01.07.2018 22:53

Kroatisch collectief: zes verschillende doelpuntenmakers

Kroatië is ten koste van Denemarken door naar de volgende ronde. Strafschoppen moesten na 120 minuten voetbal uitwijzen wie naar de kwartfinale ging. Het is de eerste kwartfinaleplaats voor Kroatië sinds 1998.

Denemarken stichtte in de verlenging nog wat gevaar, maar de Kroaten hielden de deur gesloten. Via Modrić kreeg het land zelf nog de beste kans om de wedstrijd te beslissen. In de 116e minuut miste hij vanaf elf meter.

In de stafschoppenserie dolf Denemarken het onderspit. Zowel Ajacied Lasse Schöne als Feyenoorder Nicolai Jørgensen zagen hun penalty gestopt worden door . Ook oud-Ajacied Christian Eriksen faalde. In totaal werden er vijf penalty's gepakt in de reeks. Dat is een record in de WK-historie.

Collectief
De kracht van de Kroaten is het collectief. Waar veel landen afhankelijk zijn van hun aanvalsleider, zijn de doelpunten bij de kwartfinalist verdeeld over zes spelers. Geen enkele WK-deelnemer heeft meer verschillende doelpuntenmakers. Tegen Denemarken vond Mario Mandžukić het net. Ook Luka Modrić, Ante Rebić, Ivan Rakitić, Ivan Perišić en Milan Badelj waren eerder al succesvol.

De wedstrijd barstte in alle hevigheid los. De openingsgoal van Denemarken en de gelijkmaker van de Kroaten vielen al na vier minuten. Slechts één keer eerder in de WK-historie slaagden twee teams erin om binnen vier minuten het net te vinden. Dat was tijdens de wedstrijd Nigeria-Argentinië. Dat duel eindigde in 2-3.

De 1-0 van Denemarken kwam van de voet van oud-PSV'er Mathias Jørgensen. De verdediger schoot al na 57 seconden raak, het snelste doelpunt tot nu toe op deze WK-editie. Het was een bijzondere treffer voor de Denen: het was de eerste in de knock-outfase sinds 1998. Toen was de halve finale het eindstation.

De Kroatische doelman Danijel Subašić groeide uiteindelijk uit tot nationale held. Hij stopte in de strafschoppenserie drie penalty's. Daarmee deelt hij een WK-record met de Portugees Ricardo, die in 2006 hetzelfde kunstje flikte.