15.06.2018 16:13

Eerste zege in openingsduel Uruguay na 48 jaar

Uruguay heeft op de valreep de eerste drie punten op het WK bijgeschreven. José Giménez kopte zijn land in de negentigste minuut naar de overwinning. Het is de eerste keer sinds 1970 dat de Uruguayanen hun eerste wedstrijd winnen.

Destijds won Uruguay met 2-0 van Israel. Daarna won het 48 jaar niet meer in het openingsduel. In 2014 leidde het een 1-3 nederlaag tegen Costa Rica. In 2010 bleef het op 0-0 steken tegen Frankrijk. In totaal speelde het drie keer gelijk en verloor het driemaal. Ditmaal werd het 0-1 in het door scheidsrechter Björn Kuipers gefloten duel.

Vier goals
Verdediger José Giménez moest het uiteindelijk doen voor de Uruguayanen, nadat Luis Sárez en Edinson Cavani enkele opgelegde kansen hadden gemist. Giménez, spelend voor Atlético Madrid, scoorde voor de tweede keer op rij in het Uruguayaanse shirt. Ook in de oefenwedstrijd tegen Oezbekistan was hij trefzeker. Dat betekent dat hij nu op vier goals staat. Voor zijn andere twee treffers had hij 27 interlands nodig.

De goal van Giménez was een bijzondere: het was de eerste van Uruguay tijdens een WK op Europese bodem sinds de treffer van Daniel Fonseca in 1990. Zijn doelpunt in Italië, tegen Zuid-Korea, zorgde ervoor dat Uruguay doorstoomde naar de volgende ronde.


Lees ook: 82 WK-deelnemers met andere roots, Marokko telt meeste


De teleurstelling bij Egypte was groot. Het land van sterspeler Mohamed Salah, die de hele wedstrijd op de bank bleef, is nu volgens de statistieken het minste Afrikaanse land op een wereldkampioenschap ooit. Geen enkel land uit het continent speelde zoveel wedstrijden (5) op een WK-eindronde zonder te winnen.

Cijfers Egypte op WK

  • Nul overwinningen
  • Twee gelijke spelen
  • Drie nederlagen

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner