AFC Ajax Zondag, 29. Januari 2017
14:30 uur
ADO Den Haag
3:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Hakim Ziyech 11. / Schot met links  (Kasper Dolberg)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Lasse Schöne 34. / dir. vrije trap
3 : 0 Torinfos in de Ticker Kasper Dolberg 76. / Schot met rechts  (Davy Klaassen)

90'
Ajax liet ADO lang in leven. De Amsterdammers kregen kansen op de 3-0, waar Dolberg met een omhaal nog het dichtste bij was, maar de genadeklap werd niet gegeven. Zo behield ADO een klein sprankje hoop op een beter resultaat. De Hagenezen kwamen ook nog dichtbij de 2-1, maar Schaken en Duplan krijgen de bal er niet in. Een kwartier voor tijd kwam de langverwachte 3-0 alsnog. Dolberg reageerde attent bij de tweede paal en bepaalde de eindstand.
90'
90'
Er komen nog twee minuten bij.
87'
En ADO is door zijn wissels heen. Jongelingen Schouten en Amatkarijo mogen de wedstrijd uitspelen. Bakker en Becker verlaten het veld.
87'
Wissel in bij ADO Den Haag -> Chovanie Amatkarijo
87'
Wissel uit bij ADO Den Haag -> Sheraldo Becker
87'
Wissel in bij ADO Den Haag -> Jerdy Schouten
87'
Wissel uit bij ADO Den Haag -> Édouard Duplan
82'
Gele kaart voor Ernestas Šetkus (ADO Den Haag)
De doelman zit wat te ruzieën met Viergever. Als de scheidsrechter hem berispt is de goalie het daar niet mee eens. Dat komt hem op geel te staan.
82'
Een wissel bij ADO. De zeventienjarige Hennos Asmelash krijgt nog minuten in Amsterdam.
82'
Wissel in bij ADO Den Haag -> Hennos Asmelash
82'
Wissel uit bij ADO Den Haag -> Tom Trybull
81'
Nog ruim tien minuten op de klok. Kan Ajax nog meer werken aan het doelsaldo?
78'
Het basisdebuut van Kluivert is ten einde gekomen. De aanvaller kan terug kijken op een prima wedstrijd en wordt vervangen door Mateo Cassierra. En ook Ziyech gaat naar de kant. Voor hem komt Donny van de Beek.
78'
Wissel in bij AFC Ajax -> Mateo Cassierra
78'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Justin Kluivert
78'
Wissel in bij AFC Ajax -> Donny van de Beek
78'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Hakim Ziyech
76'
Doelpunt voor AFC Ajax, 3:0 door Kasper Dolberg
En daar is eindelijk de 3-0. En het is Dolberg die scoort. De hoekschop wordt verlengd door Klaassen en de Deense spits reageert het meest alert bij de tweede paal.
76'
Het schot van Singkraven wordt geblokt door Beugelsdijk. Een hoekschop voor de Amsterdammers.
73'
Een wat slordige fase van Ajax. De Amsterdammers verliezen de bal snel en lijken ADO in de wedstrijd te helpen. Nu is het Duplan die ontsnapt, maar hij maakt over.
70'
Ajax heeft ADO waar het wil hebben, maar de Amsterdammers laten het na om aan het doelsaldo te werken. De mannen van Bosz hadden al 4-0, 5-0 voor moeten staan, maar het staat nog maar 2-0.
67'
Wat een kans voor ADO
Becker met de goede voorzet en Ruben Schaken lijkt de 1-2 op zijn schoen te hebben, maar komt net te kort. Doordat Ajax niet de trekker overhaalt blijft de voorsprong slechts 2-0, waardoor ADO in leven blijft.
66'
Ziyech met de vrije trap van zeventien meter maar zijn poging gaat in de muur.
64'
Gele kaart voor Tom Beugelsdijk (ADO Den Haag)
De verdediger haakt het been van Dolberg net buiten de zestien en krijgt voor die actie geel.
64'
Wel of geen penalty
Na wat verwarring krijgt Ajax een vrije trap net buiten de zestien. Beugelsdijk haalde Dolberg onderuit, maar net buiten de zestien dus een vrije trap.
61'
Sinkgraven kan zomaar vanaf de middenlijn richting de zestien komen en besluit daarom maar uit te halen. Zijn schot mist kracht om Ernestas Šetkus te verrassen.
60'
Ajax krijgt een vrije trap op twintig meter, maar Ziyech schiet de bal recht in de handen van Ernestas Šetkus.
58'
Wat doet Onana daar? De doelman komt ver voor zijn doel, maar werkt uitstekend met een sliding de bal weg.
55'
Het is in Amsterdam wachten op de 3-0. ADO heeft ook na rust geen manier gevonden om Ajax af te stoppen.
51'
Omhaal Dolberg strandt in schoonheid
En voor de derde keer wordt de lat geraakt. Dit keer is het Dolberg die met een omhaal doelman Ernestas Šetkus verrast, maar zijn bal komt op de lat. Zonde, want de actie had een doelpunt verdiend.
50'
Opeens een kansje voor ADO. Via de kluts komt de bal terecht bij Schaken. De spits is rap en uit een moeilijke hoek probeert Schaken de doelman te verrassen. Zonder succes, want Onana kan makkelijk pakken.
48'
Daar was weer Kluivert. Met de goede actie verovert hij de bal, maar de rechtsbuiten vindt niet spits Dolberg.
46'
ADO Den Haag heeft afgetrapt voor de tweede helft. Kunnen de bezoekers nog terugkomen in de wedstrijd?
46'
45'
Er is halverwege niets aan de hand voor Ajax. De Amsterdammers kwamen al snel op voorsprong via een doelpunt van Ziyech. Het duurde daarna even voordat de nummer twee van de Eredivisie een grotere afstand nam van ADO. Tweemaal stond het houtwerk een Amsterdamse treffer in de weg. Tot Lasse Schöne een vrije trap heerlijk binnen schot. ADO stelde daar weinig tegenover en de Hagenezen moeten na rust een afstraffing zien te voorkomen.
45'
43'
Ajax komt er snel uit. Met dit keer Ziyech die het zestien metergebied binnensluipt. De middenvelder wil de bal bij de tweede paal binnen krullen, maar zijn poging mist precisie.
40'
Nog vijf minuten tot aan de rust. Zal Ajax de genadeklap uitdelen nog voor de rust?
36'
Ajax liet wat kansen liggen op de 2-0, maar nog voor rust verdubbelt Schöne de score.
34'
Doelpunt voor AFC Ajax, 2:0 door Lasse Schöne
Daar is eindelijk de 2-0. Schöne met een beauty van een vrije trap. Van zo'n 20 meter schiet de specialist raak. Doelman Ernestas Šetkus is kansloos.
33'
DE LAT!
Voor de tweede keer vanmiddag dat Ajax het houtwerk raakt. Nu kopt Viergever de bal op de lat.
32'
Ziyech met een heerlijke strakke pass op Dolberg. De Deen kan de bal net niet controleren waardoor ADO kan ingrijpen. Wel een hoekschop.
29'
Younes heeft de 2-0 op de schoon. Sinkgraven komt goed mee op en vindt Younes. De buitenaanvaller neemt de bal in één keer, maar moest het doel. Ajax laat ADO in leven.
26'
ADO heeft nu langdurig balbezit. Er zit wat meer rust in het spel en de bezoekers zetten de Amsterdammers onder druk, maar dan gaat het één-tweetje tussen Becker en Schaken mis.
24'
Ziyech neemt de vrije trap van zo'n achttien meter, maar zijn poging belandt in de muur.
23'
Ajax krijgt een vrije trap, omdat Kluivert onderuit wordt gehaald. Op een mooie plek mag Ziyech het proberen.
20'
De eerste twintig minuten zitten erop in de Amsterdam ArenA. Tot nu toe heeft Ajax geen kind aan de bezoekers. Alleen in de eerste vijf minuten kreeg Schaken een kans, voor de rest spelen de Hagenezen een kansloze wedstrijd. Er moet wat veranderen in het spel voor ADO om het Ajax nog moeilijk te maken vanmiddag.
17'
Een goed begin van Ajax die al snel op 1-0 voorsprong staan. Achterin staat ADO niet goed waardoor Ajax gemakkelijk kan combineren en tot kansen komt.
14'
De paal!
Dolberg schiet de bal uit de draai op de paal. ADO moet uitkijken, want Ajax loopt heel makkelijk door de verdediging heen.
11'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:0 door Hakim Ziyech
Ajax komt snel op voorsprong. Dolberg met de steekbal en Ziyech wordt door de ADO-verdedigers vrij gelaten en kan gemakkelijk de 1-0 binnen schieten.
9'
Dolberg en Younes combineren in de zestien, maar de eindpass van Dolberg komt niet aan.
7'
Een lekkere openingsfase van de wedstrijd. Justin Kluivert liet zijn klasse zien. En ADO kreeg een grote kans via Schaken, maar de gelegenheidsspits mikte over.
5'
Wat een kans!
Ruben Schaken staat zomaar oog-in-oog met Onana. De doelman komt er snel uit en Schaken mikt over. Daar was opeens een grote kans voor ADO om op 0-1 te komen.
2'
Kluivert verovert de bal en maakt vele meters en binnen de zestien wordt hij licht geduwd door Bakker, maar scheidsrechter Nijhuis ziet er niets in. Wel een lekker begin voor de jongeling.
1'
De bal rolt in Amsterdam. Kan Ajax de druk op Feyenoord hoog houden? Rond kwart over vier weten we het antwoord.
1'
Peter Bosz gunt Justin Kluivert een basisplaats tegen ADO Den Haag. Het is voor de jonge rechtsbuiten zijn eerste basisplaats voor Ajax. Kluivert is de vervanger van Anwar El Ghazi die in verband met een aanstaande vertrek naar Lille buiten de selectie wordt gehouden door Bosz.

Željko Petrović heeft voorin problemen. Mike Havenaar is er nog altijd niet bij en vorige week viel Gervane Kasteneer geblesseerd uit. Daarom speelt Ruben Schaken in de spits tegen Ajax. Dat is goed nieuws voor Édouard Duplan die weer een basisplaats krijgt.

Het is zondagmiddag half drie. Nummer twee Ajax krijgt ADO Den Haag op bezoek. Welkom bij de liveticker! De Amsterdammers zijn nog volop in de race voor het kampioenschap. De achterstand op Feyenoord blijft vijf punten dankzij de knappe uitzege op FC Utrecht van vorige week. ADO Den Haag staat op de viertiende plek, net boven de gevreesde degradatiestreep. Toch moeten de Hagenezen uitkijken. Hekkensluiter Go Ahead Eagles staat slechts vier punten achter. Mijn naam is Ilona van der Werf en ik zorg dat je op de hoogte blijft van dit duel. Een uur voor aanvang zijn de opstellingen onder het kopje wedstrijddetails te vinden.

Titelrace
Ajax moet van ADO Den Haag winnen om de druk op Feyenoord hoog te houden. De Rotterdammers komen na de Amsterdamse club in actie. En dat goede resultaat moet zonder Anwar El Ghazi gebeuren. Trainer Peter Bosz maakte bekend dat de aanvaller niet bij de wedstrijdselectie hoort om transferperikelen. Al Ghazi staat nadrukkelijk in de belangstelling bij Lille. "Hij heeft bij mij aangegeven er in zijn hoofd erg druk mee bezig te zijn", verklaarde Bosz de afwezigheid van zijn speler. "Anwar moet afwegen wat hij het beste voor zijn ontwikkeling vindt en hoe hij zijn toekomst ziet. Hij moet zelf de beslissing maken."

Wie de vervanger wordt van El Ghazi wilde de trainer van de Amsterdammers niet verklappen. Dus ook niet of Justin Kluivert zijn eerste basisplaats krijgt toebedeeld. Bosz: "Iedere speler die bij de selectie zit kan spelen. Als ik een speler niet goed genoeg zou vinden dan neem ik 'm niet mee. Ik ga liever met vijftien man weg dan een speler die in mijn ogen niet goed genoeg is valse hoop te geven. Justin is twee keer ingevallen en traint mee. Dat betekent dat ik 'm goed genoeg vind."

Strijd om degradatie
Vorige week ging ADO Den Haag met 1-2 kopje onder tegen PEC Zwolle. Een zure nederlaag tegen een directe concurrent. En dat was niet de enige domper. Gervane Kasteneer viel geblesseerd uit met een gekneusde oogbal. Hoe lang de aanvaller uitgeschakeld is durft trainer Željko Petrović niet te zeggen: "We moeten de uitslagen in het ziekenhuis afwachten. Dan weten we hoe lang we hem moeten missen. Zondag is Gervane er sowieso niet bij."

Er zijn punten nodig in Den Haag. En dat moet dan gebeuren in Amsterdam tegen Ajax. Een moeilijke opdracht voor de mannen van Petrović. De laatste keer dat ADO wist te winnen in de ArenA was in het seizoen 2010/2011: "Het wordt een zware wedstrijd, maar als sportman wil je altijd een resultaat halen. Anders kan je beter thuis blijven. In iedere wedstrijd krijg je kansen. We moeten wel zorgen dat we compact spelen, zodat we wellicht in de counter kunnen profiteren. In een stadion met 50.000 mensen; dat is een uitdaging voor onze spelers. Ik geloof in de kansen, dat het moeilijk is weet iedereen."

De aftrap is zondag om half drie. Mis het niet!