze die uiteindelijk de vrijstaande Pulisic vindt. De Amerikaan raakt echter de lat.
30'
Weer Gelson Martins met een enorme kans! Marvin Zeegelaar geeft vanaf links de bal voor op Martins, die tegen de benen van Bartra schiet. Wil Sporting vanavond winnen, dan moet het zorgvuldiger met de kansen omgaan.
27'
Dat moet de gelijkmaker zijn! Een prachtige aanval die over veel schijven verloopt, levert de club uit Lissabon geen doelpunt op. Het is Luc Castaignos die met een slim passje Gelson Martins een opgelezen kans geeft, maar de Portugees wacht te lang en ziet de kans verloren gaan.
24'
Rúben Semedo stoomt door de as van het veld op en komt ver, maar zodra hij Luc Castaignos probeert te bereiken, lijdt de verdediger van Sporting balverlies. De Portugezen slagen er maar niet in om echt gevaarlijk te worden.
22'
Borussia Dortmund laat het initiatief over aan Sporting en zakt terug op de eigen helft. De Duitsers hebben natuurlijk veel spelers in huis die levensgevaarlijk zijn in de tegenaanval.
20'
Gele kaart voor Luc Castaignos (Sporting CP)
De Nederlandse spits geeft Julian Weigl een gemeen tikje nadat de Duitser de bal afspeelt. Dat kost hem een gele kaart.
18'
Daar is Borussia Dortmund voor de tweede keer vanavond gevaarlijk. In een snelle tegenaanval wordt de jonge Christian Pulisic in de diepte aangespeeld. De Amerikaan loopt het strafschopgebied kapt naar binnen en probeert Adrián Ramos vrij voor het doel te zetten, maar de pass van Pulisic is te scherp.
17'
Goed nieuws voor de Portugezen is dat Legia Warschau, dat ook nog derde kan worden in de groep, op achterstand staat tegen Real Madrid. Daar zal men in Duitsland echter wat minder blij mee zijn. Borussia Dortmund staat immers in punten gelijk met de Madrilenen.
15'
Zo verdwijnt overwinting in de Champions League verder uit het zicht van de Portugezen. Borussia Dortmund is bij deze stand geplaatst voor de knock-out fase van het miljardenbal.
12'
Doelpunt voor Borussia Dortmund, 1:0 door Adrián Ramos
Eén kans, één doelpunt. Vanaf de rechterkant geeft Matthias Ginter een hoge voorzet in het strafschopgebied. Daar staat Adrián Ramos, die het hoogst springt en met een beheerst knikje de bal in de verre hoek kopt.
11'
Gele kaart voor Rúben Semedo (Sporting CP)
Danny Makkelie trekt voor het eerst deze wedstrijd een gele kaart. Het is Rúben Semedo die voor het onderuit trekken van Adrián Ramos in het boekje gaat.
10'
Sporting vecht voor de laatste kans en laat in de eerst tien minuten blijken er een echte wedstrijd van te willen maken. Hoogstaand is het tot nu toe niet, want beide teams zijn in balbezit slordig.
7'
Een goede actie van Adrián Ramos levert Borussia Dortmund een hoekschop op. De cornervariant komt terecht bij Julian Weigl die van een meter of 25 ver naast schiet.
5'
Nu vraagt Sporting om een strafschop nadat Lucas Castaignos in een duel met Bartra naar de grond gaat. Ook ditmaal fluit Danny Makkelie niet.
3'
Borussia Dortmund vraagt om een penalty nadat Christian Pulisic in het strafschopgebied onderuit gaat, maar Danny Makkelie laat het spel doorgaan. Een discutabele beslissing van de scheidsrechter, daar Pulisic wel degelijk werd geraakt door Sebastián Coates.
2'
Sporting start goed en heeft al snel het balbezit ver op de helft van Borussia Dortmund. De aanval eindigt echter op het moment dat William Carvalho de bal bij de tegenstander inlevert.
1'
Danny Makkelie fluit voor het eerst vanavond op zijn fluitje, waarna de aftrap wordt verricht. We zijn los!
1'

Borussia Dortmund treedt vanavond zonder Pierre-Emerick Aubameyang aan tegen Sporting CP. De razendsnelle spits ontbreekt wegens 'interne redenen', zo meldt de Duitse club. Door de afwezigheid van Aubameyang is er een basiplaats voor Adrián Ramos.

Bij Sporting CP staat niet Bas Dost, maar Luc Castaignos in de spits. Hij maakt in Dortmund zijn basisdebuut voor de Portugezen. Ook is er weer een basisplaats voor Marvin Zeegelaar, die als linksback begint. Dost neemt in eerste instantie plaats op de bank.

Borussia Dortmund kan zich vanavond voor eigen publiek plaatsen voor de knock-outfase van de Champions League. Dan zal in het Signal Iduna Park Sporting CP wel moeten worden verslagen. De Portugezen zullen zich niet zomaar gewonnen geven, want zij vechten voor hun laatste kans. De Nederlandse scheidsrechter Danny Makkelie moet de wedstrijd in goede banen zien te leiden. Welke 22 namen aan de aftrap verschijnen, is een uur voor aanvang hier te vinden.

Overwintering

Met zeven punten uit drie wedstrijden lijkt het bijna niet meer mis te kunnen gaan voor Borussia Dortmund. De Duitsers kunnen zich vanavond al plaatsen voor de achtste finales van de Champions League, maar zelfs een nederlaag is niet desastreus. Het team van trainer Thomas Tuchel zal zich de komende duels vooral richten op de eerste plaats in Groep F. Real Madrid heeft ook zeven punten, maar het doelsaldo spreekt halverwege de groepsfase in het voordeel van Borussia Dortmund.

Omdat het nog altijd puntloze Legia Warschau ook in Groep F zit, zal Sporting CP hoogstwaarschijnlijk Europees overwinteren. Willen de Portugezen dat in de Champions League doen, dan zullen zij in Dortmund moeten winnen. Bij een overwinning wordt het gat met de Duitsers verkleind naar één punt. Vervolgens zal Sporting CP waarschijnlijk ook tegen Real Madrid moeten stunten. Een moeilijke opgave, maar het is niet onmogelijk voor de taaie Portugezen.

Nederlands tintje

Danny Makkelie en zijn assistenten zijn niet de enige Nederlanders die vanavond in actie zullen komen in Dortmund. Bij Sporting CP staan drie Nederlanders onder contract: Luc Castaignos, Mavin Zeegelaar en Bas Dost. De kans is groot dat de laatste twee in de basis zullen starten tegen Borussia Dortmund. Dost beleeft tot op heden een goed seizoen en scoorde al vijf keer in negen wedstrijden voor de Portugezen.

Dost kon de vorige wedstrijd tegen Borussia Dortmund niet voorkomen dat Sporting CP verloor. In Lissabon ging het team van trainer Jorge Jesus met 1-2 onderuit. Pierre-Emerick Aubameyang en Julian Weigl tekenden voor rust voor de Duitse doelpunten. Bruno César maakte in de tweede helft nog de aansluitingstreffer, maar de Portugeze gelijkmaker volgde niet.