20:00 uur
SBV Excelsior
2:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Kenny Otigba 22. / Schot met rechts  (Henk Veerman)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Sam Larsson 55. / Schot met rechts  (Joost van Aken)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Jeff Stans 90. / Penalty

90'
Sam Larsson bracht zijn ploeg kort na rust op een 2-0 voorsprong. De Zweedse linksbuiten scoorde van afstand en zag dat doelman Muyters veel moeite had met dit schot. Heerenveen was vele malen beter, maar miste nog enkele kansen. Excelsior benutten in blessuretijd nog een strafschop na hands van Otigba. Jeff Stans was de man van het doelpunt: 2-1.
90'
90'
Doelpunt voor SBV Excelsior, 2:1 door Jeff Stans
De nummer tien aan Rotterdamse zijde faalt niet en legt de bal uitstekend in de hoek.
90'
Strafschop Excelsior! Doelpuntenmaker Otigba maakt hands bij een inzet van invaller Kevin Vermeulen.
89'
Gele kaart voor Morten Thorsby (sc Heerenveen)
De uitblinker aan Friese kant protesteert fel en incasseert een gele kaart. De Noor was het niet eens met een overtreding op Kuipers.
89'
Er zijn geen kansen meer te noteren in de slotfase. Ook Excelsior gelooft niet meer in een comeback. De Rotterdammers gaan na vijf ongeslagen uitduels weer eens verliezen.
86'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Luka Zahovič
86'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Luciano Slagveer
85'
Volgende week speelt Heerenveen opnieuw een thuiswedstrijd. Dan komt ADO Den Haag op bezoek in het Abe Lenstra Stadion. Excelsior neemt het in de laatste speelronde voor de winterstop op tegen SC Cambuur.
82'
Heerenveen voetbalt de wedstrijd professioneel uit. De Friezen zullen met deze drie punten afstand gaan nemen van tegenstander Excelsior. Het gat wordt zo automatisch drie punten in het voordeel van de Friezen.
79'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Branco van den Boomen
79'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Caner Çavlan
79'
Poging van Veerman! De spits is sterk, gebruikt Mattheij om te draaien en schiet in de korte hoek op het lichaam van Muyters.
79'
Foppe lijkt het allemaal weer wat op de rit te hebben bij zijn geliefde Heerenveen. De Friezen gaan na de Amsterdamse deceptie (5-2 verlies) winnen in eigen huis en stijgen naar plaats tien.
76'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Kevin Vermeulen
76'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Brandley Kuwas
76'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Nigel Hasselbaink
76'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Daryl van Mieghem
75'
Nog een kwartiertje op de klok in Heerenveen. Ook na de 2-0 zijn er nog voldoende kansen voor de ploeg van Foppe de Haan.
73'
Bijna eigen goal Excelsior! Het ziet er allemaal wat knullig uit aan Rotterdamse zijde. Door hard werken van Larsson en Veerman gaat een terugspeelbal van Karami bijna in het eigen doel. Muyters kan er nog net een teen tegen aan krijgen.
71'
Rush van Slagveer! De snelle buitenspeler van Heerenveen omspeelt Jeff Stans en snel richting het Rotterdamse doel. Op ongeveer tien meter schiet Slagveer voorlangs.
70'
Het aantal toeschouwers vanavond in Heerenveen bedraagt 22.150.
67'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Lucas Bijker
67'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Joost van Aken
66'
Auassar ontsnapt! Tom van Weert heeft een oogje voor de diepgaande Adil Auassar. De middenvelder van Excelsior staat schuin voor doelman Mulder en schiet recht op het lichaam van de Heerenveen-goalie.
65'
Hard schot van Kuwas! Khalid Karami krijgt de ruimte om het veld over te steken en een pass te geven richting Brandley Kuwas. De aanvaller van Excelsior haalt hard en laag uit, maar ziet Mulder redden.
62'
Wat een geblunder in de Rotterdamse defensie. Sander Fischer krijgt de bal niet weg, waarna Larsson opnieuw mag schieten. Nu heeft doelman Muyters wel een antwoord op het afstandsschot van de Zweed.
61'
Excelsior kan voorlopig de rug niet rechten. Ook met invaller Elbers zorgen de Kralingers voor weinig dreiging. De goede prestaties van de afgelopen weken worden in Friesland niet vervolgd.
58'
De wedstrijd lijkt dus kort na de theepauze beslist. Heerenveen speelt in het eigen stadion opnieuw een keurige wedstrijd. Na de thuisoverwinningen op Roda JC en Cambuur gaat er weer een driepunter volgen.
55'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 2:0 door Sam Larsson
Samba Sam kapt naar binnen, dreigt met schieten en lost uiteindelijk het schot vanaf ongeveer achttien meter in de korte hoek. Muyters ziet er niet goed uit, waardoor de Zweedse poging raak is.
55'
Thorsby heeft vanavond een bepalende rol op het Friese middenveld. De Noor die onder Dwight Lodeweges maar amper kon rekenen op speelminuten is onder De Haan een vaste keus.
52'
Schot van Slagveer! Veerman wint het duel, Thorsby houdt het overzicht en geeft mee aan de diepgaande Luciano Slagveer. Laatstgenoemde kan schuin voor het doel de reddende Muyters niet verschalken.
50'
Het eerste wapenfeitje van de tweede helft komt van de voeten van Brandley Kuwas. Het schot van afstand kan echter gemakkelijk gepareerd worden door doelman Erwin Mulder.
47'
Met Stanley Elbers in plaats van de wat aangeslagen Rick Kruys hoopt Excelsior in de tweede helft beter te presteren. Elbers is aanvallender ingesteld dan verdedigende middenvelder Kruys.
46'
46'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Stanley Elbers
46'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Rick Kruys
45'
Een oppermachtig Heerenveen heeft heel veel kansen gecreëerd in de eerste helft. Na ongeveer een kwart wedstrijd werden de Friezen succesvol via Kenneth Otigba. De centrale verdediger wist van dichtbij hard het doel te treffen: 1-0. Tegenstander Excelsior was nergens te bekennen en kon enkel tegenhouden.
45'
45'
St. Juste op de paal! Het talent van Heerenveen schiet op aangeven van Veerman hard op de paal. Excelsior komt vlak voor rust goed weg.
44'
De rust nadert in Friesland. Heerenveen is voorlopig een maatje te groot voor de Rotterdamse bezoekers. De Friezen kregen vele kansen, maar scoorden pas één maal.
41'
Foppe de Haan staat al bijna de gehele eerste helft in zijn coachgebied. De 72-jarige oefenmeester van Heerenveen laat zien nog altijd met veel passie zijn team te coachen.
38'
Excelsior heeft nog ontzettend weinig laten zien in de eerste helft. De ploeg van Alfons Groenendijk lijkt het record van zes ongeslagen uitduels op rij voorlopig te kunnen vergeten.
35'
Mooie acties van Sam Larsson aan de linkerkant. Een indraaiende voorzet vanaf rechts kan net niet verlengd worden door Veerman en verdwijnt enkele decimeters naast de paal.
33'
Belangrijke man tot nu toe aan Friese kant is Henk Veerman. De vervanger van de geblesseerde Mitchell te Vrede zorgt voor veel dreiging en maakt het de Rotterdamse defensie lastig.
30'
Heerenveen is stukken beter dan de bezoekers uit Rotterdam in het eerste half uur. Het had al gemakkelijk een hogere score kunnen zijn in het Abe Lenstra Stadion.
27'
Bal van de lijn gehaald! Het is een identieke situatie als bij de openingsgoal. Otigba krijgt de bal voor zijn voeten en knalt deze op doel. Nu wordt de inzet van de lijn gehaald door Jurgen Mattheij.
25'
Klassieke aanval van Heerenveen! Luciano Slagveer maakt de actie op rechts en slingert de bal richting Veerman. De spits kopt bij de eerste paal ruim over het doel van Muyters.
24'
Opnieuw geeft scheidsrechter Van de Graaf geen strafschop aan Heerenveen. Het leek er echter toch sterk op dat Thorsby naar de grond werd getrokken.
22'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 1:0 door Kenneth Otigba
De verdiende voorsprong is er voor de Friezen. Een corner wordt gekopt door Joost van Aken en Henk Veerman. Otigba is de man op de juiste plaats en knalt van dichtbij raak.
20'
Schuiver van St. Juste! Heerenveen wordt gevaarlijker en krijgt wederom een goedem mogelijkheid. Uit de rebound schiet Jerry St. Juste vanaf rand zestien net naast het Rotterdamse doel.
19'
Het is vandaag ook een duel tussen aan de ene kant Brandley Kuwas en de andere kant Henk Veerman. De twee aanvallers hebben samen een verleden bij FC Volendam en spelen vanavond tegen elkaar.
16'
De thuisploeg heeft het heft in handen en kreeg al twee aardige mogelijkheden. Een openingsgoal van Friese makelij ligt op de loer na een kwartier spelen.
13'
Sterke actie Veerman! Larsson kapt vanaf links naar binnen om vervolgens de bal diep te sturen richting Henk Veerman. De lange spits houdt Fischer van zich af en ziet zijn lage schot gered worden door Tom Muyters.
11'
Blunder van Kuipers! Een lange bal van Sam Larsson wordt met weinig vaart gekopt door Bas Kuipers richting zijn eigen doelman. Morten Thorsby kan niet goed genoeg profiteren van de uitgelezen mogelijkheid.
8'
Caner Çavlan kapt bij het betreden van het strafschopgebied Sander Fischer uit en struikelt vervolgens over het uitgestoken been. Scheidsrechter Edwin van de Graaf wil echter niet praten over een mogelijke strafschop.
6'
Excelsior krijgt na de mislukte vrije trap twee hoekschoppen in korte tijd. Beide voorzetten van Jeff Stans kunnen eenvoudig uitverdedigd worden door Heerenveen.
4'
Gele kaart voor Joost van Aken (sc Heerenveen)
De linksback aan Friese kant staat op de hak van Daryl van Mieghem en doet daarmee de sprintactie van de Excelsior-aanvaller teniet.
1'
SBV Excelsior heeft afgetrapt in het Abe Lenstra Stadion. Kunnen de Kralingers vanavond een nieuw record neerzetten? Bij winst of een gelijkspel zijn de Kralingers zes uitwedstrijden op rij ongeslagen.
1'
De opstellingen
Henk Veerman is de enige wijziging in de basis van sc Heerenveen. De spits vervangt de geblesseerde Mitchell te Vrede. Veerman wordt geflankeerd door Sam Larsson en Luciano Slagveer. Joey van den Berg is fit genoeg om te spelen en start op het middenveld.

Excelsior draait de laatste weken prima en heeft weinig reden tot wissels. Als er niet verloren wordt vanavond vestigen de Rotterdammers een record van zes ongeslagen uitwedstrijden op rij. Het team van Alfons Groenendijk begint met Tom van Weert, Daryl van Mieghem en Brandley Kuwas in de voorhoede.

Welkom bij de openingswedstrijd in de zestiende speelronde van de Eredivisie. In het Abe Lenstra Stadion treft thuisploeg sc Heerenveen het Rotterdamse SBV Excelsior. Mijn naam is Koen Larmit en ik doe live verslag van het duel in Heerenveen. Scheidsrechter Edwin van de Graaf zal vrijdagavond om 20.00 uur het startsignaal geven. Rond de klok van zeven uur worden de opstellingen bekend gemaakt onder het kopje wedstrijddetails.

sc Heerenveen
Foppe de Haan heeft de Friezen weer enigszins op de rails. In de laatste vijf duels werd er drie maal gewonnen. De coach van Heerenveen zag zijn ploeg vorige week echter in de fout gaan. Op bezoek bij koploper Ajax werd met 5-2 verloren. Mitchell te Vrede was verantwoordelijk voor de twee Friese doelpunten. De spits maakte in de Amsterdam ArenA zijn zesde en zevende goal van het seizoen.

Vrijdagavond is Te Vrede, die tussen 2011 en 2012 voor Excelsior speelde, niet aanwezig in verband met liesklachten. Volendammer Henk Veerman zal de topscoorder vervangen in de voorhoede. Naast de lange spits spelen Sam Larsson en Luciano Slagveer. Laatstgenoemde kampt met een teenblessure, maar speelt desondanks met medicatie.

De Kralingers kunnen in het Abe Lenstra Stadion een record vestigen. In de afgelopen vijf uitwedstrijden bleef Excelsior namelijk ongeslagen. Bij een gelijkspel of winst tegen sc Heerenveen is het record van zes ongeslagen uitwedstrijden op rij gevestigd. In de reeks van vijf duels waren de Rotterdammers te sterk voor Roda JC en Willem II. Er werd een punt behaald op bezoek bij ADO Den Haag, Heracles Almelo en landskampioen PSV.

Heerenveen en Excelsior zijn dit seizoen zeer gelijkwaardig. Beide ploegen behaalden zeventien punten uit de eerste vijftien wedstrijden. Door het betere doelsaldo staan de Friezen op een elfde plaats. Excelsior, het team van coach Alfons Groenendijk, bekleedt een twaalfde positie op de ranglijst. Vorig jaar won Heerenveen met 2-0 van de Kralingers. Pas in de slotfase wisten Marten de Roon en Sam Larsson het net te vinden.