PEC Zwolle Woensdag, 14. December 2016
18:30 uur
FC Utrecht
1:2
1 : 0 Torinfos in de Ticker Nicolai Brock-Madsen 8. / Schot met links  (Bart Schenkeveld)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Kevin Conboy 81. / Kopbal
1 : 2 Torinfos in de Ticker Richairo Živković 90. / Penalty

90'
Wat een ontsnapping van FC Utrecht, dat lang niet altijd even goed speelde vanavond, maar wel twee keer scoorde in het tweede bedrijf. Conboy kopte tien minuten voor tijd raak, ver in de blessuretijd benutte Živković een penalty. Hierdoor gaat FC Utrecht door naar de kwartfinale.
90'
90'
Doelpunt voor FC Utrecht, 1:2 door Richairo Živković
Het leek op verlenging en mogelijk penalty's uit te draaien, maar via een penalty in reguliere speeltijd lijkt het beslist te zijn. Živković vindt de linkerhoek: 1-2!
90'
Penalty FC Utrecht! De ploeg krijgt weer de kans om laat in de wedstrijd op voorsprong te komen, Živković wordt op de achterlijn neergelegd door Marcellis.
90'
PEC Zwolle en FC Utrecht hebben nog drie minuten blessuretijd om een verlenging te voorkomen in Overijssel.
87'
Wissel in bij FC Utrecht -> Sean Klaiber
87'
Wissel uit bij FC Utrecht -> Giovanni Troupée
86'
Wat bij een mogelijke verlenging natuurlijk ook ontzettend belangrijk is: Erik ten Hag heeft bij FC Utrecht nog twee wisselmogelijkheden, PEC Zwolle is uitgewisseld.
83'
In de competitie werd het ook al 1-1, toen scoorde Sébastien Haller in de laatste minuut de gelijkmaker. De Fransman is nu geschorst, maar Conboy neemt zijn taken over. Nu volgt er natuurlijk verlenging als het zo blijft.
81'
Doelpunt voor FC Utrecht, 1:1 door Kevin Conboy
En dan staat het uit het niets 1-1 in Zwolle! Marcellis verlengt per ongeluk een voorzet richting Conboy, die beter timet dan Van der Hart. Met een simpele kopbal maakt de invaller de gelijkmaker.
80'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Wouter Marinus
80'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Django Warmerdam
76'
Het is de vraag hoe slim deze wissel is van PEC Zwolle. Menig en Warmerdam lopen er niet meer okselfris bij, doordat Ron Jans nu Kingsley Ehizibue inbrengt, kan hij nog maar één keer wisselen. Ehizibue scoorde in de competitie overigens tegen FC Utrecht, het werd toen 1-1.
76'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Kingsley Ehizibue
76'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Ryan Thomas
73'
Met deze stand blijft FC Utrecht natuurlijk aandringen voor de gelijkmaker, als de 2-0 valt zal de uitploeg wat minder florissant op zoek gaan naar een doelpunt, dan zal de ploeg wel kunnen breken.
70'
FC Utrecht neemt het initiatief over, Barazite krijgt nu een grote kans. Ayoub prikt de bal langs diverse PEC Zwolle-spelers, waardoor Barazite in de één op één komt. Hij kapt uit in de zestien, maar raakt uit balans, waardoor hij geen kracht aan zijn inzet kan meegeven.
68'
Kerk gaat beter spelen, maar Van der Hart voorkomt de 1-1! De spits wordt diep weggestuurd en zoekt vervolgens de rechterhoek met een hard schot, maar de goalie van PEC Zwolle kan keren.
67'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Mustafa Saymak
67'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Danny Holla
65'
Gele kaart voor Ted van de Pavert (PEC Zwolle)
Ted van de Pavert verslikt zich in Kerk, die door het winnen van het persoonlijke duel op doel af kan. Van de Pavert wil dat niet laten gebeuren en trekt Kerk naar beneden. Omdat Marcellis nog achterin stond is het geen doorgebroken speler, maar wel geel.
62'
Bram van Polen staat vanavond als rechtspoot aan de linkerkant en daar heeft de verdediger van PEC Zwolle moeite mee. Hij werkt ballen langs de lijn weg met zijn rechterbeen, waardoor passes niet (goed) aankomen.
58'
De wedstrijd wordt weer leuk, opnieuw een kans! FC Utrecht neemt een vrije trap snel en Živković komt daardoor gevaarlijk in balbezit. De spits krijgt een voorzet echter achter zich, waardoor hij al vallend niet genoeg kracht kan meegeven aan zijn inzet.
56'
Paal, Menig! De rechtsbuiten is voor de verandering naar het centrum geschoven en ontvangt op de rand van de zestien de bal van Marcellis. Menig dribbelt naar de linkerkant van het veld en haalt dan uit met links, maar de flankspeler treft de paal naast Jensen.
54'
Conboy nu zelf in de aanval! Een voorzet vanaf rechts schiet helemaal door, de linksback kan daardoor uithalen vanaf de zestien. Hij raakt de bal goed, maar de harde inzet eindigt links naast het doel.
52'
FC Utrecht mag ook weer een kansje bijschrijven, maar een schot van Richairo Živković, die profiteert van een doorschietende voorzet van Sofyan Amrabat, wordt geblokt bij de tweede paal.
50'
Dat werkt vooralsnog niet! Conboy verliest het eerste duel met Menig, die erlangs snelt op links. Hij ziet geen opties in de zestien en schiet dus maar hard richting de lange hoek, maar de inzet gaat voorlangs.
47'
De tweede helft begint met een wissel bij de uitploeg, Robin van der Meer werd op links diverse keren onderlopen, Kevin Conboy mag het nu in de tweede helft proberen.
46'
Wissel in bij FC Utrecht -> Kevin Conboy
46'
Wissel uit bij FC Utrecht -> Robin van der Meer
46'
45'
Geen blessuretijd na een meer dan interessante eerste helft in Zwolle. FC Utrecht begon goed, de thuisploeg scoorde via Brock-Madsen uit de eerste kans. Daarna bleef PEC Zwolle beter, maar Marcellis, die de grootste kans kreeg, vond Jensen op zijn pad richting de 2-0.
45'
44'
Gele kaart voor Dirk Marcellis (PEC Zwolle)
In een eerdere aanval van FC Utrecht legde Marcellis Kerk neer nadat de verdediger uitstapte, Kuipers wacht tot het spel stilligt en geeft een minuut na de overtreding alsnog geel aan Marcellis.
43'
Jensen moet opeens in actie komen, als Van der Maarel een persoonlijk duel wint, maar de bal precies tussen het goal van FC Utrecht en Brock-Madsen speelt. Een sprintduel volgt, de goalie wint.
41'
Een gevaarlijke loopactie van Menig op rechts, niet de eerste van vanavond, maar de voortzetting van de verhuurde Ajacied is niet goed. Hij zoekt een teamgenoot met een lage voorzet, maar Leeuwin kan opruimen.
39'
FC Utrecht is naarstig op zoek naar een gaatje in de defensie van PEC Zwolle, maar de achterste linie van de thuisploeg staat vooralsnog erg compact en geconcentreerd te verdedigen.
35'
Je krijgt toch eerder het gevoel dat voor rust nog de 2-0 gaat vallen, FC Utrecht speelt niet veel klaar voorin. Met de tot nu toe onzichtbare Nacer Barazite op tien is het echter altijd wachten op een Utrechtse goal.
32'
Zo, opeens twee goede kansen! PEC Zwolle bijna op 2-0 via Bram van Polen, die een corner heerlijk op de volley neemt, maar zijn schot geblokt ziet worden. De rebound is echter voor Dirk Marcellis, die van dichtbij hard op doel schiet, maar David Jensen heeft een geweldige save in huis.
30'
Gele kaart voor Willem Janssen (FC Utrecht)
De eerste gele kaart van de wedstrijd is voor FC Utrecht-aanvoerder Willem Janssen, die een schouderduw krijgt van Thomas en vervolgens met veel theater naar de grond gaat in de zestien. Een schwalbe in de ogen van Kuipers, dus geel.
27'
Attent gekeept door Mickey van der Hart, die zijn defensie helpt door vroeg uit zijn doel te komen. Een lange bal wordt bijna opgepikt door Gyrano Kerk, maar die wordt dus van de bal gehouden door de PEC Zwolle-goalie.
26'
Een wat rustige fase in de wedstrijd is aangebroken, het spel speelt zich de laatste minuten vooral op het middenveld af, waar geen enkele ploeg de slag echt wint.
23'
De videoscheidsrechter bij dit duel, Kevin Blom, is nog niet nodig geweest in de eerste 25 minuten. Blom kan de scheidsrechter op het veld ondersteunen indien nodig.
20'
Toch gek dat een ploeg als FC Utrecht zo aangeslagen kan raken van een vroege tegentreffer. De ploeg heerste echt in de eerste vijf minuten, maar na de 1-0 is het niet veel soeps vooralsnog.
17'
Voor Brock-Madsen, die door PEC Zwolle wordt gehuurd van Birmingham City, is het overigens zijn derde doelpunt in de huidig editie van de KNVB beker. In de Eredivisie scoorde hij nog niet.
14'
Helemaal geen slecht begin van de wedstrijd in Overijssel dus. Een verrassende voorsprong voor de thuisploeg, FC Utrecht moet na een goed begin meer en meer terug.
11'
En aan de andere kant FC Utrecht, wat een leuke openingsfase! Yassin Ayoub zet voor, Ramon Leeuwin kan koppen bij de tweede paal. De mandekker zoekt de linkerhoek, maar de inzet gaat maar net naast.
9'
En bijna meteen de 2-0! Nadat Queensy Menig de bal net niet meekrijgt in de zestien, kan Ryan Thomas wel uithalen. Met links zoekt hij de korte hoek vanaf de rand van het strafschopgebied, maar de inzet gaat rakelings langs de rechterpaal.
8'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 1:0 door Nicolai Brock-Madsen
Het begin was voor FC Utrecht, maar PEC Zwolle scoort uit de eerste de beste kans. Bart Schenkeveld wordt via een mooie aanval over rechts vrijgespeeld, zijn voorzet op Nicolai Brock-Madsen is perfect. Met links werkt de spits van PEC Zwolle de bal in de linkerhoek: 1-0!
4'
PEC Zwolle, de nummer zestien van de Eredivisie, staat direct onder druk van FC Utrecht, dat zesde staat in de vaderlandse competitie.
1'
De opstellingen
Bij PEC Zwolle slechts één wijziging ten opzichte van het vorige duel van de club, Danny Holla staat op het middenveld, terwijl Mustafa Saymak op de bank zit.

Bij FC Utrecht vervangt Gyrano Kerk de geschorste Sébastien Haller, Mark van der Maarel keert terug in de verdediging. Door zijn terugkeer kan Willem Janssen een linie opschuiven, op het middenveld vervangt hij de langdurig geblesseerde Rico Strieder.
De KNVB beker staat vaak genoeg garant voor mooie affiches, in het huidige seizoen gebeurt dat al in de achtste finale. Met FC Utrecht en PEC Zwolle zijn er twee Eredivisionisten aan elkaar gekoppeld in het bekertoernooi. Mijn naam is Jos Boesveld en ik doe verslag van deze wedstrijd, die gespeeld wordt in Overijssel.

De prestaties in het toernooi
Voor thuisploeg PEC Zwolle is FC Utrecht de tweede profclub die het treft in de KNVB beker. In de eerste ronde werden de amateurs van DVS'33 uit Ermelo nog simpel verslagen (4-1), tegen VVV-Venlo in de tweede ronde had PEC Zwolle het al wat moeilijker, getuige de 2-1 overwinning. De Limburgers kwamen aan het einde van de wedstrijd nog met goed voetbal voor de dag, maar konden de gelijkmaker niet meer scoren.

Na drie lotingen in de Nederlandse beker kan al gesteld worden dat FC Utrecht geen geluk heeft. Niet alleen werden de Domstedelingen aan drie profclubs gelinkt, in de eerste ronde, de tweede ronde én de achtste finale is een Eredivisionist de tegenstander. FC Utrecht versloeg in de eerste ronde FC Twente, FC Groningen werd daarna over de knie gelegd. De overwinning op FC Twente (3-1) lijkt scorebordtechnisch makkelijker tot stand gekomen dan de 1-0 winst op FC Groningen, maar in realiteit is het zo dat FC Utrecht beide duels pas vlak voor tijd besliste. Tegen FC Twente werden er in de laatste twee minuten nog twee goals gescoord, tegen FC Groningen was een doelpunt in de negentigste minuut voldoende voor een minimale winstpartij.

Zodoende kan het niet anders zijn dat PEC Zwolle - FC Utrecht een mooie wedstrijd wordt in de derde ronde van de KNVB beker. Het is een strijd tussen de nummers zestien en zes uit de Eredivisie, die elkaar eerder in het seizoen al op een gelijkspel hielden. Kingsley Ehibizue leek lang voor de winnende te zorgen in het MAC³PARK stadion, maar FC Utrecht sloeg, zoals wel vaker dus, toe in de slotfase. Sébastien Haller scoorde in de negentigste minuut uit een penalty, waardoor het 1-1 werd. Mocht dat nu weer het geval zijn, gaan we uiteraard verlengen. Een extra bijzonderheidje bij dit duel, want er is een videoscheidsrechter aanwezig, die de arbiter op het veld kan bijsturen aan de hand van videobeelden.