26.06.2016 09:00

Speler van de Dag: De katachtige Fabiański

Łukasz Fabiański, doelman van Polen, tikt een vrije trap van Ricardo Rodriguez op fantastische wijze uit de kruising tijdens de achtste finale van het Europees kampioenschap in Frankrijk. (25-06-2016).

Gedurende het EK in Frankrijk kiest Voetbal.com na iedere speeldag een Speler van de Dag. Tijdens de eerste speeldag van de achtste finales was Łukasz Fabiański zeer belangrijk met enkele katachtige reddingen tegen Zwitserland, waardoor hij zijn ploeg op de been hield. Via strafschoppen haalde het land uiteindelijk de kwartfinale, mede door het uitstekende optreden van Fabiański.

Polen speelde zaterdagmiddag tegen Zwitserland een heel goede eerste helft. Hoewel de Zwitsers zelf erg slordig speelden, toonden de Polen voor de theepauze veel aanvallende intenties en zetten zij vroeg druk op de laatste linie van Zwitserland. Vlak voor rust werd het daarvoor beloond toen Jakub Błaszczykowski een perfecte counter afrondde: 1-0. Na de rust veranderde het spelbeeld en moest de ploeg een beroep doen op de doelverdediger van Swansea City.

Van bank naar basis
Fabiański begon het Europees kampioenschap als reservedoelman, daar de Poolse bondscoach Adam Nawałka de voorkeur gaf aan AS Roma-doelverdediger Wojciech Szczęsny. Nadat laatstgenoemde speler in de openingswedstrijd tegen Noord-Ierland (1-0) geblesseerd raakte aan zijn bovenbeen, werd hij vervangen door Fabiański onder de lat. Dat deed de 31-jarige keeper moeiteloos, want tijdens de poulewedstrijden tegen Duitsland (0-0) en Oekraïne (1-0) incasseerde hij geen tegentreffer.

Belangrijke reddingen
Na de 1-0 voorsprong tegen Zwitserland, zakten de aanvallende intenties van de Polen na rust ineens weg, waardoor de rol van Fabiański groter werd. Eerst was er de vrije trap van Ricardo Rodríguez. De linksback van Zwitserland trapte de bal van ongeveer twintig meter richting de kruising, maar toch kon Fabiański zijn hand tegen het leer zetten en hield hij zijn ploeg op voorsprong. Het was een belangrijk moment van de keeper, die dit seizoen een goed jaar kende en maar liefst 37 keer meedeed in de Premier League namens Swansea.

De Poolse doelman kon echter niet voorkomen dat Xherdan Shaqiri een kleine tien minuten voor tijd de mooiste treffer van het toernooi tot nu toe maakte. Van randje zestien maakte de kleine dribbelaar een fantastische omhaal, die via de paal in het doel belandde. De treffer zorgde ervoor dat de wedstrijd met een half uur verlengd werd. En in die verlenging ontnam Fabiański op katachtige wijze een nagenoeg zekere treffer van Eren Derdiyok. De Zwitserse invaller kopte van dichtbij op doel, maar de Pool ranselde de bal het uit doel.

In de verlenging, waarin Zwitserland duidelijk de overhand had, werd er niet meer gescoord. De wedstrijd ging naar strafschoppen. Hoewel dat vaak een heldenrol voor één van de doelmannen betekent, was dat in deze serie niet het geval. Negen van de tien penalty's gingen raak. De enige misser, van Granit Xhaka, ging snoeihard langs de paal. Zodoende bleek Fabiański, ondanks geen grote rol tijdens de strafschoppenserie, toch de held van zijn land. De doelman mag zich nu opmaken met zijn land voor de kwartfinale tegen Portugal, dat zaterdagavond Kroatië na verlenging met 1-0 versloeg.

Door: Bastiaan Vrijhof