FC Groningen Zondag, 11. September 2016
14:30 uur
Sparta Rotterdam
1:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Mimoun Mahi 11. / Schot met links  (Samir Memišević)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Zakaria el Azzouzi 18. / Schot met links  (Craig Goodwin)

90'

Na rust werd er niet meer gescoord in Groningen. De thuisploeg probeerde het wel, maar werd zelden gevaarlijk. Sparta kreeg via Florian Pinteaux en Zakaria el Azzouzi nog grote kansen, maar zij misten oog in oog met Sergio Padt.
90'
90'
De extra tijd bedraagt drie minuten.
87'
Oh, Zakaria el Azzouzi! Met een prachtige steekpass bereikt Mart Dijkstra de huurling van Ajax. De spits komt één op één met Sergio Padt en stift de bal langs de goalie, maar daarachter duikt nog Hans Hateboer op die het leder wegwerkt.
84'
Een fluitconcert klinkt op het moment dat Sparta achterin de bal zonder Groningse druk kan rondspelen. Het is een slecht teken voor de Groningers.
82'
De wedstrijd lijkt niet het spectaculaire einde te krijgen waar iedereen op hoopte. Sparta Rotterdam neemt geen enkel risico meer, waardoor de wedstrijd doodbloedt.
79'
Het wordt wat gezapig in Groningen. De thuisploeg wil graag, maar Sparta houdt vooralsnog vrij eenvoudig stand.
77'
Een enigszins verrassende wissel van Ernest Faber. FC Groningen moet scoren, maar de trainer wisselt Mimoun Mahi voor de meer verdedigend ingestelde Simon Tibbling.
76'
Wissel in bij FC Groningen -> Simon Tibbling
76'
Wissel uit bij FC Groningen -> Mimoun Mahi
73'
Het slotoffensief van de Groningers lijkt begonnen. De druk op Sparta neemt toe en het publiek gaat er nog maar eens achter staan.
70'
Dat scheelt weinig! De kleine Tom Hiariej verlengt een hoekschop met zijn hoofd, maar op de lijn weet Michel Breuer redding te brengen.
70'
Wissel in bij Sparta Rotterdam -> Bart Vriends
70'
Wissel uit bij Sparta Rotterdam -> Rick van Drongelen
67'
Dat moet de 1-2 zijn! Sparta Rotterdam komt er razendsnel uit en Florian Pinteaux, die op volle snelheid is, kan plots doorlopen richting Sergio Padt. De Fransman slaagt er oog in oog met Padt echter niet scoren. Het schot is te zacht en wordt met de voet gestopt.
66'
Twee verse aanvallende krachten komen erin bij FC Groningen. Albert Rusnák moet voor meer creativiteit zorgen, Alexander Sørloth moet het eindstation worden.
65'
Wissel in bij FC Groningen -> Albert Rusnák
65'
Wissel uit bij FC Groningen -> Oussama Idrissi
65'
Wissel in bij FC Groningen -> Alexander Sørloth
65'
Wissel uit bij FC Groningen -> Danny Hoesen
65'
Danny Hoesen lijkt last van zijn hoofd te hebben en zal zodra worden vervangen.
63'
Sparta verdedigt in een handbalopstelling. Het is erg lastig voor de Groningers om een gaatje in de verdediging te vinden.
61'
Als de goal nog langer uitblijft, dan zal FC Groningen ongetwijfeld meer risico nemen. De Groningers wonnen dit seizoen nog niet en kunnen voor eigen publiek niet voor één punt spelen tegen de promovendus uit Rotterdam.
58'
Loris Brogno heeft een lichte blessure en wordt vervangen door Thomas Verhaar, die vorig seizoen nog veel indruk maakte in de Jupiler League.
57'
Wissel in bij Sparta Rotterdam -> Thomas Verhaar
57'
Wissel uit bij Sparta Rotterdam -> Loris Brogno
56'
Een fluitconcert voor Oussama Idrissi van zijn eigen publiek. De buitenspeler staat vlak bij de achterlijn en moet de bal voor het doel brengen, maar gaat voor eigen kansen. Dat wordt hem niet in dank afgenomen.
55'
Ruben Jenssen probeert het maar eens van grote afstand, maar zijn inzet eindigt in de tribunes van het Noordlease Stadion. Het is een wat rommelige start van de tweede helft.
53'
Prachtig van Mimoun Mahi. De buitenspeler plukt in het strafschopgebied de bal op acrobatische wijze uit de lucht en schiet bijna in dezelfde beweging. Het schot is niet hard, dus Roy Kortsmit redt.
51'
De bezoekers krijgen een vrije trap na een lichte overtreding op Denzel Dumfries. Craig Goodwin wil de bal in het strafschopgebied krullen, maar zijn voorzet gaat over alles en iedereen heen.
49'
Boem! Een afvallende bal komt voor de voeten van Mimoun Mahi terecht, die geen seconde twijfelt. De aanvaller probeert met een volley Roy Kortsmit te verrassen, maar Mahi schiet ver over.
48'
Bij Sparta Rotterdam loopt ook Mathias Pogba warm. Zijn broer, Paul Pogba, is ondanks de uitnodiging van algemeen directeur Hans Nijland niet in Groningen gesignaleerd.
46'
De onopvallende spelende Stijn Spierings is in de kleedkamer achtergebleven. De meer ervaren Paco van Moorsel vervangt hem.
46'
Wissel in bij Sparta Rotterdam -> Paco van Moorsel
46'
Wissel uit bij Sparta Rotterdam -> Stijn Spierings
46'
45'

Het kan na een helft spelen nog beide kanten opgaan in het Noordlease Stadion. FC Groningen heeft een licht overwicht en kwam verdiend op 1-0 via Mimoun Mahi, maar Zakaria el Azzouzi tekende niet veel later voor de gelijkmaker. Beide teams raakten ook een keer de lat, dus in dat opzicht staat het ook gelijk in Groningen.
45'
43'
Het einde van een vermakelijke eerste helft nadert. De ploegen nemen iets minder risico en lijken het wel prima om met deze stand naar de theepauze te gaan.
40'
Sergio Padt redt! Denzel Dumfries brengt de bal in het strafschopgebied en vindt Loris Brogno, die met een harde kopbal de 1-2 probeert te maken. De inzet gaat echter door het midden en wordt over de lat getikt door Padt.
39'
Sparta probeert in balbezit de tegenstander uit de tent te lokken door de bal achterin rond te spelen. De Groningers laten zich echter niet verleiden en wachten geduldig af.
37'
Een strakke voorzet van Tom Hiariej van rechts gaat richting Danny Hoesen, die het persoonlijke duel van zijn directe tegenstander verliest. De spits wekt de indruk dat hij in het strafschopgebied door Michel Breuer werd geraakt, maar daar gaat Danny Makkelie niet in mee.
35'
FC Groningen schiet veel, maar doet dat met name van afstand. De thuisploeg heeft moeite om goede aanvallen op de mat te leggen en van daaruit kansen te creëren.
32'
Bijna de 2-1! Na een hoekschop van Bryan Linssen ontstaat een ware scrimmage voor het doel van Roy Kortsmit. De doelman redt eerst op de lijn, in de rebound schiet Tom Hiariej naast.
30'
Danny Makkelie houdt de kaarten voorlopig op zak. Denzel Dumfries kreeg al een waarschuwing en nu moeten ook Oussama Idrissi en Jason Davidson op hun tellen passen.
28'
Weer op de lat! FC Groningen raakte via Samir Memišević de lat, Ryan Sanusi mikt namens de bezoekers op het houtwerk. De middenvelder van Sparta brengt de bal voor en Sergio Padt verwacht dat de vrije trap over gaat, maar de voorzet eindigt op de lat.
25'
Zo, wat een verraderlijke vrije trap van Bryan Linssen. De aanvaller, die ook op het middenveld uit de voeten kan, krult de bal richting de lange kruising. Met een uiterste krachtsinspanning tikt Roy Kortsmit de bal over zijn doel.
23'
We zijn halverwege de wedstrijd en hoewel het niveau niet hoog ligt, wordt het publiek aardig vermaakt in Groningen. Het is een duel dat beide kanten op kan gaan, al heeft de thuisploeg wel een licht overwicht.
21'
Sparta blijft na de gelijkmaker druk uitvoeren op het doel van FC Groningen. Bijna profiteren de bezoekers van een fout van Oussama Idrissi, maar Samir Memišević zit weer in de weg.
18'
Doelpunt voor Sparta Rotterdam, 1:1 door Zakaria el Azzouzi
Het staat weer snel gelijk in het Noordlease Stadion! Craig Goodwin stuurt Zakaria el Azzouzi, die plots heel veel ruimte voor zich heeft. De aanvaller kan doorlopen naar Sergio Padt, wacht heel lang, en wipt de bal vervolgens over de doelman heen.
15'
Een uitstekende tackle van Samir Memišević! Loris Brogno denkt de bal in het strafschopgebied te kunnen meenemen, maar met een goede sliding voorkomt de verdediger van FC Groningen dat.
12'
Doelpunt voor FC Groningen, 1:0 door Mimoun Mahi
Daar is de voorsprong voor FC Groningen! Sparta krijgt de bal maar niet weg en ziet dat Oussama Idrissi het leder in het strafschopgebied pompt. Via Samir Memišević komt de bal uiteindelijk terecht bij Mimoun Mahi, die beheerst de 1-0 tegen de touwen schiet.
11'
Na een weifelend begin is het FC Groningen dat het initiatief neemt in het Noordlease Stadion. Sparta moet even pas op de plaats maken en zakt terug.
8'
Bal op de lat! Vlak nadat FC Groningen via Bryan Linssen een eerste mogelijkheid krijgt, raakt Samir Memišević de lat. Het schot van Linssen gaat via een Rotterdammer over de achterlijn, de hoekschop wordt door Memišević tegen het houtwerk gekopt.
6'
Denzel Dumfries krijgt een waarschuwing van scheidsrechter Danny Makkelie na een overtreding op Jason Davidson, die een snelle tegenaanval startte. De verdediger van Sparta mag van geluk spreken dat hij niet meteen met geel wordt bestraft.
5'
De eerste hoekschop van de wedstrijd is voor de bezoekers uit Rotterdam, die brutaal aan het duel zijn begonnen.
3'
Met een leep balletje bereikt Loris Brogno in het strafschopgebied Craig Goodwin. De aanvaller krijgt een licht duwtje in zijn rug en gaat naar de grond, maar het duwtje is veel te licht voor een strafschop.
1'
We zijn los in het Noordlease Stadion! FC Groningen hoopt voor eigen publiek de eerste zege van het seizoen te boeken en daarmee de laatste plaats te verlaten.
1'

Ten opzichte van het duel met PSV (0-0) wijzigt FC Groningen-trainer Ernest Faber zijn team op één positie. Juninho Bacuna is geschorst en wordt vervangen door Tom Hiariej. De Groningers hopen tegen de promovendus de eerste driepunter van het seizoen te pakken.

De bezoekers uit Rotterdam houden vast aan dezelfde elf die twee weken geleden begonnen tegen FC Twente (3-1 verlies). Aanvaller Mathias Pogba, de broer van Paul Pogba, komt mogelijk als invaller binnen de lijnen.

Na de interlandperiode hervatten vanmiddag ook FC Groningen en Sparta Rotterdam de Eredivisie. In het Noordlease Stadion gaan de Groningers proberen de laatste plaats te verlaten, maar daar zullen de bezoekers al te graag een stokje voor steken. De aftrap van de wedstrijd wordt om 14:30 verricht. De opstellingen van beide teams zijn ongeveer een uur voor aanvang hier te vinden.

Knap herstel

FC Groningen is ronduit slecht aan het Eredivisie-seizoen begonnen. De Groningers gingen achtereenvolgens onderuit tegen Feyenoord (0-5), Excelsior (2-0) en FC Twente (3-4). Toen het team van trainer Ernest Faber twee weken geleden op bezoek ging bij regerend landskampioen PSV, vreesde iedereen voor het ergste voor de Groningers. In Eindhoven speelde FC Groningen lange tijd met tien man, maar pakte het toch een punt.

Het was Juninho Bacuna die na een halfuur spelen op knullige wijze zijn tweede gele kaart pakte. De tien Groningers gooiden na de rode kaart de deur op slot en deden dat uitstekend, zeker gezien het feit dat zij in de eerste drie wedstrijden elf tegendoelpunten kregen. PSV slaagde er niet in om doelman Sergio Padt te passeren, waardoor het duel in 0-0 eindigde. Er gloort weer licht aan de horizon voor FC Groningen.

Prima begin

Sparta Rotterdam heeft dit seizoen als doel om zich in de Eredivisie te handhaven. De Rotterdammers zijn goed aan die missie begonnen, want in de eerste vier wedstrijden werden zes punten veroverd. PEC Zwolle en concurrent Go Ahead Eagles werden met respectievelijk 0-3 en 1-0 verslagen, terwijl Ajax en FC Twente (1-3 en 3-1) nog een maatje te groot bleken.

De promovendus verraste op de laatste dag van de zomerse transferperiode door Mathias Pogba, de broer van de Manchester United-ster, naar Rotterdam te halen. De 26-jarige aanvaller kan in het Noordlease Stadion zijn debuut maken voor Sparta. Of Paul Pogba ook aanwezig is in Groningen, is nog onbekend. De Franse middenvelder verloor zaterdag nog met Manchester United van Manchester City (1-2).