FC Groningen
0:0
geen

90'
Een weinig verheffende tweede helft in Heerenveen. FC Groningen kreeg kort na de rust een goede kans via Larsen. De verdediger kopte net naast uit een hoekschop. Aan de overkant miste Ødegaard een goede kans, maar daar bleef het bij in de tweede helft. Larsson knalde nog een vrije trap in de handen van Padt en in de slotfase kwam invaller Slagveer net tekort om de winnende treffer te maken.
90'
90'
De extra speeltijd van de tweede helft bedraagt tenminste twee minuten.
90'
Daar is de thuisploeg nog dichtbij! Bijker zet goed voor, maar Slagveer kan er bij de tweede paal net niet bij.
88'
Linssen pakt de bal af van Thorsby en snelt er vandoor. Yuki Kobayashi steekt daar echter een stokje voor en verdient een vrije trap als Linssen hem aan zijn shirtje trekt.
84'
Gele kaart voor Bryan Linssen (FC Groningen)
Linssen haakt Pelle van Amersfoort als hij naar het doel van Padt wil. Scheidsrechter Janssen geeft hem de gele kaart.
83'
Sam Larsson schiet een vrije trap van ver richting het doel van Padt. De doelman van FC Groningen ziet de bal aankomen en weet in twee instanties te pakken.
81'
Linssen probeert namens de bezoekers een schot te lossen, maar ziet zijn poging de tribune in vliegen.
78'
Nog een kwartiertje in het Abe Lenstra Stadion. FC Groningen merkt dat sc Heerenveen niet bij machten is om tot kansen te komen en gaat dan zelf maar op zoek naar de openingstreffer.
74'
Arber Zeneli gaat als tweede speler naar de kant bij sc Heerenveen. Hij wordt voor het laatste kwartier vervangen door Luciano Slagveer.
74'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Luciano Slagveer
74'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Arber Zeneli
73'
Gele kaart voor Morten Thorsby (sc Heerenveen)
Thorsby deelt een tik uit aan Bacuna en krijgt daarvoor de gele kaart van arbiter Janssen.
70'
Daar zijn de eerste wissels. Bij sc Heerenveen gaat Martin Ødegaard naar de kant. Hij wordt vervangen door Pelle van Amersfoort. Alexander Sørloth verlaat bij FC Groningen het veld. Zijn vervanger heet Jesper Drost.
70'
Wissel in bij FC Groningen -> Jesper Drost
70'
Wissel uit bij FC Groningen -> Alexander Sørloth
70'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Pelle van Amersfoort
70'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Martin Ødegaard
66'
Een slordige fase van beide ploegen. Trainers Ernest Faber en Jurgen Streppel lijken zo in te gaan grijpen met enkele wissels.
62'
Nog een klein half uur in Heerenveen. Krijgen we nog een winnaar in deze editie van de Derby van het Noorden?
58'
Weer wordt er even gas teruggenomen na een goede beginfase. sc Heerenveen probeert op jacht te gaan naar de openingstreffer terwijl FC Groningen loert op een snelle tegenaanval.
54'
Gele kaart voor Simon Tibbling (FC Groningen)
Tibbling komt te laat bij Bijker en gaat als eerste speler in het boekje van scheidsrechter Ed Janssen.
53'
Bijker meldt zich op de helft van FC Groningen en krijgt de bal zomaar voor zijn voeten. De verdediger haalt maar eens uit en dwingt Padt tot een redding.
48'
En daar is ook sc Heerenveen. Zeneli is even los van zijn directe tegenstander en vindt Ødegaard in de zestien van FC Groningen. De middenvelder krijgt zijn voet niet goed tegen de bal.
47'
Direct gevaar van FC Groningen! De Friezen krijgen de bal niet goed weg na een hoekschop en verdediger Larsen kopt de bal maar net naast het doel van Mulder.
46'
De bezoekers hebben de tweede helft in gang gezet. Beide ploegen zijn ongewijzigd uit de kleedkamer gekomen.
46'
45'
Geen doelpunten voor de pauze in Heerenveen. FC Groningen begon sterk en kreeg via Hateboer en Mahi, maar Mulder was alert. Aan de overkant leverde Larsson een doelpoging af en knikte Reza de thuisploeg bijna op voorsprong. Vervolgens bleef spektakel voor beide doelen uit. De bezoekers zochten in de slotfase nog wel de aanval. Mahi kwam net tekort op een voorzet van Sørloth. Even later kopte hij wel raak, maar was er al gefloten omdat de bal over de achterlijn was geweest.
45'
40'
Het uitvak juicht, maar is iets te vroeg. Mahi knikt raak bij de tweede paal, maar arbiter Ed Janssen heeft al gefloten omdat de bal over de achterlijn is geweest.
40'
Mahi! De aanvaller van FC Groningen heeft een fraaie loopactie in huis en krijgt een prima voorzet. Bij de tweede paal komt hij net iets te kort om binnen te lopen.
37'
Even wat spektakel op de helft van FC Groningen. Het is duwen en trekken over en weer en scheidsrechter Janssen volgt alles op de voet. Hij vindt het uiteindelijk niet nodig om te fluiten.
33'
Alexander Sørloth ligt aangeslagen op het veld na een duel met Bijker. De spits van FC Groningen krijgt een flinke tik in het gezicht, maar kan gewoon verder namens de bezoekers.
30'
Wat een kans voor topschutter Reza Ghoochannejhad! Hij staat vogelvrij bij een hoekschop en lijkt de 1-0 binnen te knikken. Opnieuw blijkt doelman Sergio Padt een grote sta-in-de-weg.
29'
Een voorzet van Ødegaard wordt door Reijnen bijna gepromoveerd tot doelpunt. Padt voorkomt eigen goal van zijn verdediger ten koste van een hoekschop.
25'
Mulder heeft moeite met een stuiterbal van Bacuna. De doelman ziet de bal van ver komen en neemt geen risico. De hoekschop levert niets op voor FC Groningen. Hateboer kan niet koppen en krijgt geen strafschop van Janssen.
21'
De supporters uit Heerenveen en Groningen later zich steeds meer horen in het Abe Lenstra Stadion. Vooralsnog houden beide ploegen elkaar aardig in evenwicht.
17'
Enorme kans voor de thuisploeg! Marzo verzorgt de voorzet en Arber Zeneli moet bij de tweede paal de bal binnenschieten. De aanvaller raakt de bal niet lekker en ziet zijn kans verloren gaan.
13'
Daar is de thuisploeg van eindelijk! Larsson besluit maar eens te schieten en ziet dat doelman Sergio Padt de nodige moeite heeft met zijn poging.
9'
Heerenveen heeft nu even de bal. De stormloop van FC Groningen richting het Friese doel is even gestopt en de ploeg van Streppel kan even rustig ademhalen in eigen huis. Nog altijd 0-0.
6'
Van Nieff zet goed voor en Mahi moet bij de eerste paal zijn hoofd tegen de bal zetten. Hij gaat echter onder de bal door en ziet Van Aken de bal over de achterlijn schieten. FC Groningen begint goed in het Abe Lenstra Stadion!
3'
Daar is het eerste gevaar. Hateboer probeert voor te geven, maar zijn voorzet waait bijna het doel van Mulder in. De doelman neemt geen risico en tikt de bal over de lat.
1'
We zijn begonnen in Friesland! sc Heerenveen en FC Groningen nemen het tegen elkaar op in de Derby van het Noorden.
1'
Martin Ødegaard maakt vanmiddag zijn basisdebuut in de Eredivisie. Daardoor zit Pelle van Amersfoort op de bank naast trainer Jurgen Streppel. Voorin spelen de mannen in vorm. Reza Ghoochannejhad maakte vorige week tegen PSV drie treffers en mag samen met Sam Larsson en Arber Zeneli de voorhoede vormen.

De bezoekers veranderen niets ten opzicht van vorige week. Trainer Ernest Faber ziet geen reden om wat anders te doen. Alexander Sørloth staat dus opnieuw in de spits. Samir Memišević en Jason Davidson kregen eerder dit seizoen rood tegen sc Heerenveen en zitten nu op de bank.
De volle voetbalzondag begint in Friesland. Daar werken sc Heerenveen en FC Groningen de Derby van het Noorden af. In het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen zijn de Friezen duidelijk de favoriet. De ploeg van trainer Jurgen Streppel presteert met een vierde plaats in de Eredivisie prima terwijl de Groningers op de tiende plek terug te vinden zijn. Eerder dit seizoen maakte sc Heerenveen gehakt van FC Groningen. In de Euroborg wonnen de bezoekers met liefst 0-3 door doelpunten van Arber Zeneli, Sam Larsson en Reza Ghoochannejhad. Het duel werd ontsierd door rode kaarten voor FC Groningen-spelers Jason Davidson en Samir Memišević. Onder leiding van scheidsrechter Ed Janssen wordt om 12:30 uur afgetrapt in Heerenveen. De opstellingen van beide ploegen verschijnen kort voor aanvang onder het kopje wedstrijddetails.

Teleurstellende week voor sc Heerenveen
Jurgen Streppel zal ongetwijfeld met een dubbel gevoel terugkijken op de afgelopen week van sc Heerenveen. Zijn manschappen speelden twee prima wedstrijden, maar behaalden tot twee keer toe geen resultaat. Afgelopen zondag ging sc Heerenveen op bezoek bij regerend landskampioen PSV en leek de drie punten mee te nemen uit Eindhoven. Spits Reza Ghoochannejhad was met drie treffers bijna de matchwinner geworden, maar daar staken Marco van Ginkel en Héctor Moreno een stokje voor. Zij bogen de 2-3 achterstand kort voor tijd om in een 4-3 overwinning. Woensdag had sc Heerenveen de kans om deze kater weg te werken in Alkmaar. In de kwartfinale van de KNVB beker gingen ze op bezoek bij AZ. In het AFAS Stadion maakte Martin Ødegaard zijn basisdebuut namens de Friezen en speelde de ploeg van Streppel een prima wedstrijd. Scoren deden ze echter niet, iets dat AZ-verdediger Derrick Luckassen wel deed in de tweede helft. Tegen FC Groningen wil sc Heerenveen deze negatieve reeks graag doorbreken met een overwinning. Ook de vierde plaats, die momenteel wordt gedeeld met AZ, staat op het spel. De Alkmaarders hebben evenveel punten en gaan zondagmiddag op bezoek bij Vitesse.

Laatste wedstrijd voor Samba Sam?
De komst van wonderkind Martin Ødegaard werd groots aangekondigd in Heerenveen, maar wellicht vertrekt er ook nog een speler uit Friesland. Sam Larsson heeft niet onder stoelen of banken gestoken dat hij graag een stap hogerop wil zetten. De Zweedse buitenspeler werd al in verband gebracht met een transfer naar PSV en inmiddels lijkt ook AFC Ajax een mogelijke bestemming. Het zou dus zomaar kunnen dat Larsson zijn laatste wedstrijd in het shirt van sc Heerenveen speelt en afscheid neemt van het Abe Lenstra Stadion. TjerkstraMedia meldde eerder deze week dat Larsson nog deze maand tekent in de Amsterdam ArenA. AFC Ajax moet wel eerst zo'n acht miljoen euro op tafel leggen voor de Zweed. Hij moet in Amsterdam de opvolger worden van Anwar El Ghazi, die zo goed als zeker naar het Franse Lille OSC vertrekt. Ondanks de transfergekte richt trainer Streppel zich op FC Groningen. "Een speciale wedstrijd", aldus de coach op de clubwebsite. "Groningen heeft wat mutaties doorgevoerd en voor een andere speelwijze gekozen. Ze spelen heel gestructureerd en zijn gevaarlijk in de omschakeling. We moeten waken voor de counter."

Faber heeft zin in "mooie wedstrijd"
FC Groningen begon bijzonder slecht aan het seizoen en bungelde zelfs een tijdje in de degradatiezone. Inmiddels heeft de ploeg van trainer Ernest Faber zich teruggeknokt naar de tiende plaats in de Eredivisie. De verschillen zijn dermate klein dat de Groningers zowel omhoog als omlaag moeten kijken. Een overwinning op sc Heerenveen zou de mannen van Faber wat meer lucht geven. De trainer heeft in ieder geval zin in deze speciale wedstrijd. "Het is natuurlijk een mooie wedstrijd, de Derby van het Noorden. Dan is het super-prettig dat we worden gesteund door veel supporters," zegt Faber op de clubwebsite. De oefenmeester zal niets veranderen als hij zondag naar Heerenveen afreist. "We gaan voor de drie punten op de manier waarop we dat de laatste weken doen. Aan de bal zullen we wel meer moeten brengen dan tegen Vitesse. Je hebt scherpte nodig om de kansen die je krijgt, direct af te maken. Die effectiviteit hadden we tegen Heracles wel."