09.05.2017 12:10

Opdracht duidelijk: kwalificatie voor het WK

In een ultieme poging om toch nog kwalificatie voor het WK2018 af te dwingen, werd Dick Advocaat dinsdagochtend aangesteld als bondscoach van Oranje. De Hagenaar moet samen met Ruud Gullit nieuw leven blazen in de WK-kwalificatie.

Het Nederlands elftal moet nog vijf wedstrijden spelen in groep A en is dus precies op de helft van de campagne. De eerste van de groep plaatst zich direct voor het WK in Rusland, terwijl de nummers twee play-offs moeten spelen. Voor Oranje lijkt de tweede plaats het hoogst haalbare. De ploeg staat nu vierde, met drie punten achterstand op nummer twee Zweden.

De eerstvolgende wedstrijd is Nederland - Luxemburg op 9 juni. Het is nog maar de vraag of Advocaat dan al op de bank zit. Het seizoen met Fenerbahçe duurt nog tot 4 juni, waardoor Fred Grim de voorbereiding op dat duel zal doen. "Grim en Advocaat zullen in de voorbereiding veel contact met elkaar houden", zei Hans van Breukelen op de persconferentie. Ook met een rommelige voorbereiding moet Nederland in staat zijn om van de voetbaldwerg te winnen, ook al ging het in Luxemburg zeer moeizaam (1-3).

De zwaarste wedstrijd van de WK-kwalificatie staat aan het begin van het nieuwe seizoen te wachten: Frankrijk - Nederland op 31 augustus. In Amsterdam eindigde het duel eerder in een 0-1 zege voor de Fransen, al was Oranje toen niet kansloos. De supersterren van Les Blues zijn doorgaans een maatje te groot voor Nederland, zeker in eigen huis. Frankrijk is met zes punten voorsprong op Nederland koploper van groep A en realistisch gezien niet meer te achterhalen.

Een paar dagen later volgt de kans op revanche: Nederland - Bulgarije op 3 september. De wedstrijd in Sofia (2-0) betekende het dramatische einde van toenmalige bondscoach Danny Blind. Na twintig minuten stond Oranje al met 2-0 achter, waarna de score niet meer kon worden omgedraaid. Door die cruciale nederlaag lijkt Rusland heel ver weg en moet de ploeg met Dick Advocaat vol in de achtervolging.

De laatste bijeenkomsten van de WK-kwalificatie zijn begin oktober. Eerst staat Wit-Rusland - Nederland op het programma op 7 oktober. In De Kuip werd die ploeg simpel opzijgezet: 4-1. Quincy Promes was toen de grote man met twee doelpunten, ook zijn enige twee (18 interlands) in het shirt van Oranje. Ook de uitwedstrijd moet een te overbruggen horde zijn voor Nederland. Wit-Rusland pakte pas twee punten en wacht dus nog altijd op de eerste zege.

Tot slot volgt waarschijnlijk de belangrijkste wedstrijd: Nederland - Zweden op 10 oktober. Drie dagen na de uitwedstrijd in Oost-Europa volgt in Amsterdam de strijd met de grootste concurrent voor de tweede plaats. In Zweden liet Oranje door een arbitrale blunder twee punten liggen (1-1), maar thuis lijkt het erop dat Nederland moet winnen. Met nog vijf wedstrijden te gaan moet een achterstand van drie punten worden ingehaald op Zweden, en ook nog twee punten op Bulgarije.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner