ADO Den Haag Zondag, 18. Oktober 2015
14:30 uur
De Graafschap
1:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Mike Havenaar 41. / Schot met rechts  (Gianni Zuiverloon)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Gianni Zuiverloon 45. / Eigen goal

90'
De laatste vijftien minuten was het één en al ADO Den Haag, maar de thuisploeg wist niet meer te scoren. Alberg, Bakker en Zuiverloon kregen meer dan prima kansen, maar verder dan een 1-1 gelijkspel komt de Residentieclub niet. Voor De Graafschap betekent het een verdubbeling van het seizoentotaal, ADO Den Haag staat voorlopig buiten de gevarenzone.
90'
90'
Nog een corner voor De Graafschap na een counter van Kabasele. Kan het nog voor de hekkensluiter?
90'
Vijf minuten blessuretijd in Zuid-Holland, we zijn nog niet klaar hier!
88'
Schaken nog met een schot!
De rechtsbuiten is deze wedstrijd vooral de aangever, maar probeert het nu met een knal van buiten de zestien. Jurjus ziet de bal komen en kan het speeltuig naar de zijkant werken.
87'
De vrije trap die volgt levert ADO Den Haag niets op. Nog een paar spannende minuten te gaan. Komt er nog een winnaar uit de bus?
87'
Gele kaart voor Tolgahan Çiçek (De Graafschap)
Strafschop of vrije trap!? Duplan wordt vastgehouden door Çiçek en de Fransman valt in het strafschopgebied. Kuipers ziet echter dat de overtreding buiten de zestien wordt gemaakt. Het is lekker en figuurlijk op het randje.
84'
Het wordt heel spannend in de slotfase. Degradatievoetbal pur sang!
80'
Havenaar raakt de bal niet lekker!
Ludcinio Marengo houdt Will bezig op de achterlijn, speelt Meijers in op de zestien, die eigenlijk wil schieten. Hij raakt de bal verkeerd en de inzet lijkt voorlangs te gaan, maar bij de tweede paal staat Havenaar volledig vrij. De Japanner wil schieten, maar raakt het speeltuig niet lekker. Een scrimmage volgt, maar De Graafschap houdt stand.
78'
Het is ADO Den Haag dat nu aanspraak maakt op de drie punten. De thuisploeg trekt meer naar voren toe, maar blijft hopen op een ingeving van Havenaar.
75'
Zuiverloon moet het doen!
De verdediger, betrokken bij de doelpunten in dit duel, krijgt uit het niets de bal voor zijn voeten nadat De Graafschap een corner niet goed verwerkt, maar Zuiverloon ramt van dichtbij de bal op het lichaam van Jurjus.
73'
Wissel in bij ADO Den Haag -> Ludcinio Marengo
73'
Wissel uit bij ADO Den Haag -> Roland Alberg
73'
Gele kaart voor Nathaniël Will (De Graafschap)
Nog maar eens een gele kaart in deze wedstrijd. Nathaniël Will legt Duplan neer aan de zijlijn.
71'
Zo heeft De Graafschap dus al drie keer gewisseld, tegenover nul wijzigingen bij ADO Den Haag. Wat voor een invloed heeft dat op de resterende speeltijd in dit duel?
69'
Alweer de laatste wissel voor De Graafschap, twintig minuten voor tijd. Quekel kon geen indruk maken voorin, had één keer moeten scoren, maar wordt naar de kant gehaald. Nathan Kabasele mag het nog even proberen in Den Haag.
69'
Wissel in bij De Graafschap -> Nathan Kabasele
69'
Wissel uit bij De Graafschap -> Erik Quekel
66'
Danny Bakker met de 2-1 op zijn schoen!
De speler van ADO Den Haag wurmt zich langs Van de Pavert en komt uit op de penaltystip. Duplan draait een vrije trap mooi in, maar Bakker kan de bal niet goed genoeg verlengen richting doel. De inzet eindigt rakelings langs de rechterpaal.
64'
Gele kaart voor Bryan Smeets (De Graafschap)
Duplan begint aan een demarrage op het middenveld en Smeets roept dat een halt toe met een stevige schouderduw. Te stevig in de ogen van scheidsrechter Kuipers, die zag dat het een kansrijke situatie was en dus geel uitdeelt aan Smeets.
63'
Wissel in bij De Graafschap -> Andrew Driver
63'
Wissel uit bij De Graafschap -> Youssef el Jebli
61'
Daar is weer een grote kans, eindelijk!
Alberg knokt zich terug in een duel en verovert de bal, waardoor hij richting de zestien kan. Niemand van De Graafschap stapt in, dus besluit Alberg uit te halen. Hij zoekt met een schuiver de linkerhoek, maar daar ligt Jurjus in de weg.
58'
Qua kansen begint het weer te lijken op de openingsfase van deze wedstrijd. Het spel golft opnieuw op en neer, maar beide ploegen komen niet of nauwelijks in de zestien.
55'
Een heel opmerkelijke beslissing van El Jebli. De ex-amateur wordt volledig over het hoofd gezien op rechts en krijgt de bal dan ook in alle vrijheid. Ondanks alle tijd die El Jebli heeft, schuift hij een lage voorzet zo in de voeten van een tegenstander.
52'
Robin Pröpper (1.92 meter) is de vervanger van Lammers (1.90 meter). Qua lengte gaat De Graafschap er achterin in ieder geval niet op achteruit.
52'
Wissel in bij De Graafschap -> Robin Pröpper
52'
Wissel uit bij De Graafschap -> Jan Lammers
51'
In zo'n geval is het natuurlijk verstandig dat de medische staf een speler tegen zichzelf in bescherming neemt.
50'
Voor Lammers is de wedstrijd in ieder geval voorbij. Hij wordt hard op het achterhoofd geraakt door Havenaar en is dusdanig dizzy dat hij niet meer verder kan. De brancard komt het veld op, maar dit lijkt vooral uit voorzorg te zijn, Lammers is namelijk al aan het mopperen dat hij verder wil.
49'
De luchtduels tussen Havenaar en het centrale duo van De Graafschap zijn bijzonder pittig te noemen. Jan Lammers en Ted van de Pavert hebben het zwaar met de Japanner. De drie spelers hebben al meerdere malen op de grond gelegen met hoofdpijn.
46'
Henk Fraser en Jan Vreman hebben niet gewisseld in de rust, dus dezelfde 22 spelers zijn begonnen aan de tweede helft.
46'
45'
Een ietwat saaie eerste helft is alsnog op spetterende wijze beëindigd in Den Haag. De eerste twintig minuten gebeurde er nagenoeg niets, vijf minuten voor rust ging het los in het Kyocera Stadion. Havenaar tikte in de 41e minuut een doorgekopte corner in, vlak voor rust maakte Zuiverloon op ongelukkige wijze een eigen doelpunt door een voorzet van El Jebli achter zijn eigen doelman te werken.
45'
45'
Doelpunt voor De Graafschap, 1:1 door Gianni Zuiverloon (eigen doelpunt) Het noodlot slaat toe voor Zuiverloon! Bij de openingstreffer nog belangrijk met een assist, vlak voor rust maakt hij een cruciale fout. Youssef el Jebli gooit de bal voor de pot en Zuiverloon staat niet goed. Hij werkt de bal hard richting eigen doel, waarna Hansen niet meer kan keren: 1-1.
41'
Doelpunt voor ADO Den Haag, 1:0 door Mike Havenaar
Nog geen halve minuut nadat hij geel ontving en van het veld af moest na een blessurebehandeling, scoort Havenaar de openingstreffer! Gianni Zuiverloon verlengt een corner met het hoofd en bereikt daarmee de Japanse spits bij de tweede paal, die simpel binnen tikt.
40'
Gele kaart voor Mike Havenaar (ADO Den Haag)
Scheidsrechter Kuipers maakt zich echt niet populair bij de thuisfans. Havenaar gaat een luchtduel in de zestien ietwat lomp aan en Kuipers bestraft dat met een gele kaart.
37'
Tolgahan Çiçek heeft het niet makkelijk met Ruben Schaken aan de linkerkant. De ervaren flankspeler komt geregeld langs de debutant in de Eredivisie.
33'
Het is tekenend voor deze wedstrijd dat ADO Den Haag juist sterker begint te worden en dat De Graafschap vervolgens uit het niets moet toeslaan. Het kan alle kanten op in Den Haag.
30'
Dat moet de 0-1 zijn voor De Graafschap!
Quekel mag in alle vrijheid af op Martin Hansen na een lange bal van achteruit, maar de aanvaller van de promovendus schiet erg slap in, waardoor Hansen met zijn been kan keren. Voor een aanvaller met zoveel vrijheid in de zestien moet dit gewoon een treffer opleveren.
28'
Gele kaart voor Édouard Duplan (ADO Den Haag)
Björn Kuipers heeft het heel moeilijk in Den Haag. De scheidsrechter maakt meerdere beslissingen in het nadeel van de thuisploeg en wordt daarom uitgefloten. Duplan maakt vervolgens een duwfout, wordt teruggefloten en de Fransman reageert fel op die beslissing. Het komt Duplan op de eerste kaart van de wedstrijd te staan.
24'
Die bal had best op de stip gekund. Aaron Meijers met een schijnbeweging in de zestien en Bryan Smeets hapt. De middenvelder van De Graafschap tikt Meijers aan, maar scheidsrechter Björn Kuipers wil van niets weten.
23'
Dat was bijna de grootste kans van de wedstrijd!
Vito Wormgoor legt een bal vanaf de achterste linie heerlijk in de zestien, waar Havenaar gevaarlijk kan worden. Het lukt de Japanner echter niet om het speeltuig aan te nemen.
21'
De wedstrijd kabbelt rustig voort. ADO Den Haag lijkt wat initiatief te pakken in dit duel, maar de thuisploeg is nog niet gevaarlijk geweest.
17'
Een schot op doel na ruim vijftien minuten, hoogtepunt! Kristopher Vida wurmt zich langs twee man van ADO Den Haag, maar heeft vervolgens niet meer de kracht om een degelijke inzet tussen de palen te plaatsen. Een rollertje is het gevolg, Martin Hansen pikt simpel op.
14'
In het Kyocera Stadion veel lege plekken op de tribune. Het rommelt binnen de club ADO Den Haag en dat heeft ook invloed op de gemoedsrust van de supporters.
11'
Voorlopig is het een open wedstrijd in Den Haag, met maar weinig kansen in de eerste tien minuten. Wel golft het spel op en neer, met dreiging van beide ploegen.
8'
De Graafschap heeft het moeilijk in de Eredivisie dit seizoen en wil met de komst van Anouar Kali de selectie verbeteren. Het is echter een bijzonder verhaal, aangezien FC Utrecht een transfersom kan claimen bij een binnenlandse transfer. De Graafschap vindt Kali hiervoor te duur, terwijl de middenvelder zelf wel in Doetinchem wil voetballen.
5'
Daar zal Henk Fraser blij mee zijn. Roland Alberg mag een vrije trap nemen op 25 meter van het doel, maar in plaats van een poging op doel krijgt de middenvelder een idee. Hij speelt Édouard Duplan in met een lage bal, maar de Fransman verslikt zich in de aanname en lijdt balverlies. Kans verkeken.
4'
ADO Den Haag speelt inderdaad met drie verdedigers tegen Erik Quekel en Cas Peters. Niet gebruikelijk in Nederland, maar zeker interessant om te zien hoe dat zich gaat ontwikkelen in de komende negentig minuten.
1'
Mike Havenaar, lekker scherp begonnen zeg.. De spits krijgt een voorzet vanaf links, maar komt daar niet lekker bij. Hidde Jurjus kan oppikken, maar klemt de bal niet. Havenaar loopt echter balend weg met zijn rug naar de bal toe. Draait hij zich om, kan hij zo de openingstreffer in het doel tikken..
1'
Het Oh Oh Den Haag klinkt in het Kyocera Stadion, de handen zijn geschud en de spelers hebben een speelhelft gekozen. We gaan bijna beginnen!
Een half uur voor het begin van de wedstrijd heeft De Graafschap tóch een zevende wissel gevonden. Bart Straalman is alsnog aan de selectie toegevoegd, waardoor de reservebank iets voller zit tijdens ADO Den Haag - De Graafschap.
De opstellingen
Thuisploeg ADO Den Haag zet hoogstwaarschijnlijk drie verdedigers in tegen de twee aanvallers van De Graafschap. Dion Malone schuift weer eens door, wat betekent dat Vito Wormgoor, Aaron Meijers en Gianni Zuiverloon de nul moeten houden voor de Residentieclub.

De Graafschap gokt op Erik Quekel en Cas Peters voor de goals vanmiddag. Zij krijgen de voorkeur boven bijvoorbeeld Vincent Vermeij, die voor de interlandperiode nog belangrijk was voor de Superboeren. Tolgahan Çiçek maakt zijn debuut in de Eredivisie voor De Graafschap, dat vanmiddag slechts zes wissels op de bank heeft zitten in het Kyocera Stadion.
Ook voor ADO Den Haag en De Graafschap begint de Eredivisie weer na de interlandperiode. Een gevecht in de onderste lagen van de Eredivisie staat vanmiddag voor de deur. Mijn naam is Jos Boesveld en ik ga deze kraker voor jullie volgen.

Degradatievoetbal
Als de competitie op dit moment zou eindigen, zou De Graafschap rechtstreeks degraderen en ADO Den Haag het vege lijf moeten redden in de play-offs. De gepromoveerde Superboeren wisten nog maar één punt te pakken in de eerste acht wedstrijden en omdat nummer zeventien SC Cambuur inmiddels vijf punten heeft, blijft De Graafschap ongeacht het resultaat van vandaag de hekkensluiter van de Eredivisie. ADO Den Haag heeft momenteel zes punten, net als Willem II en FC Twente. Bij winst tegen De Graafschap kan ADO Den Haag een belangrijke stap zetten in de Eredivisie, aangezien de ploeg dan uit kan komen op de twaalfde plek in de vaderlandse competitie.

Onderling resultaat
ADO Den Haag en De Graafschap stonden nog maar twintig keer tegenover elkaar in de Eredivisie, en speelden voor het laatst tegen elkaar in het seizoen 2011/2012. Op de laatste speeldag werd het maar liefst 3-5 in het voordeel van De Graafschap, dat echter niets had aan de drie punten, aangezien degradatievoetbal al een feit was. In dat seizoen zou De Graafschap ook degraderen. Van alle spelers die rondom die wedstrijd bij de selectie zaten, zijn alleen nog Ted van de Pavert en Lion Kaak (beiden De Graafschap) nog actief voor dezelfde ploeg.

Het gaat er dus om spannen in de Eredivisie. Voor ploegen als De Graafschap en ADO Den Haag moeten de punten worden gepakt in onderlinge duels, aangezien de vorm en kwaliteit niet aanwezig is om tegen grotere ploegen te kunnen stunten. Vanaf 13.30 zijn we druk bezig met deze wedstrijd, waarbij ook de opstellingen ingevoerd gaan worden. Deze zijn vervolgens hier te bekijken.