25.06.2018 17:59

Oudste speler ooit El Hadary ouder dan drie bondscoaches

Doelman Essam El Hadary heeft een record gebroken in de slotwedstrijd van de groepsfase tussen Egypte en Saoedi-Arabië. De sluitpost is met zijn 45 jaar en 161 dagen de oudste speler ooit op een Wereldkampioenschap.

Het record stond eerst op naam van Faryd Mondragón. Hij stond vier jaar geleden voor Colombia op doel tijdens het WK en was toen 43 jaar en drie dagen oud. Het gehele toernooi was David Ospina eerste keuze, maar in de laatste groepswedstrijd tegen Japan viel Mondragón vijf minuten voor tijd in.

Bankzitter
Essam El Hadary is twee jaar en 158 dagen ouder dan zijn collega-doelman uit Colombia, die inmiddels zijn schoenen aan de wilgen heeft gehangen. De 86-voudig Egyptisch international speelde afgelopen seizoen bij Al Taawoun uit Saoedi-Arabië, waar hij bankzitter was: hij kwam één duel in actie.


 Lees ook: De kalender: grootmachten in het nauw gedreven 


El Hadary is veruit de oudste speler van het toernooi in Rusland. Er zijn zelfs drie actieve bondscoaches die jonger zijn dan de Egyptenaar. De bondscoach van Senegal, Aliou Cissé, is zelfs drie jaar jonger dan de keeper.

Bondscoaches die jonger zijn dan El Hadary

  • Aliou Cissé (Senegal) - 1164 dagen jonger
  • Mladen Krstajić (Servië) - 413 dagen jonger
  • Roberto Martínez (België) - 179 dagen jonger

Egypte begon het toernooi met doelman Mohamed El Shenawy op goal. Omdat Egypte al uitgeschakeld was voordat het duel met Saoedi-Arabië begon, besloot bondscoach Héctor Cúper om El Hadary in de recordboeken te helpen. In de 41e minuut keerde El Hadary zelfs een strafschop van Saoedi-Arabië. Enkele minuten later scoorden de Saoedi's alsnog vanaf elf meter. 

El Hadary incasseerde in de absolute slotfase een tegentreffer, waardoor zijn recordwedstrijd de boeken ingaat als een nederlaag. De goal kwam van de voet van Salem Al-Dawsari. Egypte was via sterspeler Mohamed Salah op voorsprong gekomen. Hij verschalkte de doelman met een fenomenale lob, waardoor hij zijn tweede van het WK maakte.

Sinds de rechtsbuiten in juli 2017 naar Liverpool verkaste, speelde hij 58 wedstrijden voor club en land. Daarin scoorde hij vijftig keer.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner