21.06.2018 18:52

Mbappé jongste Franse doelpuntenmaker op eindtoernooi

De negentienjarige Kylian Mbappé groeide door zijn treffer tegen Peru uit tot de jongste doelpuntenmaker voor Frankrijk ooit op een WK of EK. Er was nog nooit een Franse tiener trefzeker op zo'n eindtoernooi.

Zijn doelpunt was een simpele intikker. Daarmee brak hij wel de ban voor Frankrijk tegen Peru, dat gestructureerd speelde. Er zijn deze eeuw slechts vijf tieners die tot scoren gekomen op het WK. Naast Mbappé staat ook Lionel Messi op de lijst, die zes dagen voor zijn negentiende verjaardag de 6-0 maakte tegen Servië en Montenegro. 

Tieners die scoren op het WK deze eeuw

  • Dmitri Sychev (Rusland) - WK 2002
  • Lionel Messi (Argentinië) - WK 2006
  • Julian Green (Verenigde Staten) - WK 2014
  • Divock Origi (België) - WK 2014

De aanvaller van Paris Saint-Germain speelde tot nu toe zeventien keer in het shirt van Frankrijk. Daarin was hij vijf keer trefzeker. De rijzende ster heeft een doelpuntengemiddelde van 0,29 per interland.


 Lees ook: Van Marwijk pakt punt dankzij unicum sinds 1966 


Frankrijk had vooraf al de beste papieren tegen Peru. Naast het waanzinnige spelersmateriaal, waarvan onder meer FC Barcelona-aanvaller Ousmane Dembéle op de bank begon, heeft Frankrijk al sinds 1978 niet meer van een Zuid-Amerikaans verloren op een WK. Sindsdien speelde het vier keer gelijk en won het driemaal. De laatste keer dat het een tegentreffer incasseerde tegen een land uit het continent was in 1986, toen het liefst 4-5 werd tegen Brazilië.

De Peruvianen, zonder de geblesseerde Feyenoorder Renato Tapia, werden via aanvoerder Pablo Guerrero nog enkele keren gevaarlijk, maar de Franse doelman Hugo Lloris hield zijn doel schoon. Na twee wedstrijden zonder punten viel het doek voor Peru in groep C.

Doelpuntenmaker Mbappé was nog niet eens geboren toen Frankrijk in 1998 de wereldtitel veroverde. In dat jaar organiseerden de Fransen het Wereldkampioenschap en de titel bleef in Frankrijk. Twintig jaar na de laatste Wereldtitel hoopt Frankrijk de beker dit jaar opnieuw mee naar huis te kunnen nemen. Mbappé is in ieder geval op dreef.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner