ADO Den Haag Vrijdag, 3. Februari 2017
20:00 uur
Vitesse
0:2
0 : 1 Torinfos in de Ticker Adnane Tighadouini 29. / Schot met links  (Ricky van Wolfswinkel)
0 : 2 Torinfos in de Ticker Ricky van Wolfswinkel 31. / Schot met rechts  (Kelvin Leerdam)

90'
Vitesse neemt de drie punten mee naar Arnhem. De bezoekers waren ook na de pauze de betere ploeg en kregen via Rashica, Leerdam en Nathan nog mogelijkheden om de wedstrijd vroegtijdig te beslissen. Dat gebeurde niet en ADO bleef erin geloven. Veel kansen kregen zij echter niet. Wolters ramde nog naast en Van Wolfswinkel voorkwam dat Schaken in de slotfase raak kon koppen.
90'
90'
De extra speeltijd van de tweede helft bedraagt tenminste drie minuten.
89'
Gele kaart voor Wilfried Kanon (ADO Den Haag)
Kanon komt hard in en krijgt daarvoor een terechte gele kaart van scheidsrechter Siemen Mulder.
88'
Bijna is daar ADO Den Haag! Room zit helemaal mis en via een ploeggenoot gaat de bal richting het doel. Van Wolfswinkel voorkomt dat Schaken binnen kan kopen.
87'
Henk Fraser voert nog een wissel door. Middenvelder Nathan gaat naar de kant. Hij wordt voor de slotfase vervangen door verdediger Matt Miazga.
87'
Wissel in bij Vitesse -> Matt Miazga
87'
Wissel uit bij Vitesse -> Nathan
86'
Vitesse vindt het wel prima met de 0-2 voorsprong en laat ADO komen. In de problemen lijken de Gelderlanders niet meer te komen.
82'
ADO Den Haag probeert met de moed der wanhoop de aanval te zoeken. Invaller Havenaar krijgt een kopkansje, maar knikt naast het doel van Room.
78'
Het Haags kwartiertje is inmiddels aangebroken in het Kyocera Stadion. Kan ADO Den Haag de 0-2 achterstand nog wegpoetsen?
77'
Vitesse voert een eerste wissel door. Doelpuntenmaker Adnane Tighadouini mag naar de kant. Hij wordt voor het laatste deel van de wedstrijd vervangen door Navarone Foor.
77'
Wissel in bij Vitesse -> Navarone Foor
77'
Wissel uit bij Vitesse -> Adnane Tighadouini
73'
Zowaar een kansje voor ADO Den Haag. Wolters komt naar binnen en haalt maar eens uit. Room hoeft niet in actie te komen en ziet de bal naast zijn zoel vliegen.
72'
Tighadouini kapt en draait in de zestien van ADO Den Haag en komt tot een schotje. Zijn poging kan doelman Šetkus niet verontrusten en belandt naast het doel.
70'
De derde en laatste wissel aan de kant van ADO Den Haag. Guyon Fernandez mag naar de kant en Mike Havenaar vervangt hem. De spits is weer terug bij zijn club nadat hij een tijdje kampte met een virus.
70'
Wissel in bij ADO Den Haag -> Mike Havenaar
70'
Wissel uit bij ADO Den Haag -> Guyon Fernandez
69'
Schaken krijgt een tikje van Kashia, maar het spel mag verder. Uiteindelijk gaat de aanvaller van ADO even naar de kant voor een korte behandeling.
66'
Nu moet Šetkus wel ingrijpen als Leerdam kopt na een vrije trap van Baker. De bal komt vervolgens hoog terug in het strafschopgebied, maar de goalie is opnieuw alert.
64'
Rashica is behendig en passeert Kanon en Meißner. Via een Haags been verdwijnt de bal net naast het doel van Šetkus.
63'
Het lijkt nu wachten op de derde treffer van Vitesse. De bezoekers krijgen zeeën van ruimte op de helft van ADO Den Haag, maar maken daar nog geen gebruik van.
61'
Gele kaart voor Donny Gorter (ADO Den Haag)
Invaller Gorter pakt dan toch een kaart. De middenvelder houdt vast bij Baker en gaat nu wel op de bon bij scheidsrechter Mulder.
60'
Daar is de tweede wissel aan de kant van ADO Den Haag. Trainer Željko Petrović haalt Nasser el Khayati naar de kant en stuurt Édouard Duplan voor het laatste half uur het veld in.
60'
Wissel in bij ADO Den Haag -> Édouard Duplan
60'
Wissel uit bij ADO Den Haag -> Nasser el Khayati
56'
Vitesse blijft ook na de rust de betere ploeg. De thuisploeg probeert meer grip te krijgen en het doel van Room te zoeken. Nu bokst de doelman van Vitesse een voorzet van Wolters weg.
52'
Gele kaart voor Randy Wolters (ADO Den Haag)
Daar is alsnog de eerste gele kaart van de avond. Wolters is te laat bij Baker en raakt de Engelsman op de enkel. Wolters gaat in het boekje van Mulder.
50'
De eerste actie van Gorter is een flinke overtreding op Rashica. Scheidsrechter Mulder spreekt de invaller direct even toe, maar houdt kaarten nog op zak.
46'
Vitesse heeft de tweede helft in gang gezet en leidt comfortabel met 0-2. ADO Den Haag heeft in de rust gewisseld. Tom Trybull is in de kleedkamer achtergebleven en hij is vervangen door nieuweling Donny Gorter.
46'
Wissel in bij ADO Den Haag -> Donny Gorter
46'
Wissel uit bij ADO Den Haag -> Tom Trybull
46'
45'
Vitesse leidt halverwege met 0-2. ADO Den Haag begon sterk en drukte de bezoekers terug. Via nieuweling Fernandez kreeg de thuisploeg twee kopkansjes, maar doelman Room was alert. De Hagenaars kregen vervolgens het deksel op de neus. Eerst schoof Tighadouini de 0-1 binnen na een combinatie met Van Wolfswinkel. Diezelfde Van Wolfswinkel stond even later duidelijk buitenspel, maar liet slim lopen voor Leerdam. Die gaf de bal vervolgens terug aan de spits, die de 0-2 maakte.
45'
45'
Fernandez ontsnapt na een pass van Schaken, maar de spits ramt hoog over het doel van Eloy Room. De extra speeltijd van de eerste helft bedraagt tenminste een minuut.
41'
Vitesse heeft de controle te pakken in Den Haag. De ploeg van Fraser leidt comfortabel en heeft de bal. ADO Den Haag komt er even niet aan te pas.
37'
De thuisploeg meldt zich weer eens op de helft van Vitesse. Een hoekschop wordt door alles en iedereen gemist en verdwijnt naast het doel van Room.
34'
ADO Den Haag moet aan de bak! De thuisploeg was de betere ploeg tot de openingstreffer, maar is het spoor nu even compleet bijster in eigen stadion.
31'
Doelpunt voor Vitesse, 0:2 door Ricky van Wolfswinkel
En daar is 0-2! Van Wolfswinkel staat buitenspel en laat slim lopen voor Nakamba. Die geeft de bal weer terug aan de spits en voor een leeg doel schiet hij de 0-2 binnen.
29'
Doelpunt voor Vitesse, 0:1 door Adnane Tighadouini
Raak! ADO krijgt de kansen, maar Vitesse scoort. Van Wolfswinkel legt klaar en Adnane Tighadouini schuift de bal met links de verre hoek. Vitesse leidt in Den Haag!
27'
Kashia krijgt een tik op zijn oog na een duel met Fernandez. De aanvoerder van Vitesse meldt zich langs de zijlijn voor een behandeling. Vitesse staat even met tien.
24'
De bezoekers komen iets meer dan de eigen helft af. Grote kansen levert dat nog niet op. ADO-doelman Ernestas Šetkus is nog niet getest in de eerste helft.
20'
Vitesse-doelman Eloy Room krijgt geen tijd om rustig aan te doen vanavond. De goalie krijgt werk genoeg van de spelers van ADO. Nu moet hij ingrijpen op een schotje van El Khayati.
17'
ADO Den Haag begint iets beter aan de wedstrijd. De Hagenaars zetten Vitesse onder druk op de eigen helft en zijn via nieuwkomer Fernandez al twee keer gevaarlijk geweest.
14'
Daar is Fernandez opnieuw. Schaken combineert handig met rechtsback Ebuehi. De bal belandt wederom bij Fernandez, die nu wel op doel weet te koppen. Doelman Room weet gemakkelijk te vangen.
12'
Geklungel van Achraf el Mahdioui, die de bal zomaar inlevert bij Baker. Hij stuurt Van Wolfswinkel de diepte in, maar doelman Šetkus is alert en voorkomt gevaar van de Vitesse-spits.
9'
Daar is de eerste kans voor ADO! Wolters mag tot drie keer toe voorzetten richting Fernandez, maar de spits knikt de bal net naast het doel van Room.
5'
Beugelsdijk stuurt nieuweling Guyon Fernandez de diepte in. De oud-Feyenoorder gaat de zestien van Vitesse binnen en knalt uiteindelijk ver naast.
3'
Lewis Baker mag na een overtreding van Meißner aanleggen voor een vrije trap. Hij krult de bal om de muur heen, maar zijn poging vliegt over het doel van Šetkus.
1'
We zijn begonnen in Den Haag. Nieuwelingen Nasser el Khayati en Guyon Fernandez hebben de wedstrijd namens ADO Den Haag in gang gezet.
1'
Trainer Željko Petrović grijpt direct in bij ADO Den Haag. Nieuwelingen Nasser el Khayati, Guyon Fernandez en Randy Wolters beginnen direct in de basis. Daarnaast keren Wilfried Kanon en Mike Havenaar terug bij de selectie. Kanon keert terug van de Afrika Cup en staat in de basis terwijl Havenaar ziek was en op de bank begint.

Henk Fraser heeft bij Vitesse geen verrassingen tegen zijn oude club. Nieuwelingen Mukhtar Ali en Kevin Diks beginnen op de bank. Alexander Büttner zit nog niet bij de wedstrijdselectie van de Arnhemmers. Op het middenveld is er opnieuw een basisplaats voor Nathan.
Speelronde 21 begint vrijdagavond in de Hofstad. Daar nemen ADO Den Haag en Vitesse het tegen elkaar op. In het Kyocera Stadion gelden compleet andere belangen. De thuisploeg verkeert in degradatiezorgen en de drie punten zijn daarom broodnodig. De gasten uit Arnhem steken wel in een goede vorm en bezetten de zevende plaats. De jacht op plek vier kan worden geopend door de Gelderlanders, maar daarvoor is een overwinning nodig. Onder leiding van scheidsrechter Siemen Mulder zal om 20:00 uur worden afgetrapt in Den Haag. De opstellingen van beide ploegen zullen kort voor aanvang van de wedstrijd verschijnen onder het kopje wedstrijddetails.

Slechte start van nieuwe jaar
ADO Den Haag is bijzonder slecht begonnen aan 2017. De Hagenaars verloren achtereenvolgens van sc Heerenveen (2-0), PEC Zwolle (1-2) en AFC Ajax (3-0) en staan maar net boven de degradatiestreep. Na twintig wedstrijden heeft de ploeg van trainer Željko Petrović nog maar zeventien punten behaald. Daarmee bezet ADO Den Haag de vijftiende plaats en achtervolgers PEC Zwolle, Roda JC en Go Ahead Eagles staan daar niet ver onder. De drie punten zijn zodoende broodnodig voor de club uit Den Haag. De wereld ziet er voor Vitesse heel anders uit. De Arnhemmers zijn juist prima van start gegaan in het nieuwe jaar. Er werd gewonnen van FC Twente (3-1) en AZ Alkmaar (2-1). Tussendoor speelde de ploeg van trainer Henk Fraser gelijk op bezoek bij FC Groningen (1-1) en werd koploper Feyenoord uit het bekertoernooi geknikkerd. De zevende plaats is een mooie plaats voor Vitesse, maar er zit meer in. Met dertig punten uit twintig wedstrijden is de achterstand op nummer vier sc Heerenveen maar drie punten.

Veel nieuwelingen in Den Haag
De degradatiestreep moet zo snel mogelijk uit zich verdwijnen in Den Haag en daar is trainer Petrović zich ook van bewust. Inmiddels is er weer wat geld vanuit China binnengekomen en kon ADO Den Haag zich nog mengen op de transfermarkt. Dat was ook wel nodig aangezien tegen AFC Ajax bijna alleen maar jeugdspelers op de bank zaten. De vijf nieuwelingen zijn Randy Wolters, Donny Gorter, Abel Tamata, Abdenasser El Khayati en Guyon Fernandez. "Ik ben erg blij met die nieuwe jongens", vertelt Petrović op de clubwebsite. "Wie we wel en niet kunnen opstellen tegen Vitesse is een afweging die we nog moeten maken. Dat ze allemaal spelen, gaat sowieso niet gebeuren. Randy Wolters en Nasser El Khayati zijn wel 100 procent fit." De coach gaat ondanks de zwakke periode waarin zijn ploeg zit, vol vertrouwen richting het duel met Vitesse. "Ik heb tegen de spelersgroep gezegd dat ik een goed gevoel heb. We moeten knallen, het is voor ons 5 voor 12. Natuurlijk kun je als ploeg minder zijn, maar dan moet je wel alles geven."

Speciale wedstrijd voor Fraser
Vitesse-trainer Henk Fraser neemt het vrijdagavond op tegen zijn oude werkgever. De coach was tussen 2011 en 2014 assistent-trainer van ADO Den Haag en stond 2014 en 2016 als hoofdtrainer voor de groep. Het duel in Den Haag is dan ook een mooie wedstrijd voor Fraser. "Speciaal omdat ik altijd een goede band heb gehad met de spelers", aldus Fraser op de website van Vitesse. "Makkelijk wordt het zeker niet. Op papier is dit juist een moeilijk duel. Nu moeten we laten zien dat we ook daadwerkelijk stappen hebben gemaakt." Ook in Arnhem zijn twee nieuwe spelers bij de selectie gehaald. Oude bekenden Alexander Büttner en Kevin Diks zijn terug in GelreDome. Büttner ontbreekt vrijdag nog tegen ADO omdat hij zaterdag met Jong Vitesse zal spelen. Huurling Diks zit wel bij de wedstrijdselectie. "Concurrentie doet een ploeg alleen maar goed in mijn ogen", vervolgt Fraser. "Daar moeten de spelers mee omgaan en wat dat betreft doet Kelvin Leerdam dat goed. Alexander Büttner zit nog niet bij groep, maar hij is op de goede weg."