26.06.2018 22:04

Argentinië op valreep naar achtste finales na jubileumgoal

Argentinië is er in de absolute slotfase alsnog in geslaagd om de volgende ronde van het WK te bereiken. Lang leken de Argentijnen naar huis te moeten, maar Marcos Rojo schoot zijn land naar de achtste finales.

Uitgerekend de verdediger van Manchester United groeide uit tot nationale held. Hij knalde in de 86e minuut raak. Daarvoor leek Argentinië kansloos. Het was pas de eerste doelpoging van Argentinië na rust. Rojo scoorde vier jaar geleden zijn eerste goal op het WK. Allebei zijn WK-goals waren tegen Nigeria.

Al vroeg in de eerste helft nam Lionel Messi zijn land bij de hand door de voorsprong voor zijn rekening te nemen. Het doelpunt was een mijlpaal op deze WK-editie: het was de honderdste goal van het toernooi. Messi hunkerde al lange tijd naar een doelpunt op het mondiale podium: hij stond al 662 WK-minuten droog. Tegen IJsland (1-1) en Kroatië (0-3) bleven de goals uit. Na twaalf tevergeefse doelpogingen vond Messi tegen de Nigerianen eindelijk het net.

Door zijn doelpunt voegt de aanvaller van FC Barcelona zich bij een indrukwekkend rijtje Argentijnse namen. Slechts twee landgenoten van Messi slaagden erin om op drie WK-eindrondes te scoren.

Argentijnen met goals op drie WK's

• Diego Maradona (1982, 1986, 1994)
  • Gabriel Batistuta (1994, 1998, 2006)
  • Lionel Messi (2006, 2014, 2018)

De Argentijnen gingen dus rusten met 1-0. De laatste 26 keer dat het land met een voorsprong de rust in ging, werd er gewonnen. De laatste keer dat er alsnog niet werd gewonnen, was in de WK-finale van 1930 tegen Uruguay (4-2). Die reeks blijft dus in stand.

Nigeria kwam in de 51e minuut langszij door een benutte strafschop van Victor Moses. De rechtsbuiten van Chelsea FC leek de Nigerianen naar de volgende ronde te schieten, tot Rojo in de absolute slotfase dat feestje verpestte. Ook poulegenoot Kroatië won (1-2 tegen IJsland). De Kroaten treffen in de volgende ronde Denemarken, Argentinië neemt het op tegen Frankrijk.